Najskuplji u gradu

Svjesni da su pretjerali? Riječki KBC otvoren za preispitivanje naplate parkinga u Dječjoj bolnici

Marinko Glavan

Uvođenjem naplate parkinga u krugu Dječje bolnice željeli uvesti red, a napravili kontraefekt / Foto M. ANIČIĆ

Uvođenjem naplate parkinga u krugu Dječje bolnice željeli uvesti red, a napravili kontraefekt / Foto M. ANIČIĆ

U odgovoru Ravnateljstva KBC-a našem listu kaže se da je Uprava KBC-a otvorena za nalaženje kvalitetnijih rješenja i organizaciju parkiranja i prometovanja vozila na lokalitetu Kantrida Nažalost, tek se naplata parkiranja pokazala učinkovitim rješenjem



RIJEKA Uprava KBC-a Rijeka otvorena je za preispitivanje odluke o uvođenju naplate parkiranja i iznalaženje kvalitetnijih rješenja uz organizaciju parkiranja i prometovanja vozila na bolničkom lokalitetu Kantrida, najavljeno je u odgovoru ravntaeljstva KBC-a na naš novinarski upit o naplati parkiranja po cijeni od deset kuna na sat u bolničkom krugu, koja je na snazi od četvrtka.Uprava KBC-a Rijeka u odgovoru na pitanje jesu li razmotreni alternativni načini uvođenja reda u promet i parkiranje u krugu bolnice navodi kako je i ranije nastojala unaprijediti pitanje parkiranja i prometovanja.



Obersnel: Pokušat ćemo naći neko drugo rješenje 


Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je kako će s vodstvom KBC-a razgovarati o naplati parkiranja u Dječjoj bolnici.


– Naplatu parkiranja inicirao je KBC jer je na sva tri lokaliteta bolnice pa tako i u Dječjoj bolnici na Kantridi redovito dolazilo do gužvi i nerijetko se događalo da interventna vozila pa tako i vozila Hitne pomoći jednostavno ne mogu proći. Vjerujem da svi razumiju kako takvo što ugrožava živote kritičnih pacijenata i da se više nije smjelo događati. Uprava KBC-a očito je procijenila da će jedino naplata parkiranja u krugu bolnice smanjiti pritisak vozila s obzirom da dosad poduzete mjere, primjerice, portiri i rampe na ulazu u bolnicu, nisu dale očekivane rezultate. Što se tiče cijene, ona je određena u iznosu od 10 kuna po satu zato da bi se automobili što kraće zadržavali u krugu KBC-a i da ih bude što manje, opet isključivo s ciljem da vozila Hitne pomoći i druga interventna vozila mogu neometano prolaziti krugom bolnice.(…) Dakle, sve navedeno učinjeno je temeljem zahtijeva KBC-a. Ipak, s obzirom da je Dječja bolnica specifična jer se ne nalazi se u središtu grada i skrbi o najranjivijoj skupini pacijenata, a u blizini nema alternativnog parkirališta, razgovarat ću s čelništvom KBC-a s ciljem da se na ovom lokalitetu pronađe drugačije rješenje, kazao je Obersnel.





– Nažalost, tek se naplata parkiranja pokazala učinkovitim rješenjem. Cijena parkiranja regulirana je sporazumom kojim je naknada na svim lokacijama ista. Prvi sat se ne naplaćuje, kao i parkiranje za vrijeme posjeta bolesnicima od 16 do 17 sati. Parkiranje se ne naplaćuje nedjeljom i za vrijeme praznika. Rijeka plus kroz ustupanje 15 posto sredstava od ukupnog iznosa komercijalnih naknada za parkiranje omogućava bolnici pokrivanje vezanih troškova, navodi se u odgovoru ravnateljstva, bez odgovora na naša pitanja koje su alternativne metode uvođenja reda razmatrane, te zbog čega se od njih odustalo.


Koje su alternative? 


Ravnateljstvo KBC-a nije odgovorilo na upit tko je i po kojim kriterijima odredio cijenu parkiranja od deset kuna na sat, inače najskuplju u Rijeci, uz jednu garažu u privatnom vlasništvu u samom centru grada. Dobili smo tek neslužbeno objašnjenje kako se pitanjima prometne struke nije bavila uprava KBC-a, već gradska tvrtka Rijeka plus, koja obavlja posao naplate u krugu sva tri lokaliteta riječkog KBC-a.


