Odljev Kršinićeve skulpture

Sloboda umjetninama: Skulptura Nikole Tesle dolazi u Rijeku, ovdje će naći trajni dom

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nikola Tesla definitivno dolazi u Rijeku i u njoj želi svoj trajni dom! Prema konačnim informacijama svih mjerodavnih strana u sklopu procesa Europske prijestolnice kulture što počinje 1. veljače, na prostoru ispred Osnovne škole »Nikola Tesla« u Rijeci trebala bi prije samog EPK otvorenja biti postavljena skulptura velikog, možda i najvećeg znanstvenika s hrvatskih prostora



Nikola Tesla definitivno dolazi u Rijeku i u njoj želi svoj trajni dom! Prema konačnim informacijama svih mjerodavnih strana u sklopu procesa Europske prijestolnice kulture što počinje 1. veljače, na prostoru ispred Osnovne škole »Nikola Tesla« u Rijeci trebala bi prije samog EPK otvorenja biti postavljena skulptura velikog, možda i najvećeg znanstvenika s hrvatskih prostora.


Rad je to vrhunskog umjetnika, kipara Frane Kršinića, umjetnina koja je prošla pravu ratnu i poratnu kalvariju. Srećom, sve bi trebalo krenuti u dobrom smjeru, tako da će ta impresivna umjetnina svoj veliki povratak u životi imati upravo u Rijeci.


Što je i red jer je u njoj još 2004. godine, u Palachu u sklopu Festivala nove umjetnosti FONA na kojem se predstavlja stvaralaštvo riječkih umjetnika 90-ih godina prošlog stoljeća, bila otvorena izložba o toj skulpturi. Izložena je bila i dokumentacija akcije »THNHT 1999. – Tesla Nikola na hitnom traktu«, kojom se željelo vratiti miniranu skulpturu Nikole Tesle u Gospić.




Kako je naime poznato, početkom devedesetih godina, u jeku ratnih zbivanja kad je na taj grad padalo na stotine granata, minirana je, ali s ugrožene, domaće strane, u nekoj iracionalnoj »odmazdi«, i skulptura Nikole Tesle.


Njezine ostatke skupio je riječki umjetnik Žarko Violić, te ih dopremio u Rijeku, tako da su se do 1999. godine nalazile u dvorištu scenografske radionice HNK Ivana pl. Zajca. Tada je kipar Željko Kranjčević u sklopu likovne akcije riječkih umjetnika predložio da se ostaci postave pred zgradu Poliklinike riječkog KBC-a te da se tako pokuša potaknuti javnost za ponovno vraćanje skulpture na njezino mjesto.


Kranjčevićeva ideja nije prihvaćena, tako da su krhotine Tesline skulpture predane Gliptoteci HAZU. Nakon otvaranja izložbe u Palachu i velike medijske pažnje, tadašnji ministar kulture Božo Biškupić traži da se hitno izradi replika skulpture.


Novi se otisak radi u Beogradu jer je to jedno od dva mjesta, drugo su Nijagarini slapovi, gdje se nalaze odljevi Kršinićeve skulpture. Konačni je cilj bio da se Tesla vrati u Gospić. Novi odljev brončanog kipa od 2006. godine nalazi se u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje čeka povratak u Gospić.



No, iz glavnog ličkog grada stižu redom odbijenice koje su, kako se čini i sasvim – logične. Iskazuje se stoga nova inicijativa s prijedlogom – pa neka onda Rijeka postane novi dom Kršinićevog Nikole Tesle!


Godine bunkera


Kako se čini – i bi Rijeka jer nakon više od 13 godina »bunkera«, novoizlivena skulptura Nikole Tesle koju je sredinom pedesetih godina umjetnički oblikovao Fran Kršinić, konačno izlazi na svjetlo dana. Dakle ne u Zagrebu, gdje se trenutno nalazi, ne ni u Gospiću gdje je stajala duže od 35 godina, nego u – Rijeci.


Uz likovne umjetnike Žarka Violića i Željka Kranjčevića Wintera, najzaslužniji za »reinkarnaciju« skulpture posvećene jednom od najznačajnijih znanstvenika u cjelokupnoj povijesti civilizacije, od stvaranja novog odljeva do njezinog skorašnjeg postavljanja u Rijeci, najzaslužniji je riječki umjetnik Damir Čargonja Čarli.


