Projekt Školjić

Sporazum riječkoga sveučilišta, Rijeka 2020 i Goethe-Instituta

Hina

Snježana Prijić-Samaržija, Foto: V. KARUZA

Snježana Prijić-Samaržija, Foto: V. KARUZA



RIJEKA Sveučilište u Rijeci, tvrtka Rijeka 2020 i Goethe-Institut Kroatien potpisali su u ponedjeljak sporazum o suradnji kojim se utvrđuje okvir suradnje na pripremi i produkciji dijela programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, projekta Školjić, kojeg provodi Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab.


Sporazum su potpisali ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien Matthias Müller-Wieferig, direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić, i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana-Prijić Samaržija.


Projekt Školjić uključuje prostorne i programske intervencije na javnim površinama i drugim prostorima s ciljem revitalizacije ove riječke četvrti, usku suradnju sa građanima i udrugama koji žive i djeluju u zoni, kao i transfer znanja i iskustava kroz primjere dobre prakse u EU, navedeno je. Ukupna vrijednost projekta je oko pola milijuna kuna, a u sljedećim mjesecima će se povećati novčanim iznosima partnera i drugih donatora.




Jedna od prvih aktivnosti nove suradnje je terensko istraživanje i mapiranje koje se ovih dana provodi u suradnji sa ZKU Berlin (Zentrum für Kunst und Urbanistik Berlin) i međunarodnom mrežom CityToolBox.


»Slatko i slano« je jedan od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020 -EPK, čije su aktivnosti orijentirane na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), a otuda i naziv samog programskog pravca.


DeltaLab je novoosnovani multidisciplinarni centar pri Sveučilištu u Rijeci koji je posvećen pitanjima grada, teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije, kao temeljima za stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja.