Koordinacija stranaka

Srednji blok predlaže 200 kn niže cijene u privatnim vrtićima

Damir Cupać

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Radi se o mjeri kojom se postepeno u pravima žele izjednačiti sva djeca bez obzira u koji su vrtić upisana. Predložit ćemo i zaključak prema kojem bi Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u suradnji s Gradskim vijećem za sljedeću pedagošku godinu trebao predložiti rješenje koje bi u pravima u potpunosti izjednačilo svu djecu. Jer njihovi roditelji kao porezni obveznici na jednak način plaćaju poreze i pune gradski proračun, pojasnio je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić



RIJEKA Koordinacija stranaka u riječkom Gradskom vijeću koju čine Lista za Rijeku, AM-ŽZ-Most-HNS-Nezavisni na sljedećoj će sjednici lokalnog parlamentra predložiti amandman kojim se povećava iznos sufinanciranja programa drugih osnivača za 200 kuna. Ako taj prijedlog prođe, u sedam vrtića cijena za roditelje bi bila 200 kuna manja, dok bi u tri dječja vrtića ostala ista bez obzira na subvenciju jer su oni, kako je rekla predstavnica vrtića drugih osnivača Barbara Drezga, na tržištu i tek sada će imati tržišno prihvatljivu cijenu.


– Radi se o mjeri kojom se postepeno u pravima žele izjednačiti sva djeca bez obzira u koji su vrtić upisana. Predložit ćemo i zaključak prema kojem bi Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u suradnji s Gradskim vijećem za sljedeću pedagošku godinu trebao predložiti rješenje koje bi u pravima u potpunosti izjednačilo svu djecu. Jer njihovi roditelji kao porezni obveznici na jednak način plaćaju poreze i pune gradski proračun, pojasnio je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.


On je dodao da je u vrtiće drugih osnivača smješteno oko 380 djece iz Rijeke, naglasivši da za realizaciju amandmana neće biti potrebno angažirati dodatna proračunska sredstva.




– Još je 2015. godine u proračunu amandmanom predviđeno dodatnih milijun kuna za privatne vrtiće, ali su se od tada sredstva počela raspoređivati po maksimalnim kapacitetima vrtića umjesto po stvarnom broju djece. Zbog toga je na toj proračunskoj poziciji ostajalo neutrošeno nešto manje od milijun kuna te je subvencija ostala identična kao i prije 2015. godine, iako je predstavničko tijelo donijelo drukčiju odluku.


Ova mjera je korak prema konceptu da se Grad Rijeka prema privatnim vrtićima počne odnositi kao prema partnerima, a ne kao konkurenciji. Upravo takav partnerski odnos najbolje je rješenje za problem neupisane djece jer je on najekonomičniji i najfleksibilniji. Samo u 2017. godini je na stavki izgradnje novih zgrada 40 od 120 milijuna kuna predviđenih za predškolski odgoj, da se taj novac utrošio u subvencije, vrtići bi ove godine za Riječane bili besplatni, izračunao je Švorinić.


Predsjednik Gradskoga vijeća iz Akcije mladih Tihomir Čordašev zaključio je da svako riječko dijete mora imati jednaka prava i da je amandman rezultat takvoga razmišljanja.


– Našim prijedlozima ići ćemo postupno zbog toga što smo svjesni teške financijske situacije, zaključio je Čordašev.