Prijedlozi teški 15 milijuna kuna

Srednji blok predstavio amandmane, ako ne budu prhvaćeni glasovat će protiv proračuna

Damir Cupać

Veljko Balaban, Petra Mandić, Danko Švorinić, Marinko Koljanin, Andrej Briški, Zvonimir Peranić / Foto: V: KARUZA

Veljko Balaban, Petra Mandić, Danko Švorinić, Marinko Koljanin, Andrej Briški, Zvonimir Peranić / Foto: V: KARUZA

Pazili smo kod naših prijedloga da ne diramo u ono u što ne smijemo dirati. Ako postoje neke ugovorne obveze ili nešto za što mi u ovom trenutku ne znamo, spremni smo za dogovore, rekla je Mostovka Petra Mandić



RIJEKA Neformalna politička grupacija u Gradskom vijeću, Srednji blok koju čine Lista za Rijeku, Akcija mladih, Most, Živi zid i dva nezavisna vijećnika – Marinko Koljanin i Josip Kukuljan, predstavila je amandmane na prijedlog proračuna za 2018. godinu koji su »teški« oko 15 milijuna kuna.


Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić uvjeren je da su amandmani prihvatljivi SDP-ovoj koaliciji, HDZ-u, ali i gradonačelniku Vojku Obersnelu te da će biti prihvaćeni.


Dodao je da o amandmanima Srednji blok nije razgovarao s gradonačelnikom ni s HDZ-om.




– U tom slučaju mi bismo podržali proračun za 2018. godinu. U slučaju da naši amandmani ne prođu, glasovat ćemo protiv proračuna. Svrha proračuna je da bude na korist građanima, a ne da se proračunskim sredstvima nekome gradi spomenik. Građani moraju osjetiti da mogu utjecati na proračun, odnosno na kvalitetu njihovog života – najavio je Švorinić.


Konkretni amandmani


Petra Mandić iz Mosta pojasnila je da su zadnjih mjesec dana analizirali postavke i vlastitu konstruktivnost u kontekstu mogućeg neprihvaćanja proračuna.


– Činjenica je da je pred nama projekt Europska prijestolnica kulture 2020. Ako proračun ne bude izglasan, rokovi bi stvarno mogli biti prekratki za realizaciju infrastrukturnih projekata. Naš je stav da inzistiramo na prihvaćanju svih amandmana, a ako to ne bude slučaj, nećemo podržati proračun.


Pazili smo kod naših prijedloga da ne diramo u ono u što ne smijemo dirati. Ako postoje neke ugovorne obveze ili nešto za što mi u ovom trenutku ne znamo, spremni smo za dogovore.


Ali od početne premise, a to je prihvaćanje naših amandmana, ne odstupamo – pojasnila je Mandić.


Švorinić je dodao da su financijski najzahtjevniji amandmani koji se tiču pomoći za udžbenike za riječke osnovnoškoce koja iznosi oko 4,3 milijuna kuna, pomoć riječkom KBC-u u iznosu od dva milijuna kuna te uređenje tri riječka parka za što je potrebno osigurati također oko dva milijuna kuna.


Andrej Briščik iz Akcije mladih naveo je da je predložen ukupno 21 amandman, ali koji se mogu podijeliti u dvije grupe. 


– Za nabavku udžbenika za riječke osnovnoškolce treba osigurati bon od 500 kuna koji bi se dijelio uoči početka školske godine 2018./2019., povećalo bi se za 21,55 posto sufinanciranje studentskih karata, značajnija sredstva treba osigurati poduzetničkim projektima za mlade jer je to jedini način da ih zadržimo u gradu. Mislimo i da je neophodno uključiti riječku djecu u sportske igre mladih.


Inzistirat ćemo da se uredi Klobučarićev trg na način da se uredi prostor za djecu i mlade, zapušteni park na Školjiću neophodno je urediti, kao i park na Mlaki koji po noći treba zatvarati kako bi se izbjeglo oštećivanje opreme.


Predlažemo gradnju dva kružna toka – jednog na izlazu sa zaobilaznice na Škurinjama, a drugog na raskrižju Prvomajske, Osječke i Tizianove. Uvjereni smo da treba urediti i Gradsku vijećnicu kako bi bilo moguće elektronsko glasovanje i kako bi se ona osuvremenila – nabrojao je Briščik.


Gdje uzeti?


Marinko Koljanin naglasio je da je svjestan da je riječka bolnica u državnom vlasništvu, ali je uvjeren da se mora naći dva milijuna kuna za uređenje pojedinih odjela, a pozvao je i Županiju da se uključi u projekt uređenja. Veljko Balaban iz Živog zida naglasio je da će u njegovoj stranci inzistirati na pomoći riječkom nužnom smještaju, gradnji skloništa za napuštene životinje koji bi trebao biti samoodrživ jer bi se u sklopu njega sagradio hostel i veterinarska stanica te na nabavci aparata neurofeedback koji bi se donirao Osnovnoj školi Gornja Vežica.


Zvonimir Peranić iz Mosta na kraju je zaključio da je Odbor za kulturu također podnio amandmane na javne potrebe u kulturi, a s dijelom njih koji se odnose na prestanak financiranja onoga što se već financira u sklopu projekta EPK 2020 suglasni su i u gradskoj vlasti. Švorinić je naveo da je Srednji blok sredstva za amandmane našao po različitim stavkama unutar proračuna, primjerice u Zavodu za informatičku djelatnost milijun kuna, u protokolu, rezala bi se sponzorstva, sredstva za odnose s medijima, subvencije za tvrtku Rijeka 2020 i slično.