Zaraza

Stigao mutirani virus? Rijekom hara epidemija konjunktivitisa, simptomi su puno teži nego inače

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ova bolest traje oko tri tjedna, a simptomi su, kaže, crvenilo oka, obilna sekrecija, bol, stalno suzenje, grebanje, osjećaj stranog tijela u oku. Pacijenti se bude zalijepljenih očiju te još k tome sad imaju i gore navedene pseudomembrane



U Rijeci cijelu ovu godinu traje epidemija virusnog konjunktivitisa i to s puno težim simptomima nego inače. Doc.dr.sc. Maja Merlak, predstojnica Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka navodi za Index da ostaje pitanje je li uzrok tome pojava nekog novog virusa koji uzrokuje težu kliničku sliku i zato apelira na sve da peru ruke, ne diraju oči i drže se higijene.


– Epidemija virusnog konjunktivitisa nam traje cijelu 2018. godinu i to imamo povećan broj pacijenata, ali ne samo u Rijeci jer sam čula i od kolega s drugih očnih klinika da je i kod njih povećan broj oboljelih od te bolesti. To je epidemija koja se obično događa zimi, no ove godine se dogodilo da nam u svako dežurstvo od početka godine netko dođe i ta epidemija ne jenjava. Ne znamo zašto, je li to neki novi virus koji je otporniji, pitamo se. Naime, izaziva puno težu kliničku sliku kod pacijenata. Prije su rijetko kad zaraženi pacijenti imali pseudomembrane, a sad nam gotovo svaki zaraženi pacijent ima, objasnila je dr. Merlak.


Ova bolest traje oko tri tjedna, a simptomi su, kaže, crvenilo oka, obilna sekrecija, bol, stalno suzenje, grebanje, osjećaj stranog tijela u oku. Pacijenti se bude zalijepljenih očiju te još k tome sad imaju i gore navedene pseudomembrane.




Rekla je i kako obično taj virus preživljava i po 20 dana na suhim površinama, a može preživjeti na zidu, vratima ili zvonu.


– Do epidemije nije došlo radi nesterilnih instrumenata i dijagnostičkih aparata na kojima se pregledavaju pacijenti, nego su izvor infekcije sami oboljeli pacijenti koji dodiruju površine u prostorima po kojima se kreću, kvake, zvono, vrata i pritom diraju oči, rekla je za Index dr. Merlak.