Isto smo pitanje postavili i upravi Rijeka plusa, odakle je odgovoreno kako je cijena definirana sporazumno, što je vidljivo i iz sporazuma koji je potpisan s KBC-om Rijeka, a na temelju kojega Rijeka plus obavlja poslove naplate.


Tko god da je navedenu cijenu amenovao s obje strane, odluka o naplati parkiranja po cijeni od deset kuna, posebice na lokalitetu Dječje bolnice na Kantridi, gdje nema alternativnih rješenja za parkiranje, osim u stotinama metara udaljenoj garaži bazenskog kompleksa (gdje parking stoji 3 kune?!), ostaje jednako sramotna, kako za KBC, tako i za Grad čije poduzeće obavlja naplatu.Iz uprave KBC-a, doduše, ističu kako je »u blizini svih lokaliteta KBC-a Rijeka omogućeno korištenje alternativnih parkirnih površina, kao što su parkiralište Podpinjol i Rikard Benčić gdje je cijena sata šest kuna, dok je u Cambijerijevoj i u Ulici Potok cijena četiri kune po satu parkiranja. Na Sušaku postoji mogućnost parkiranja u Ulici Vjekoslava Dukića gdje sat stoji četiri kune, a u blizini lokaliteta Kantrida nalazi se javna garaža s cijenom sata parkiranja od tri kune«. 



Mira Vlacich: Nitko se u bolnici ne parkira iz vica 


Objava vijesti o početku naplate parkiranja izazvala je veliku pozornost riječke javnosti, uz neizbježne polemike uz ćakulu ili na društvenim mrežama. Naša čitateljica Miroslava Vlacich obratila nam se dopisom u kojemu navodi kako je godinama, kao volonter u Mjesnom odboru Kantrida, ali i kao roditelj, tražila i predlagala da se poduzmu mjere uvođenja reda u parkiranje i promet u dječjoj bolnici, ali bez rezultata.


– Sada je konačno nađeno rješenje – naplata parkiranja – kao da se netko u dječjoj bolnici parkira iz vica!!! Kamo sreće da nikad ne moramo doći ni blizu bolnice a kamo li da se tamo parkiramo. Uz to, na Kantridi nema nikakvih firmi koje se spominju kao dio opravdanja za tu sramotnu naplatu (…) Imam cijelu »hrpu« pisama i odgovora na taj problem, a jedan od najbanalnijih je odgovor »mojeg« gradonačelnika, koji između ostalog preporučuje: »Rješenje koje je prihvatljivo za pješake (uz Rješenje o postavljanju stupića na nogostup od benzinske pumpe do puta za Dom umirovljenika – op. a.) i one koji svoju djecu dovoze u Dječju bolnicu je otvaranje garaže koja je izgrađena u sklopu kompleksa Bazena Kantrida. Garaža je kapaciteta 145 parkirnih mjesta i procjenjuje se da će osim za potrebe korisnika bazena biti dovoljno mjesta za parkiranje onih koji vozilima dolaze u Dječju bolnicu«. Moj je komentar i tada bio da bih rado vidjela tog roditelja koji će parkirati na bazenu i s bolesnim djetetom pentrati se iz garaže i od tamo nositi dijete u Dječju bolnicu.



Javni interes 


Posebno bode u oči spominjanje garaže na Kantridi, gdje je odlukom gradske uprave cijena parkiranja određena na tri kune po satu, pri čemu je to pravdano »javnim interesom«, valjda za razliku od liječenja bolesne djece koje, izgleda, nije javni interes, pa se njihovim roditeljima, sporazumom gradske tvrtke i KBC-a, može naplaćivati i deset kuna na sat. Pomalo je licemjerno navoditi i mogućnost parkiranja u Ulici Vjekoslava Dukića, jer je naplata parkiranja u toj ulici, gdje su uglavnom parkirali pacijenti i posjetitelji KBC-a, uvedena jučer, valjda kako bi se i tamo od njih ubrao gradski danak.


