Gimnastika za mozak

Svjetsko sudoku prvenstvo i prvenstvo rješavanja zagonetki u Uvali Scott

Edi Prodan

U Kraljevicu od 1. do 7. listopada 2012. stiže dosad najveći broj natjecatelja od kako je svjetsko prvenstvo u rješavanju zagonetki ustanovljeno, točnije od kad se 1992. godine u New Yorku održalo njegovo prvo izdanje, kaže Pero Galogaža, predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza 



Koliko ste puta u životu došli u kontakt s nekom zagonetkom? Bilo koje vrste, od onih »logičkih« za koje nije potrebno poznavanje ma kojeg svjetskog jezika pa sve do rebusa, premetaljki ili kod nas najpopularnijih križaljki. Bezbroj, najvjerojatnije. Koliko ste se samo puta u društvu divili osobama što križaljke rješavaju velikom brzinom, upravo onolikom koliko je potrebno da se pojam ispiše, ili se pak nalazili u neugodnoj situaciji kad je netko u vašem društvu zamijetio kako vam ni okomiti, ni vodoravni pojmovi baš i nisu pretjerano poznati? Jer oni kojima križaljke idu su »pametni«, oni drugi »bedasti«. Odbacimo li sve te »utemeljene predrasude«, dolazimo i do možda najispravnijeg odgovora kad je enigmatika u pitanju – rješavanje zagonetki zanimljiva je razbibriga, korisno utrošeno slobodno vrijeme i odlična »gimnastika za mozak«. 



Kako se i očekivalo, najbrojnija je reprezentacija Kine. Iz najmnogoljudnije države svijeta dolazi 19 članova, a vrlo su brojni i Česi, Nijemci, Talijani te Slovaci. Za hrvatsku reprezentaciju nastupit će osam natjecatelja, a najmanje su reprezentacije Luksemburga i Belgije s po jednim članom te Španjolske i Danske s po dva.


   




    Svjetska zagonetačka prvenstva u Uvali Scott bit će otvorena i za posjetitelje. Ne u kvalifikacijskim nadmetanjima kad će biti zauzeti doslovno svi raspoloživi kapaciteti hotela već u finišu natjecanja. Organizatori tako pozivaju sve zainteresirane da se pridruže finalnim borbama u kojima će sistemom kup eliminacija u srijedu 4. listopada od 10 do 12 sati nastupiti osam najboljih sudoku majstora, te u subotu, 6. listopada, u istom terminu kada po istom principu nastupa osam najboljih rješavača zagonetki. 


Države sudionice 


       » Austrija     » Belgija     » BiH     » Češka     » Danska     » Estonija     » Finska     » Francuska     » Hrvatska     » Kina     » Indija     » Italija     » Japan     » Luksemburg     » Nizozemska     » Njemačka     » Poljska     » Rusija     » SAD     » Slovačka     » Srbija     » Španjolska     » Švicarska     » Velika Britanija 


    A da se i od zagonetki može napraviti iznimno zanimljiva globalna predstava još će nam jednom pokazati 7. svjetsko sudoku i 21. svjetsko prvenstvo u rješavanju zagonetki što će se od 1. do 7. listopada održati u Kraljevici, točnije njezinom poznatom hotelskom naselju Uvala Scott. Hrvatski zagonetački savez je uspješno podnio kandidaturu tako da se početkom listopada na Kvarneru očekuje 160 najznačajnijih svjetskih majstora u rješavanju sudoku zadataka i rješavanju nekoliko vrsta zagonetki.    

Iznenađeni odzivom


– Istina je, kazuje nam Pero Galogaža, predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza i ujedno generalni koordinator čitavog projekta te osvajač brončane medalje u Kelnu 1994. godine kad je Hrvatska i ekipno »uzela« broncu, u Kraljevicu stiže do sad najveći broj natjecatelja od kako je svjetsko prvenstvo u rješavanju zagonetki ustanovljeno, točnije od kad se 1992. godine u New Yorku održalo njegovo prvo izdanje. Iako je prikupljanje svih kandidatura još uvijek u tijeku, već je sada sigurno da nam dolazi najmanje 250 natjecatelja i funkcionera pojedinih saveza iz 30-ak država s nekoliko kontinenata. I sami smo pomalo iznenađeni odazivom jer se na neki način pribojavamo prevelike gužve i mogućeg smanjenja komfora po natjecatelje od kojih se na ovakvim prvenstvima traži iznimna koncentracija, no istodobno smo i vrlo zadovoljni, ističe Galogaža. 


