Pale radijatore

Stižu ‘čestitke’: Energo u novu riječku sezonu grijanja ulazi novim poskupljenjem

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Centralno grijanje u Rijeci će poskupjeti od 1. studenoga. Cijena isporučene toplinske energije u sustavu riječkih gradskih toplana od tog će datuma sa sadašnjih 0,35 kuna po kilovatsatu (kWh) porasti na 0,3795 kuna po kilovatsatu, ili za nešto više od osam posto



RIJEKA – Iako još nije ispunjen uvjet da tri večeri zaredom temperatura zraka u 21 sat bude 12 stupnjeva Celzijevih ili niža, iz Energa je jučer priopćeno kako sve zgrade priključene na gradske toplane s grijanjem mogu započeti već sada, ukoliko njihovi stanari to žele.


Ovlašteni predstavnici zgrada mogu Energu dostaviti zahtjev i tražiti raniji ili kasniji početak grijanja, neovisno o vanjskim vremenskim uvjetima i odluci Energa o službenom početku sezone grijanja.


– Sezona grijanja uobičajeno počinje kada tri uzastopna dana temperatura u gradu Rijeci padne ispod 12 Celzijevih stupnjeva u 21 sat, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda.




Vremenske prilike u listopadu često su promjenjive i teško predvidljive, ali prema dosadašnjoj praksi Energo će samostalno odlučiti o početku sezone grijanja, u razdoblju između 20. listopada i 10. studenog, neovisno o izmjerenoj temperaturi. No, bez obzira na vremenske prilike, najkasniji početak službene sezone grijanja će biti 10. studenog, objasnio je Vatroslav Jukić, direktor Sektora topline u Energu.


Fiksni dio bez promjene


Jukić dodaje da će o početku i završetku sezone grijanja, Energo obavijestiti ugovorne servisere, s kojima zgrade priključene na sustav centralnog grijanja imaju sklopljen ugovor. Zahtjev za ranije ili kasnije uključenje Energu mogu uputiti isključivo ovlašteni predstavnici stanara.


Jukić naglašava kako se neće uvažavati zahtjevi pojedinačnih stanara za uključivanjem grijanja koji će biti upućeni da zahtjeve predaju svojem ovlaštenom predstavniku. Što se, pak, tiče zgrada s više ulaza, spojenih na istu podstanicu, one moraju imati natpolovičnu većinu ovlaštenih predstavnika za podnošenje zahtjeva. Upute za ovlaštene predstavnike stanara koje, između ostalog, sadrže opis postupka predavanja zahtjeva za početak ili završetak grijanja za pojedinu zgradu mogu se naći na web stranicama Energa.


Valja podsjetiti da će centralno grijanje u Rijeci poskupjeti od 1. studenog. Cijena isporučene toplinske energije u sustavu riječkih gradskih toplana od tog će datuma sa sadašnjih s 0,35 kuna po kilovatsatu (kWh) porasti na 0,3795 kuna po kilovatsatu ili za nešto više od osam posto.


Radi se o cijenama bez PDV-a, dok će s uključenim porezom na dodanu vrijednost cijena s 0,4375 kn/kWh narasti na 0,4743 kn/kWh. Poskupljenje se odnosi isključivo na takozvani promjenjivi dio računa za centralno grijanje, odnosno na isporučenu toplinsku energiju. Cijena fiksnog dijela računa, odnosno instalirane snage, neće se, barem zasad, mijenjati te ostaje na sadašnjih 18,50 kuna po kilovatu instalirane snage.


Tri godine stabilna cijena


Nakon nekoliko uzastopnih smanjenja, cijena isporučene toplinske energije u zadnje je tri godine bila stabilna i nije se mijenjala, a ovo je prvo poskupljenje nakon drastičnog povećanja cijena iz 2012. godine, kada je isporučena toplinska energija preko noći skočila s 0,35 kuna po kiovatsatu na 0,50 kuna po kilovatsatu. Kako je u godinama koje su uslijedile, cijena prirodnog plina postupno smanjivana, tako se smanjivala i cijena topinske energije, da bi 2016. godine bila vraćena na 0,35 kuna po kilovatsatu.


Novo poskupljenje iz Energa opravdavaju ovogodišnjim rastom cijene prirodnog plina, koji je od 1. travnja na riječkom području poskupio za prosječnih 6,24 posto, ovisno o kategorijama korisnika. S tim poskupljenjem, jedino korisnici prirodnog plina s distribucijskog područja pulske Plinare d.o.o. plaćaju skuplji plin nego Riječani pa je već tada bilo očekivano i da će rasti cijene centralnog grijanja.


I jedna i druga stavka u budućnosti će vjerojatno još rasti, jer će već od 1. siječnja ponovno poskupjeti plin, pri čemu je HERA već odredila tarifne stavke za pojedine distributere. Energo će tako, od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine prirodni plin u tarifnom modelu 1 naplaćivati po cijeni od 0,3118 kuna po kilovatsatu, a u tarifnom modelu 2 po cijeni od 0,3024 kune po kilovatsatu.


Potpuna liberalizacija cijena u 2021. godini


Od 1. travnja iduće godine, kada počinje plinska obračunska godina, na snazi će ponovno biti nove, zasad nepoznate cijene, a najveća je nepoznanica što očekuje korisnike prirodnog plina i posljedično centralnog grijanja u 2021. godini, kada će formiranje cijene plina biti potpuno liberalizirano, odnosno diktirat će ga tržište pa će se njim mijenjati i cijene centralnog grijanja.


Nagađalo se da će država tada intervenirati smanjenem stope PDV-a na prirodni plin, ukoliko cijene budu znatno povećane, no iz primjera goriva za vozila čije su cijene otišle u nebo, a država nije smanjila svoj nemali udio u ukupnoj cijeni, teško je očekivati takav scenarij.


Mogući prekidi u isporuci tople vode


Energo obavještava korisnike toplinske energije priključene na toplanu Zamet da su danas u jutarnjim satima mogući prekidi u isporuci potrošne tople vode zbog radova na termotehničkim postrojenjima na sljedećim adresama: Braće Fućak 5A, Petra Jurčića 4 i 6.