O parkiralištu Podpinjol ne treba ni trošiti riječi, jer na tom relativno novom parkingu kojeg gotovo isključivo koriste oni koji dolaze u bolnicu, parkiranje stoji šest kuna po satu, dok, istodobno, u višestruko skupljoj garaži Zagrad B, istog investitora, gradske tvrtke »Rijeka promet«, smještenoj u centru grada, parkiranje stoji pet kuna na sat za prva dva sata, a svega dvije za svaki idući. Očito su i u gradskoj tvrtki zaduženoj za naplatu parkinga Rijeka plus, koja je taj posao preuzela od Rijeka prometa, procijenili kako će Podpinjol biti dobro popunjen, bez obzira na cijenu, jer pacijenti naprosto moraju u bolnicu.


Upravu KBC-a pitali smo krši li uvođenjem neuobičajeno skupe naplate i načelo dostupnosti liječenja, određeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.


– Obzirom na sve navedno, smatramo kako se naplatom parkiranja u bolničkim krugovima ne krši odredba o dostupnosti, kratak je odgovor ravnateljstva.


Pravo jednakosti 


Zanimalo nas je i da li je sporazumom zaposlenicima KBC-a dana mogućnost da svoja osobna vozila parkiraju unutar bolničkog kruga po povlaštenoj cijeni od svega četrdesetak kuna mjesečno, koliko »obični smrtnici« koji tamo dolaze radi liječenja moraju platiti za četiri sata, kao i temeljem čega im je takvo pravo dodijeljeno, te krši li uprava KBC-a time ustavom zajamčeno pravo jednakosti. Nejasno je, naime, zbog čega bi zaposlenici KBC-a koji vozilima dolaze na posao, a uredno svakog mjeseca uz plaću primaju i naknadu za prijevoz, imali i dodatno pravo na povlaštenu cijenu parkiranja ondje gdje njihovi pacijenti, koji dolaze radi liječenja, plaćaju najskuplji sat parkinga u gradu, pa smo od uprave zatražili i objašnjenje, no odgovoreno je samo kako je ugovorom »djelatnicima KBC-a Rijeka omogućena kupovina povlaštene parkirne karte koja vrijedi samo za parkirališta u krugu bolnica«.


Očito ni upravi KBC-a ni Rijeka plusu u takvoj odredbi sporazuma ništa nije bilo sporno, što i ne čudi jer i tako će razliku u cijeni debelo nadoknaditi od pacijenata.



Laburisti: Je li Rijeka zaista grad – prijatelj djece? 


Unatoč ranijim upozorenjima Laburista PGŽ te negativnim reagiranjima medija i javnosti, KBC ne samo da nije pozitivno reagirao na inicijativu besplatnog parkinga za pacijente, nego je radikalizirao svoju politiku komercijalizacije – ovaj puta naplatom parkinga u krugu Dječje bolnice na Kantridi, objavili su u svom priopćenju Laburisti PGŽ-a, koji su o cijelom slučaju zatražili i mišljenje Pravobraniteljice za djecu.


Županijska organizacija Laburista odluku smatra skandaloznom, jer potencijalno nanosi štetu najmlađim pacijentima.


– Također ne postoji alternativni parking u blizini bolnice pa su, već dovoljno napaćeni roditelji, primorani plaćati cijenu od 10 kuna za sat vremena parkiranja. Evidentno je da uprava KBC-a ne želi samo uvesti reda u krugu lokaliteta bolnica, jer se parking počeo naplaćivati i u Ulici Vjekoslava Dukića koja je van bolničkog kompleksa na Sušaku, a u kojoj parkiraju isključivo pacijenti. Naplaćivanje u krugu bolnice na Kantridi vrh je ledene sante socijalne neosjetljivosti uprave KBC-a. Stoga smo se obratili Pravobraniteljici za djecu, od koje nadalje očekujemo konkretne poteze. Također, o svemu su obaviješteni i članovi kluba zastupnika Hrvatskih laburista u Saboru, navodi se u priopćenju uz stav Laburista kako se naplatom parkiranja vrši komercijaliziranje zdravstvenih usluga, a medicinsku uslugu čini teže dostupnom. Laburisti su stoga uputili novi apel rukovodstvu KBC-a, upravi Rijeka plusa d.o.o. te Gradu Rijeci da revidiraju potpisani sporazum kako bi Rijeka i dalje ostala grad – prijatelj djece.