Pokret

Stotinjak građana pohađa edukaciju o inovativnim pristupima mentalnom zdravlju: »Čujenje glasova« daje nadu

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Stotinjak građana pohađa edukaciju o inovativnim pristupima mentalnom zdravlju u zajednici koja se u sveučilišnom Kampusu, na Građevinskom fakultetu, održava od jučer do 14. svibnja. Riječ je o edukaciji o pokretu »Čujenje glasova« – »Hearing Voices« u sklopu koje se održava niz stručnih predavanja i radionica naslovljenih »Živjeti s glasovima«.


Skup su organizirali Dom za odrasle osobe Turnić, Sveučilište u Rijeci (Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta, Sveučilišni savjetovališni centar i Studentski zbor) u partnerstvu sa Školom kibernetike i sistemske terapije. Pokret »Čujenje glasova« nastao je zajedničkim radom dr. Mariusa Rommea i njegove pacijentice Patsy Flague, koji je uz perspektivu stručnjaka po profesiji, u rad s ljudima koji imaju takva iskustva, uveo i perspektivu »stručnjaka po iskustvu«. Predavači i voditelji radionica na skupu u Kampusu su stručnjaci po profesiji – psihoterapeuti Dirk Corstens, Slobodanka Popović i Inka Miškulin, dr. Luka Malatesti, mag. filozofije Marko Jurjako, socijalna radnica Martina Kalčić, dr. Dragan Lovrović i v.m.s. Kristina Vidović, dok je kao stručnjak po iskustvu svoje teško, ali za mnoge i ohrabrujuće iskustvo iznijela Rachel Waddingham.


Okosnicu pokreta čine grupe samopodrške za osobe koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva kao što su vizije, čujenje glasova, taktilne senzacije i slično. Nakon prošlogodišnjeg skupa posvećenog sličnoj tematici Dom Turnić je počeo edukaciju o ovom pokretu te formirao prvu grupu samopodrške, a sada očekuje formiranje bar još jedne takve skupine, kao i dodatno upoznavanje s pokretom i stručnjaka za mentalno zdravlje i osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja. »Pokret »Čujenje glasova« daje nadu ljudima s takvim teškim iskustvima«, poručila je Kalčić.




Održavanje ove edukacije podržali su: Intervoice, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Metronet.