Gdje će se Tesla u Rijeci skrasiti?


– U suradnji s riječkim udrugama Virtualna država Rijeka i Zajednica Srba Rijeka koji su me, čuvši za projekt Kršinićevog Tesle u Rijeci kontaktirali i pridružili se ideji te uz podršku mnogobrojnih pojedinaca projekt je predan na Natječaj za programe otvorenja Rijeke EPK 2020 koji će se održavati 1. veljače 2020. godine.


Program je kao takav prošao te je sad u pripremnoj fazi realizacije. Tehnička realizacija nije upitna, naime u kontaktu sam s Ljevaonicom ALU-a Zagreb gdje je skulptura smještena od 2006. godine i njezinim direktorom te imam ponudu, kao i garanciju ukoliko završe određene pripremne radnje da se projekt, dolazak Nikole Tesle u Rijeku i dogodi do 1. veljače.


Pod pripremnim radnjama smatramo dozvolu vlasnika skulpture, Ministarstva kulture RH da se skulptura za potrebe otvorenja Rijeka EPK 2020 posudi gradu Rijeci, te da bude postavljena u gradu u vrijeme trajanja EPK.



Pismom ministrici kulture Koržinek Obuljen obratio se i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te smo time još i bliže realizaciji. Namjera nam je skulpturu Nikole Tesle smjestiti na Klobučarićev trg ispred OŠ »Nikola Tesla« gdje joj je pozicija nekako najprirodnija. Naravno, postoje i druge ideje ukoliko ova nije moguća, jedna od njih je ispred Tehničkog fakulteta Rijeka.


Bez pretjerivanja


Postoji li intencija da u Rijeci zauvijek i ostane?


– Vjerujem da bi svi bili prezadovoljni da skulptura ostane u Rijeci. Ova situacija da već godinama leži u skladištu ljevaonice je najgora. Izuzmemo li situaciju da je riječ o Nikoli Tesli što je u ovom slučaju nemoguće jer on je jedan od najvećih znanstvenika koje su Hrvatska i svijet imali, ostaje nam neprocjenjivo umjetničko djelo, rad jednog od velikana kako hrvatske, tako i svjetske umjetnosti, Frane Kršinića.


Mogućnost Teslinog povratka u Gospić u cijelosti je izgleda odbačena. Trg na kojem je nekad skulptura stajala je potpuno preoblikovan, muzej u Smiljanu ima svoju zaokruženu formu, to su neka, istina neslužbena pojašnjenja zbog čega Gospić ne želi svoju skulpturu.


– Ono što ja vidim kao problem smještaja skulpture Nikole Tesle u Gospiću je u nemogućnosti njezinog povratka na staro mjesto. Sadašnji centralni gospićki Trg Stjepana Radića gdje se skulptura nalazila i koji je potpuno preoblikovan nikako nije prostor za postavljanje ovakve grandiozne skulpture.


Naime, skulptura je s postamentom visine oko 4 metra. Postoji ideja da se skulptura postavi ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću, no ta je ideja kako vizualno, ali i sa stajališta struke također loša upravo zbog monumentalnosti spomenika.


S druge strane Gospić je definitivno i na više načina obilježen ovim velikim znanstvenikom i pitanje je gdje je granica, to jest može li »pretjerivanje s Teslom« dovesti do ukupnog neukusa i kiča.



Razne manifestacije, obilježja, Memorijalni centar »Nikola Tesla« u Smiljanu već sad su i više nego dovoljni i pokazuju ogromnu brigu koju grad Gospić vodi o svom slavnom znanstveniku.


Mislim da u svemu treba znati i stati. S druge strane, Nikola Tesla u Rijeci, u gradu svjetski poznatom po svojoj tehnološkoj, industrijskoj povijesti, jedan Tesla bi odlično došao. K tome idealno je da to bude na dan proglašenja Rijeke Europskom prijestolnicom kulture.


Nije li »kuma« mnogih razmišljanja o smještaju Kršinićevog Tesle – političkog predznaka?


– Previše miješamo politiku u sve što nas okružuje. Nekad s razlogom, ali najčešće i bez njega. Prisutnost politike i pri tome našeg uvriježenog stava da je sve politika često sprečava razumno promišljanje situacije u kojoj jesmo, pogotovo u ovakvim slučajevima koji su sami po sebi dovoljno politički provokativni.


