Posebna pravila

Studentski život: Restoran u Kampusu jedan od rijetkih otvorenih

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Trenutno je u paviljonima smješteno nešto manje od 200 studenata. Za njih se svakodnevno pripremi 500 do 600 obroka, a radi se o ručkovima i večerama. Kontrolira se broj ulazaka u restoran, a za svakim stolom smije sjediti samo jedan student



RIJEKA – Restoran Studentskog centra u Kampusu Sveučilišta u Rijeci jedan je od rijetkih ugostiteljskih objekata koji u vrijeme pandemije koronavirusa nije zatvorio svoja vrata, ali se rad, kaže ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević, odvija pod strogim restriktivnim mjerama, kao i cjelokupan studentski život na Kampusu.


Radna pošteda


– Trenutno je u paviljonima smješteno nešto manje od 200 studenata. Za njih se na dnevnoj bazi pripremi 500 do 600 obroka, a radi se o ručkovima i večerama. Za boravak u restoranu vrijede posebni uvjeti. Kontrolira se broj ulazaka u restoran, za svakim stolom smije sjediti samo jedan student i vodi se računa o njihovoj međusobnoj udaljenosti.


Na prostor blagajne ugradili smo posebnu staklenu zaštitu kako bi se zaštitilo i naše osoblje, ali i studenti. Na samom ulazu u restoran postavljena su dezinfekcijska sredstva. Cijeli prostor restorana se periodički provjetrava, a svi naši zaposlenici nose maske i rukavice, kaže Jurjević.




Istovremeno u studentskom restoranu boravi svega petero studenata među kojima je, kaže ravnatelj, razmak i tri metra. Zbog uvedenih restrikcija posluživanje hrane traje dulje nego inače, međutim svakim danom pada i broj studenata koji se koriste uslugama restorana.


– S obzirom da sve sobe u studentskim paviljonima imaju kuhinje, studenti se vjerojatno i sami snalaze. Namirnice mogu nabaviti i u našoj trgovini koja i dalje radi, navodi ravnatelj.


Kako su svi ostali ugostiteljski objekti Studentskog centra zatvoreni, napravljena je preraspodjela zaposlenika na način da rade u ciklusima, dok su stariji od 60 godina i kronični bolesnici dobili radnu poštedu. Iako nema problema s nabavkom namirnica, Jurjević kaže da je bilo problema s nabavkom dezinfekcijskih sredstava s obzirom na ograničenost prodaje.



Plaće iz proračuna


– Trenutno smo u potrazi za pamučnim maskama za lice, jer jednokratnih gotovo nema. Međutim, na vrijeme smo prije nestašice nabavili dvije tisuće jednokratnih maski, a dezinfekcijska smo sredstva nabavljali na način da je više zaposlenika krenulo u nabavku s obzirom na ograničenu količinu prodaje, navodi ravnatelj.


Restrikcije nisu zahvatile samo studentski restoran, već i sve ostale dijelove Kampusa u kojima borave studenti. Tako je zatvorena dvorana za fitness, kao i prostor dnevnog boravka u paviljonima. Međutim, Jurjević kaže da nema problema sa studentima jer se svi pridržavaju uputa i novih pravila ponašanja.



Ono s čim bi u daljnjoj budućnosti moglo biti problema je pitanje održivosti trenutnog načina rada, jer Studentski centar radi u znatno manjem obimu. U isto ovo vrijeme prijašnjih godina na dnevnoj bazi u svim ugostiteljskim objektima pripremi se čak 8 tisuća obroka, od čega se u Kampusu dnevno priprema 2 tisuće obroka.


Sada je taj broj četiri puta manji, a zaposlenici Studentskog centra, za razliku od drugih sastavnica riječkog Sveučilišta, sredstva za plaće ne primaju iz državnog proračuna.


– Za sada nemamo problema, međutim dugoročno će se ova situacija odraziti na poslovanje. Imamo obećanje Ministarstva da će nam pomoći pa vjerujem da neće doći u pitanje poslovanje, zaključuje ravnatelj.