Psiho urbanizam

Studenti osmišljavali gradske prostore po Rijeci: Pogledajte njihovu ideju za autobusni kolodvor

Ingrid Šestan Kučić

Studenti su projekte razvijali na višednevnoj radionici

Studenti su projekte razvijali na višednevnoj radionici

Studenti talijanskog University Kore i Građevinskog fakulteta do brojnih su ideja došli u sklopu sveučilišnog projekta »Prometna infrastruktura u funkciji održive mobilnosti«



RIJEKA – Poslijepodnevno otvaranje paviljona na riječkim tržnicama s ugostiteljskom ponudom, biciklističke staze u centru Rijeke, iznajmljivanje barki na Mrtvom kanalu – samo su neke od ideja nastale na radionici »Psycho Urbanism – From Psychotic to Healing Places and Mobility« (Psiho Urbanizam – od psihotičnih do zdravih prostora i kretanja) koju su zajednički organizirali University Kore, Italija i Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci.


Rijeka EPK


Višednevna radionica održana je u sklopu sveučilišnog projekta »Prometna infrastruktura u funkciji održive mobilnosti«, a u suradnji s nizom suradničkih sveučilišta iz Italije, Slovenije, Španjolske i Bosne i Hercegovine.


Na radionici je sudjelovalo dvadesetak, najvećim dijelom studenata arhitekture iz Italije te studenti Građevinskog fakulteta smjera Urbano inženjerstvo, a prema pojašnjenju voditeljice projekta prof. dr. Aleksandre Deluke Tibljaš cilj radionice je bio unapređenje javnih prostora i pješačkih koridora u centru grada Rijeke iz smjera Korza kao aktivne pješačke zone prema onim prostorima u gradu koji pomalo jesu ili će se u cijelosti aktivirati 2020. godine kao prostori odvijanja programa Rijeka EPK 2020 – zona »Rikarda Benčića« te zona Delte i Molo longa – kaže prof. dr. Deluka Tibljaš.




– Za unaprjeđenje mobilnosti, javnih prostora i osiguravanje »prilagodljivog« grada koji može odgovoriti na socijalne, klimatske i druge vrste promjena, studenti su imali zadatak ponuditi jednostavna kratkoročna rješenja za spomenute zone.


Pritom su trebali krenuti od postavke da urbani prostor bitno utječe na mentalno zdravlje građana i da se unapređenja mogu postići bez previše uloženih sredstava. Drugi dio zadatka se odnosio na njihove dugoročne vizije našega grada za 2050. godinu. Već prvi rezultati su pokazali da je vlastiti grad uvijek zanimljivo vidjeti očima onih koji ga vide prvi put, a posebno kada su to mladi i zainteresirani ljudi u procesu učenja i bez ograničenja i barijera u razmišljanju.


Vrijedni prostori


– Među jednostavnim i lako ostvarivim rješenjima je svakako prijedlog aktivacije zona gradskih tržnica, tržnica Brajda i glavna tržnica, u popodnevnim i večernjim satima otvaranjem dijela paviljona za ugostiteljsku ponudu, a što je uobičajena praksa i u Italiji i drugdje u Europi. Studenti su predložili i povezivanje zone od Delte do »Rikarda Benčića« i dalje na zapad biciklističkim stazama, što može biti vrlo zanimljivo tokom 2020. godine.



Kao i otvaranje mogućnosti da se na Mrtvom kanalu omogući iznajmljivanje manjih barki kojima bi mogla upravljati i djeca. Predložen je i pješački most između zone Exportdrva i Tržnice kako bi se te zone direktno povezale pješačkim putovima što bi omogućilo i premještanje parkiranja s atraktivnijih lokacija u gradu u zonu Delte i oslobađanje vrijednih prostora uz more od parkiranih automobila. Ponuđeno je i vrlo atraktivno rješenje za Trg Žabica – bojenjem u boje koje obilježavaju EPK 2020., pojašnjava prof. dr. Deluka Tibljaš.


Predavanja i teren


Za studente su organizirana predavanja talijanskih i riječkih profesora, terenski obilasci zona te posjeti prometnom centru Rijeka prometa i Delta Labu. Najveći dio tjedna studenti su radili na svojim rješenjima pod mentorstvom nastavnika sa Sveučilišta Kore prof. Maurizia Erriga i prof. Tiziane Campisi te nastavnika s riječkog Sveučilišta, a uz voditeljicu projekta to su bile doc. Sanja Šurdonja i doc. Iva Mrak.



Posebno atraktivnim, dodaje prof. dr. Deluka Tibljaš, pokazali su se prijedlozi grupe koja je pod motom »Rijekolor« predložila oslikavanje dotrajalih fasada i silosa kako bi se potez Korzo – Benčić učinio manje »psihotičnim« i ugodnijim za pješačenje.



– Talijanski studenti su izrazili veliko zadovoljstvo boravkom u Rijeci te želju da se iduće godine vrate kao posjetitelji. Studenti će svoje radove dovršiti na matičnom fakultetu u Italiji te će početkom 2020. godine radovi biti izloženi i na prostoru Kampusa, zaključuje prof. dr. Deluka Tibljaš.