PGŽ i HŽ Putnički prijevoz

Studentima iz PGŽ od ove godine besplatan prijevoz vlakom, evo kako ostvariti ovo pravo

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Potpisani ugovor omogućit će studentima da vikendima, ali i tijekom tjedna, besplatno dolaze kući, a potencijalno će pridonijeti i njihovom povratku u rodni grad



RIJEKA – Od ove godine redovni studenti s područja PGŽ-a ostvaruju pravo na besplatna pojedinačna putovanja u cijeloj Hrvatskoj, odnosno od mjesta prebivališta do mjesta studiranja, a to im omogućuje potpisan ugovor između Primorsko-goranske županije i Uprave HŽ Putničkog prijevoza.


Ugovor, kojim se obje strane obvezuju sufinancirati prijevoz studenata u omjeru 50:50, potpisali su župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a prema procjenama Komadine u ovoj godini iz županijskog će se proračuna za tu svrhu osigurati 150 tisuća kuna.


Potpisani ugovor omogućit će studentima da vikendima, ali i tijekom tjedna, besplatno dolaze kući, a potencijalno će pridonijeti i njihovom povratku u rodni grad.




Navodeći da takva pogodnost za studente već jako dobro funkcionira u drugim županijama, Ukić je napomenuo da je vrijeme putovanja željeznicom nešto duže, što na primjeru relacije Rijeka – Zagreb iznosi pedesetak kilometara dulji put nego autocestom.


Međutim, željeznička pruga povezuje mnoga naseljena mjesta na toj relaciji, a od sredine prosinca uveden je i studentski vlak koji svake nedjelje u 17,30 sati iz Rijeke kreće za Zagreb.


Ujedno je podsjetio i na uvedene svakodnevne linije za Ljubljanu koje se realiziraju u okviru projekta EPK-a te integrirani putnički prijevoz od Permana i Jurdana na zapadu do Škrljeva na istoku koji se može koristiti i kupnjom autobusne karte.


Pravo na besplatan studentski željeznički prijevoz može se ostvariti na temelju potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta i identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljivo prebivalište na području PGŽ-a.


Redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a, a s njom će studenti moći kupovati pojedinačne karte na blagajnama kolodvora. Studentima koji već posjeduju pametnu karticu profil će biti dodijeljen na postojeću karticu, a prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova.


U protekloj godini s područja PGŽ-a otpremljeno je 180 tisuća putnika, od čega su studenti ostvarili 11.162 putovanja, a danas potpisani ugovor pridonosi povećanju mobilnosti studentske populacije, ali i revitalizaciji željezničkog prijevoza.