Vijeće romske nacionalne manjine

Surija Mehmeti se osjeća uvrijeđeno i diskriminirano

Damir Cupać

Surija Mehmeti / Foto Arhiva NL

Surija Mehmeti / Foto Arhiva NL

'Aplicirali smo na četiri prostora, a jedan od njih je prostor koji zjapi prazan i to na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske 8a, od 57 kvadrata. Dobili smo odgovor od Odjela za gospodarenje imovinom da je povjerenstvo razmatralo naš zahtjev, ali da nam ga ne mogu dodijeliti', rekao je Mehmeti



RIJEKA  Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Surija Mehmeti sazvao je konferenciju za novinare kako bi priopćio da Grad Rijeka još uvijek nije osigurao poslovni prostor za rad.


– Vijeće romske nacionalne manjine se osjeća uvrijeđenim i diskriminiranim jer nas Odjel za gospodarenjem imovinom Grada Rijeke smatra manje važnim od drugih. Zatražili su od nas da im pošaljemo pismo namjere za poslovni prostor koji je na javnom natječaju. Aplicirali smo na četiri prostora, a jedan od njih je prostor koji zjapi prazan i to na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske 8a, od 57 kvadrata. Dobili smo odgovor od Odjela za gospodarenje imovinom da je povjerenstvo razmatralo naš zahtjev, ali da nam ga ne mogu dodijeliti. Poručili su nam da izaberemo drugi poslovni prostor jer da je ovaj u samom središtu grada. Znači li to da mi Romi nismo poželjni u središtu grada, požalio se Mehmeti.


On je dodao da mu ništa nije jasno, budući da poslovni prostor zjapi prazan i za njega nitko nije bio zainteresiran na javnom natječaju.




– Oni sad izmišljaju i ne stoje iza onoga što su nam rekli i ukazali, te nas diskriminiraju i ne žele da naše Vijeće bude u tim prostorima u centru Grada Rijeke. To je čista prevara s njihove strane. A možda ga čuvaju za podobne i simpatizere, prijatelje ili kumove. Mi od tog prostora ne odustajemo. Jako je žalosno i tužno da jedno kažu, drugo rade te nas Rome maltretiraju i zakidaju za naša prava. Iako smo Romi, mi smo samo ljudi puni života i proeuropski narod i zato želimo prostor u centru Rijeke koji smo izabrali da s našim sugrađanima što više surađujemo i svaki dan ujutro pijemo kavicu iz iste šalice zajedno. To je bogatstvo, a nije bogatstvo da nas tjeraju i diskriminiraju, zaključio je Mehmeti.