    Kako i ne bi bili zadovoljni kada je ovakva »navala« na prvenstvo u Hrvatskoj potvrda ne samo dobre organizacije već i smjelosti da se u ova recesijska vremena u nju uopće krene. Tražilo je to velika odricanja i bezbrojne sata volonterskog rada jer je namjera organizatora bila što je moguće prihvatljivijim cijenama smještaja omogućiti što većem broju natjecatelja dolazak u Kraljevicu. K tome u Hrvatskom zagonetačkom savezu željeli su napraviti i promidžbu hrvatskom turizmu, produžiti mu sezonu te gostima od Kine do SAD pokazati kako je Hrvatska i privlačna turistička destinacija.   


Pomoć Županije, Grada i Novog lista


Srećom, to su prepoznali i pokrovitelji – Primorsko-goranska županija čiji je župan Vidoje Vujić odobrio značajnu podršku, posebno po pitanju osiguravanja transfera od okolnih zračnih luka – Trst, Ljubljana, Zagreb – do Uvale Scott, potom Turistička zajednica Grada Rijeke čiji je direktor Petar Škarpa s oduševljenjem prihvatio mogućnost organizacije razgleda turističkih znamenitosti grada Rijeke za sve sudionike kao i svečanu večeru u hotelu Jadran na kojem će se održati i proglašenje osvajača najsjajnijih odličja u sudokuu. U projektu su dakako ušli i TZ Kvarnera te Kraljevice, a još su uvijek u tijeku pregovori s pojedinim tvrtkama koje će primjerice skrbiti o distribuciji osvježavajućih napitaka na natjecanjima.    – Ne smijemo zaboraviti da je možda ključnu logu u čitavom projektu odigrao i Novi list čija će tiskara prema našim predlošcima na formatu A4 tiskati sudoku zadatke i zagonetke i to po 350 komada za svakog natjecatelja. Riječ je dakle o količini što nadilazi 50 tisuća komada što nikako nije malo, naglasio je Galogaža. 

    A naglasiti valja i to da je najvažniji suport natjecanju dala i praktično čitava redakcija enigmatskog lista Feniks. Riječkog uspješnika što već 18 godina nosi titulu jednog od najpopularnijih časopisa ove vrste, što je k tome zadnjih godina i najprodavanija enigmatska tiskovina u Hrvatskoj. Iz Feniksovih redova primjerice dolaze Alferdo Ivankov i Vedran Vučinić koji skrbe za grafičku pripremu zagonetačkih predložaka.   


Plemeniti duh


U najužu organizacijsku jezgru ide i poznati enigmat Valter Kvalić iz Kršana koji pak vodi cjelokupnu, vrlo zamršenu organizaciju transporta natjecatelja, no kako je riječ o iskusnom pomorskom kapetanu i jednako toliko uspješnom sastavljaču svakojakih zagonetki i križaljki, vjerujemo kako ni tu problema ne bi trebalo biti. 


    Kako se čini sve je za jedan od većih organizacijskih izazova kada su u pitanju raznolike manifestacije ikad održane na riječkom području – od sportskih do kulturnih – spremno. I dok se u večernjim satima, u nedjelju 1. listopada budu otvarali pjenušci Poljoprivredne zadruge Vrbnik koja je također jedan od većih sponzora, vjerujemo kako će svi gosti biti zadovoljni smještajem i doživljajem jednog od najljepših kutaka jadranske obale. Svakako, vjerujemo da će na kraju biti zadovoljni i rezultatima odnosno plasmanima jer, ma koliko se ne radi o sportu, i sve njih krasi izvorni, plemeniti duh olimpizma.