Edikativn radionice

Torpedo oduševio klince: Najmlađi Riječani brojni posjetitelji bogatog programa Noći muzeja

Ivana Kocijan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Muzej grada Rijeke i ove je godine pripremio zanimljiva iznenađenja. Posebno je zanimljivo bilo na Žabici, gdje su najmlađi mogli sudjelovati u edukativno-kreativnim radionicama na kojima su doznali razne detalje o torpedu, među njima i 80 članova Saveza izviđača Rijeke



Dvanaesta Noć muzeja održana na temu »Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo« preksinoć je u riječke muzeje i galerije privukla brojne posjetitelje svih generacija. U većini muzeja održavali su se i prigodni programi posvećeni najmlađima koji su sa zanimanjem sudjelovali u njima namijenjenim aktivnostima.


U klincima omiljenom Prirodoslovnom muzeju posjetitelji su tako mogli doznati kako i zašto životinjske vrste komuniciraju te kako i zašto životinje stvaraju zvukove, družiti se uz toplo piće i kroštule i uživati u koncertu zagrebačke grupe Stampedo. Priliku za noćni izlazak i besplatne posjete muzejima iskoristile su brojne obitelji.


– Meni se sve jako sviđa, pogotovo morski psi, otkrila nam je 4-godišnja Leticija koja je na Noć muzeja stigla u društvu sestrične Tije Baćac Svirčić, sestre Doriane te mame Ivane Capan koja nam je otkrila kako je to djevojčicama bio prvi posjet Prirodoslovnom muzeju.




– Bili smo i u Guvernerovoj palači i u Muzeju grada Rijeke, i još namjeravamo ići pogledati izložbu torpeda. Bit će to pravi izlazak s djecom do pola noći. Sve je super, jedino mi je žao što Muzej djetinjstva nije otvoren jer ima puno djece koja bi ga rado posjetila ovom prigodom, dodala je Ivana Capan.


U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja nastupili su učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova koji su ovim povodom dobili priliku zasvirati na instrumentima iz muzejske Zbirke dr. Franje Kresnika. U Pedagoškom kabinetu klincima, ali i odraslima, predstavio se graditelj violina Silvio Rebić koji je u održao zanimljive radionice na temu »Kako nastaje violina«. U Čudotvornici, muzejskoj radionici-igraonici, također je sve bilo u znaku glazbe pa su se tako djeca, većinom učenici nižih razreda osnovne škole, mogla okušati u izradi jednostavnih instrumenata, ali i provjeriti koliko su uspješni u igri Potapanje brodova.


Muzej grada Rijeke i ove je godine pripremio zanimljiva iznenađenja za posjetitelje. Posebno je zanimljivo bilo na Žabici, gdje su najmlađi mogli sudjelovati u edukativno-kreativnim radionicama na kojima su doznali razne detalje o torpedu. Tijekom našeg obilaska na izložbi se nalazilo više od 80 djece, članova Saveza izviđača Rijeke koji se svake godine uključuju u aktivnosti Noći muzeja.


– Obišli smo Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, sad smo tu, družimo se, upoznajemo povijest grada Rijeke i klincima je to jako zanimljivo, otkrile su nam voditeljice Borka Reljac i Arnela Bahović.


I klinci nisu skrivali oduševljenje izložbom, radionicama i igrama.


– Lijepo mi je ovdje. Direktor Tvornice Torpedo bio je stric mog tate pa mi je zato još zanimljivije. Istražujemo, rješavamo zadatke i zabavno nam je. Već sam dolazila na Noć muzeja. Uvijek bude dosta programa za djecu tako da ću sigurno doći i druge godine, kaže Katerina Vučković, dok je Ena Rončević rekla:


– Jako mi je lijepo ovdje zato što smo doznali puno stvari koje nisam znala. Sviđa mi se ići po noći u muzeje, već sam bila jednom i rado sam opet došla.


Maro Štefanić također nam je otkrio da su na izložbi doznali puno zanimljivosti o torpedu koje do sada nisu znali.


– Testovi koje smo rješavali isto su bili zanimljivi. Sve u svemu, bilo je dobro i dobro smo se zabavili, zaključio je.


– Tu se moglo puno toga doznati i vidjeti. Bili smo i u Prirodoslovnom muzeju, tamo je isto bilo super. Tamo sam već bio, uvijek se isplati ponovo otići i nešto novo naučiti, dodao je Dominik Ivanušić.


U organizaciji Rijeka sporta, Akademsko-astronomskog društva Rijeka te caffe bara Galileo raznolik program za sve generacije održan je i u Astronomskom centru Rijeka gdje su o povezanosti glazbe i Svemira štošta doznali i klinci i odrasli. Svim posjetiteljima zanimljiva je bila i radionica Fizika u rock-glazbi koju su održali Tomislav Terzić, Filip Mezak, Lovro Pavletić i Neven Varljen.