Program počinje 7. veljače

Svjetski dan bolesnika u Riječkoj nadbiskupiji: ‘Vrijeme koje darujemo drugima ništa ne može zamijeniti’

Sanja Gašpert

Program proslave Svejtskog dana bolesnika počinje u četvrtak, 7. veljače u 18.30 sati javnom tribinom u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci, s temom »Duševni bolesnici i duhovnost« / Snimio Marko GRACIN

Program proslave Svejtskog dana bolesnika počinje u četvrtak, 7. veljače u 18.30 sati javnom tribinom u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci, s temom »Duševni bolesnici i duhovnost« / Snimio Marko GRACIN

'Sveti Otac ističe da je svaki život dar, pa i oni darovi kojima nas je Bog darovao i nikakav materijalni dar ne može zamijeniti naše sebedarje drugima. Vrijeme koje darujemo za druge, ništa ne može zamijeniti', kazao je mons. Uravić te za uzora u sebedarju istaknuo sv. Majku Terezu



RIJEKA Riječka nadbiskupija, Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Dom zdravlja PGŽ-a, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a i Medicinska škola u Rijeci organizatori su ovogodišnjeg, 27. u kontinuitetu Svjetskog dana bolesnika u Riječkoj nadbiskupiji, kojemu su pokrovitelji Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.


Program obilježavanja najavljen je na konferenciji za novinare, na kojoj je mons. Nikola Uravić, član Organizacijskog odbora, predstavio ovogodišnju poruku Pape Franje »Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8).


– S obzirom da je ove godine glavna proslava Svjetskog dana bolesnika u Kalkuti, gradu u kojemu je djelovala sveta Majka Tereza, Papa time naglašava potrebu volonterskog rada. Sveti Otac ističe da je svaki život dar, pa i oni darovi kojima nas je Bog darovao i nikakav materijalni dar ne može zamijeniti naše sebedarje drugima. Vrijeme koje darujemo za druge, ništa ne može zamijeniti, kazao je mons. Uravić te za uzora u sebedarju istaknuo sv. Majku Terezu.




Predsjednica Organizacijskog odbora dr. Asja Valković Mika kazala je kako je Svjetski dan bolesnika prilika za promišljanje o značenju našeg davanja najpotrebnijima, a koje nas čini boljim i radosnijim ljudima.


Program proslave Svjetskog dana bolesnika počinje u četvrtak, 7. veljače u 18.30 sati javnom tribinom u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci, s temom »Duševni bolesnici i duhovnost«, u kojoj sudjeluju prim. Željko Plazonić, dr. med., doc. dr. sc. Nikola Vranješ, vlč. Đuliano Trdić, dr. med. mr. psych. i  s. Mirjam Jerković.


Predavači će govoriti o pastoralu bolesnika, medicinskim i psihološkim aspektima duševnih bolesnika, a s. Mirjam o izgradnji Doma za ljude oboljele od demencije, koji će, kako je rečeno, biti jedan u nizu domova Crkve u Riječkoj nadbiskupiji koji su otvoreni za sve građane koji su u nekoj velikoj potrebi i nevolji.


Središnje misno slavlje u povodu Svjetskog dana bolesnika bit će u ponedjeljak, 11. veljače u 12 sati u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Misu predslavi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.


Ujedno je to i dan proslave blagdana Gospe Lurdske, nebeske zaštitnice ove riječke župe, kazao je župnik kapucinske crkve Gospe Lurdske fra Eugen Pavlek, koji je najavio kako će proslava blagdana započeti devetnicom koja će trajati od 2. do 10. veljače, a misama koje su na rasporedu u 19 sati.


Zadnja tri dana devetnice vodit će fra Branko Lipša, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Zagrebu. Na  misi 10. veljače liturgijsko pjevanje animirat će župni zbor zagrebačke župe sv. Mihovila Arkanđela.


Blagdansku misu 11. veljače u 19 sati predvodi preč. Stjepan Zeba. U povodu Svjetskog dana bolesnika riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodit će mise za bolesnike u petak, 8. veljače u 10.30 sati u Domu za starije osobe Kantrida te u utorak, 12. veljače u 11.30 sati u  Psihijatrijskoj bolnici Lopača.