Pad poroda

Sve više Riječanki koristi ove mogućnosti poroda, u rodilištu su dobrodošle i doule

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Broj porođaja iz godine u godinu lagano pada, pa svake godine imamo stotinjak porođaja manje. U 2018. godini prosječna dob prvorotkinje u riječkom je rodilištu prvi put dosegnula 30 godina, dok je u prošloj godini dob žene koja prvi put rađa dodatno porasla i iznosi 30,2 godine



RIJEKA – Prošle godine u riječkom je rodilištu rođeno 2.421 dijete, što je 98 djece manje nego 2018. godine. Pad broja poroda i novorođene djece dugogodišnji je trend koji je Klinički bolnički centar Rijeka prvi zabilježio neposredno nakon izbijanja svjetske financijske krize, a u proteklih nešto više od deset godina u riječkom je rodilištu broj novorođenih beba svake godine manji za oko stotinu u odnosu na godinu ranije pa se često čuje procjena kako ovaj trend smanjenja broja novorođene djece znači i četiri do pet manje upisanih prvih razreda osnovne škole svake godine.


U 2018. godini prosječna dob prvorotkinje u riječkom je rodilištu prvi put dosegnula 30 godina, dok je u prošloj godini dob žene koja prvi put rađa dodatno porasla i iznosi 30,2 godine.


– Broj porođaja iz godine u godinu lagano pada, pa svake godine imamo stotinjak porođaja manje. Pritom raste broj carskih rezova, što je rezultat starije životne dobi žena koje rađaju, liberalizacije carskog reza i uvažavanja stava rodilje.




Novi znanstveni dokazi u okvirima »medicine temeljene na dokazima« koji favoriziraju carski rez uz sve češću praksu sudskog gonjenja ginekologa odnosno opstetričara, rezultirali su porastom carskog reza svugdje u svijetu, kaže doc. dr. Tea Štimac, pročelnica Zavoda za perinatologiju u KBC-u Rijeka.


Od sveukupno 2.381 poroda u prošloj godini, njih 637 dovršeno je carskim rezom, od kojih je 300 bilo obavljeno u prisustvu pratnje na porodu, dok je ukupan broj prisustava na porodu u riječkom rodilištu u prošloj godini iznosio 1.997 osoba u pratnji.


Mogućnost obezboljenog poroda iskoristile su 1.033 rodilje, što je također veći broj poroda obavljenih na ovaj način nego godinu ranije.


– Broj obezboljenih porođaja, odnosno epiduralne analgezije je u porastu, a raste i broj osoba od povjerenja koje prisustvuju porođajima, bilo da je riječ o pratnji na porođaju ili na carskom rezu. Pritom, prisustvo osoba od povjerenja u našem rodilištu je besplatno, a pratnja ne treba završiti tečaj pripreme za porođaj i može biti bilo koja punoljetna osoba. Doule su također dobrodošle, ističe Štimac.


Kao dobru vijest, u riječkoj Klinici za ginekologiju i porodništvo posebno ističu smanjenje perinatalnog mortaliteta koji je 2018. godine iznosio 8,34 promila, dok je prošle godine smanjen na 5,78 promila.


– Mjerilo našeg rada, perinatalni mortalitet, je pao zbog boljeg vođenja trudnoća s komplikacijama, zaključuje doc. dr. Tea Štimac.