Vremenska prognoza

Snijeg zabijelio riječku okolicu, jak vjetar stvara probleme u prometu

Portal Novilist.hr

Snijeg u Marčeljima / Foto Facebook Nenad Sucurovic

Snijeg u Marčeljima / Foto Facebook Nenad Sucurovic



RIJEKA Snijeg je jutros zabijelio dijelove riječke okolice, kao što je to i najavila ekipa riječkog Rimetea u svojoj analizi kretanja ciklone koja se formirala u Genovskom zaljevu.


– Oborine će u četvrtak tijekom noći i do jutra pristizati i to najprije na kvarnerskim otocima pa će se širiti na Gorski kotar te obalu. Centar ciklone će se početi premještati sjevernije no u isto vrijeme će i slabjeti pa oborine koje bude donio će biti oslabljene i prolazne, gotovo zanemarujuće naspram zadnje ciklone.


Zbog hladnog zraka koji se ostao zadržavati po visini, temperatura će se zadržati dovoljno niska kao i vlaga pa povremenog snijega u četvrtak može biti i iznad 100 m.n.v. (lokalno i niže) , ali bez stvaranja akumulacije na većini područja.  U Gorskom kotaru će gotovo sve oborine biti u obliku snijega, ali slabog i povremenog uz mogućnost porasta snježnog pokrivača, analizirao je Rimeteo.


Prognoza danas




Državni hidrometeorološki zavod za danas prognozira promjenjivo,  u unutrašnjosti pretežno oblačno, a od sredine dana češće su oborine, osobito na Jadranu i u gorju.



Na kopnu će većinom padati snijeg, mjestimice i susnježica, a novi tanji snježni pokrivač nastat će u gorju. Na Jadranu kiša, lokalno i pljuskovi koji mogu biti intenzivniji.



Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla.


Vjetar slab. Na sjevernom Jadranu ujutro umjerena do jaka bura, u Dalmaciji istočni vjetar i jugo u okretanju na zapadnjak i sjeverozapadnjak.


Najviša dnevna temperatura zraka većinom od -1 do 4, a na Jadranu od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva.


HAK: Jak vjetra otežava promet


Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali DC8 između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina), izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).



Jak vjetar usporava promet na autocesti A1, između južnog portala tunela Sv. Rok i vijadukta Božići i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.


Zbog prometne nesreće na autocesti A1 između čvorova Vrpolje i Šibenik, u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 40 km na sat.


Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, te na autocesti A4 Goričan-Zagreb između Goričana i Varaždina.


Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Dalmatinske zagore i središnje Hrvatske.


U većem dijelu zemlje kolnici su mokri ili vlažni i skliski. Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.


Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.


Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.