Počela podjela

Svi stariji od 65 dobit će po 300 kuna božićnice od Kostrene

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



KOSTRENA U Kostreni je počela podjela božićnica Kostrenjanima starijima od 65 godina. Božićnicu u visini od 300 kuna moći će preuzeti do 14. prosinca 2018. u prostorijama patronažne službe u prizemlju Doma zdravlja u Kostreni, ujutro od 8 i 30 do 12 sati te popodne od 15 do 17 sati.


Kostrena za razliku od većine općina i gradova božićnicu od 300 kuna daje svim svojim stanovnicima starijim od 65 godina, neovisno o cenzusu i statusu umirovljenika. Starijih od 65 godina ove je godine oko 900, dok svi mještani stariji od 80 godina dobivaju poklon-bonove i za Uskrs.


U Općini Kostrena ističu kako kostrenski umirovljenici s niskim primanjima, ovisno o cenzusu i statusu umirovljenika, dobivaju redovnu mjesečnu pomoć za koju se predlažu novi kriteriji koji će se uskoro naći pred kostrenskim Općinskim vijećem. S obzirom na to da je od zadnje odluke prošlo tri godine, pokazala se potreba za usklađenjem kriterija i podizanjem cenzusa kako simbolična povećanja mirovina od svega nekoliko desetaka kuna ne bi uskratila pravo dijelu korisnika s najnižim primanjima.




Najvažnija izmjena odnosit će se na prijedlog da se novom odlukom obuhvate i one starije osobe koje su bez primanja, dakle bez statusa umirovljenika, a dosadašnjom odlukom nisu bile obuhvaćene nego samo umirovljenici s niskim primanjima. Zbog ovog socijalnog nerazmjera prijedlog je da se izmijene odredbe odluke o socijalnoj skrbi koje se odnose na novčanu pomoć umirovljenicima i da se novom odlukom propišu kategorije i uvjeti na sveobuhvatniji način.