Burno u Novom

Tko će financirati EPK? Posvađao se svatko sa svakim: “E pa mi ne damo ni lipu”

Tihana Tomičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ispostavilo se da gradovi i općine nemaju saznanja o tome s koliko sredstava moraju sudjelovati jer ih tvrtka Rijeka 2020. još nije o tome obavijestila, dok u tvrtki Rijeka 2020. ne znaju da Županija ne može osigurati nedostajućih 11 milijuna kuna



NOVI VINODOLSKI   Prvi put otkako je u realizaciju krenuo projekt  Rijeka EPK 2020. na javnoj sceni se progovorilo o problemima u tom projektu, i to financijskim – na skupu župana s gradonačelnicima projekt je izložila direktorica tvrtke Rijeka 2020. Emina Višnić, a nakon te prezentacije pokazalo se da gradovi i općine nemaju pojma kakve su njihove financijske obaveze, a također se pokazalo i da Županija nije spremna u ime svih snositi sve potrebne troškove.


Radi se o programskim obavezama iz projekata Lungo mare i 27 susjedstava koji podrazumijevaju sudjelovanje lokalnih jedinica i lokalne zajednice, ali ispostavilo se da gradovi i općine nemaju saznanja o tome s koliko sredstava moraju sudjelovati jer ih tvrtka Rijeka 2020. još nije o tome obavijestila, dok u tvrtki Rijeka 2020. ne znaju da Županija ne može osigurati nedostajućih 11 milijuna kuna.


EPK nova Marišćina


– Svi ti novci već su inkorporirani u EPK 2020., ali vi morate osigurati novce za programe na svom području. Nemojmo da EPK ispadne nova Marišćina, da vi imate obaveze, a da Županija na kraju mora voditi i plaćati cijeli posao. Na vrijeme reagirajte, poručio je Komadina.




Odmah je reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je rekao da je Županija jednako kao Grad i država nosioc projekta, i da je otpočetka, još od knjige prijave na EPK, potpuno jasna financijska obaveza Županije –  a to je 22 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna eura za programe, a da su infrastrukturni dio projekta, poput Frankopana, potpuno druga priča, i to se ne može zbrajati u isti budžet.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



»Za ono što smo obećali, moramo naći načina«, zaključio je.


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić bila je sasvim konkretna.


Nitko od nas nije znao


– Nitko od nas nije znao da moramo dati po pola milijuna kuna za 27 susjedstava, nama to nitko nije rekao, ni Županija ni tvrtka Rijeka 2020. Odakle sad nama to? Čavle to neće moći, rekla je.


Emina Višnić na to je odgovorila da se oduvijek zna da u svakom EPK postoje dva budžeta.


– Jedan je za infrastrukturu, a drugi za programe, nemojte to miješati. Nadam se da se nećemo svi zajedno spotaknuti i da će projekt EPK opstati – kazala je Višnić, dodajući da lokalne jedinice trebaju reagirati brzo.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Obersnel je ocijenio: »Već u knjizi prijave je sve pisalo, tamo su jasno raspodjeljene financijske obaveze i dobro ste u Županiji znali što je vaša obaveza. Trebali ste tada prije tri godine reći: mi ne damo 3 milijuna eura, a ne ovako«, kazao je Obersnel.


Prekasno je sad tražiti novac


– E pa mi ne damo ni lipu, i slažem se s Obersnelom da je sad prekasno da se od nas traži novac, rekao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.


Oponirala mu je Mirela Ahmetović iz Omišlja: »Evo mi smo se javili na 27 susjedstava, nismo prošli, a imali bismo tih pola milijuna kuna bez problema za tako velik projekt. Ali evo, iako novce imamo, nitko nas nije kontaktirao iz agencije. Žao mi je, a mogli smo pomoći«.


Raspravu o Rijeka EPK rezimirao je župan Zlatko Komadina.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Slijedi novi dogovor


– Nećemo mi nikog ostaviti na cjedilu, uskočit ćemo kao i uvijek kad treba. Ali moram apelirati da se i vi svi uključite, jer to su vaši projekti, za vas i vaše građane. Nije problem naći još par milijuna kuna, ali onda će neki drugi projekti morati stati. To građani moraju znati, zaključio je. 


Sada očito slijedi dogovor o sastanku svih koji sudjeluju u projektu EPK jer ova rasprava ostavila je niz otvorenih pitanja.