Četvrti pokušaj

Suglasnost općinskih vijećnika Jelenja: Ipak ‘za’ Urbanu aglomeraciju

Sanja Gašpert

Robert Marčelja i Luka Zaharija / Snimio Sergej DRECHSLER

Robert Marčelja i Luka Zaharija / Snimio Sergej DRECHSLER

 Suzdržani su bili nezavisni vijećnici Vanda Radetić-Tomić i Vilim Žagar te HDZ-ovci Ana Marija Vujić i Ivoslav Ban, dok su za glasovali svi vijećnici vladajuće koalicije te nezavisni Danko Baćac



JELENJE Općinsko vijeće Jelenja većinom je glasova dalo prethodnu suglasnost Općini Jelenje za ulazak u sustav Urbane aglomeracije Rijeka. Ovo je četvrti put da se raspravlja o toj temi, jer prilikom prva tri glasovanja, organizirana 2015. godine, jelenjski vijećnici nisu dali zeleno svjetlo Urbanoj aglomeraciji.


– Nepristupanjem Općine Jelenje Urbanoj aglomeraciji (UA) propuštena je prilika da sukladno prostornim i strateškim dokumentima, projektima i programima bitnim za daljnji razvoj sudjelujemo u prijavljenim projektima. Negativni efekti te odluke se već vide, pa tako, primjerice, Autotrolej neće u našu općinu postaviti display za najavu dolazaka i odlazaka autobusa, vrijedan oko 50 tisuća kuna. Značajni su projekti koje su upravo zahvaljujući Urbanoj aglomeraciji pokrenule jedinice lokalne samouprave koje su dio tog sustava, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja (PGS).


Dodao je kako će davanjem suglasnosti biti ispunjeni uvjeti za naknadnim pristupom Općine Jelenje UA Rijeka.


Nedovoljno informirani




O suglasnosti je raspravljao i Odbor za strateško planiranje i EU fondove, koji je dao suzdržano mišljenje, ponajviše, kako je istaknula vijećnica Vanda Radetić-Tomić (nezavisna), zbog nedovoljne informiranosti o samom projektu.



 Predsjednik Općinskog vijeća Jelenja Luka Zaharija (SDP) također je stao u obranu prijedloga koji je podržao te kazao kako rizika nema, a pomažu se strateški projekti i razvoj.–  Gledate Bakar ili Omišalj, a ne gledate interese Općine Jelenje. Jedinice lokalne samouprave u okruženju su ušle u sustav UA, i njima svima je sve bilo jasno, ali nekim jelenjskim vijećnicima kao i ovom odboru, koji smatram destruktivnim, nije – kazao je Zaharija.


–  Ovo je značajno pitanje za Općinu Jelenje, ali mislim da nismo dovoljno informirani. Sudjelovanje u UA daje niz pozitivnih posljedica u vidu povlačenja europskih sredstava. Međutim, odbor smatra kako su dostavljeni materijali iz vremena kada je UA bila u povojima, točnije od prije tri godine, jer u njima se spominje najava formiranja strategije i osnivanja partnerskog vijeća, što je u međuvremenu sve već učinjeno. Nema konkretnih pokazatelja, nema dobrih primjera prakse, nema odgovora na brojna pitanja, među kojima koliki su troškovi ulaska i administracije, na koji način se donose odluke, koliko bi predstavnika imala Općina Jelenje, na koji način se dodjeljuju sredstva, imaju li pravo prvenstva jedinice lokalne samouprave koje su ranije ušle u UA i slično. Zbog toga je odbor suzdržan i mišljenja je kako bi se ova tema kvalitetnije trebala pripremiti za sljedeću sjednicu – kazala je Radetić-Tomić.


Suzdržani u glasovanju bili su nezavisni vijećnici Vanda Radetić-Tomić i Vilim Žagar te HDZ-ovci Ana Marija Vujić i Ivoslav Ban, dok su za glasovali svi vijećnici vladajuće koalicije te nezavisni Danko Baćac.


HDZ-ovac Ivoslav Ban kazao je kako u materijalima dostavljenim uz ovu tema nema konkretnih financijskih pokazatelja, nema prijedloga. U UA Rijeka nisu ušli ni Bakar, Matulji i Omišalj, u kojima su na vlasti različite političke opcije, što znači da rizik postoji, kazao je Ban.


Ništa ne gubimo


Vijećnik ARS-a Marinko Linić, koji je i prilikom prva tri glasovanja bio pobornik ulaska Općine Jelenje u sustav UA Rijeka, kazao je kako je Općina Jelenje premala da uspije sama. Zajednički možemo nešto napraviti, ovim možemo samo dobiti, nemamo što izgubiti. Mislim da oni koji su sumnjičavi ustvari imaju averziju prema Gradu Rijeci i Vojku Obersnelu, kazao je Linić. PGS-ovac Robert Maršanić dao je dobre primjere sustava UA Rijeka, pa je tako kazao kako je kroz taj mehanizam Autotrolej nabavio 35 novih autobusa, koje neće platiti. Ti autobusi neće voziti kroz našu općinu jer nismo dio UA. Prestanimo se baviti politikom, ajmo to izglasati, ništa ne gubimo, a svi oko nas koji su već postali dio sustava UA su u prednosti. Nije točno da nema informacija o UA, jer je prilikom posljednjeg glasovanja prije tri godine Općinu posjetila Nataša Zrilić, savjetnica riječkoga gradonačelnika za razvoj, koja je detaljno izvijestila vijećnike o samom projektu – kazao je Maršanić.