Činjenica jest da je 1992. godine u vihoru rata, u jedno ludo vrijeme, Kršinićeva skulptura dignuta u zrak usred Gospića. Činjenica je i to da su upravo umjetnici poput Žarka Violića, tada hrvatskog vojnika, pokušali spasiti što se spasiti da i komade skulpture dopremili u Rijeku.


Na žalost, skulptura je bila previše uništena za ikakvu suvislu obnovu. Činjenica je da je ministar kulture Božo Biškupić dao odliti novu skulpturu i da se zbog toga 2004. godine putovalo u Beograd uzeti otisak jedne od dva preostala odljevka na svijetu, drugi je na Niagarinim slapovima, te da je skulptura 2006. godine odlivena u Ljevaonici ALU-a Zagreb.


Od tada ona tamo stoji i to je možda najgore rješenje za skulpturu. Povratak u Gospić je očito nemoguć i to sigurno i isključivo iz tehničkih i stručnih razloga – jednostavno nema mjesta za nju i to treba glasno reći i ne bojati se posljedica.


U Rijeci ima volje, želje i postoji potpuni konsenzus bez obzira na bilo kakve ideološke, političke i ostale razlike te što je najvažnije, postoji i podrška struke i politike da se ovakav projekt realizira.


Rijeka kao Casablanca


Ako je tome tako, može li se Kršinićevom skulpturom krenuti u jednu specifičnu priču, u osmišljavanje Casablance, Rijeke kao luke spasa za potpuno nelogično, pa čak i bezumno odbačene umjetnine?


– Svakako. I osobno sam jako zainteresiran za to. Jedan veliki dio moje umjetnosti posvećen je upravo tome. Osim Kršinićevog Tesle, koristim ovu priliku upozoriti javnost i nadležne na detalj koji je bio i temelj jedne moje izložbe iz 2004. godine pod nazivom »Rikard u šetnji«. On je danas, nakon pokretanja izgradnje art kvarta »Rikard Benčić«, posebno važan.



U izložbi sam koristio, kako bih ukazao na devastaciju, bistu Rikarda Benčića, rad našeg najpoznatijeg kipara Zvonimira Kamenara koja je od 1968. godine stajala u dvorištu »Benčića«. Ona je, također potpuno bezumno, početkom 2004. godine završila išarana u blatu istog dvorišta. Nakon toga bistu sam, očišćenu i uređenu, vratio te je ponovno zablistala u parku »Benčić«.


Na žalost to je kratko trajalo te je nakon desetak dana ponovno nestala i od tada je nema. Činjenica je da ako od biste i Benčića maknemo bilo kakav ideološki predznak tipa komunist i slično, dobiti ćemo mladića koji je poginuo u dobi od 22 godine, boreći se protiv talijanskih okupatora, čije ime je k tome duboko u urbanom tkivu ovoga grada. Pa ako već art kvart zovemo »Benčić«, red je da tog hrabrog mladog Riječanina koji je svoj život dao za Hrvatsku, pravog riječkog Palacha, i dolično obilježimo.


I zato pozivam pogotovo MMSU Rijeka da raspiše natječaj za mlade suvremene umjetnike kako bi art kvart dobio i svog novog Benčića. Uvaženi kipar Zvonko Kamenar bi obavezno trebao sudjelovati u izboru najboljeg rada. Kada već spominjem tog velikog riječkog umjetnika, svakako treba spomenuti inicijativu udruge Primorski Hrvat čiji je on predsjednik, a koja već neko vrijeme upozorava na razbijenu ploču na OŠ »Nikola Tesla« te na potrebu njene hitne sanacije.


Sve ovo govorim kako bih dao do znanja činjenicu na koju sam naročito ponosan, a tiče se moga grada i građana, koji bez obzira na neke međusobne razlike, političke ili ideološke, kad su u pitanju kultura, umjetnost ili ljudska prava, svi stojimo kao jedno, na istoj strani. I zato da, apsolutno se zalažem ne samo za Teslino EPK gostovanje u Rijeci – zalažem se za njegov trajni ostanak u našem gradu!


Pismo gradonačelnika Obersnela ministrici Koržinek


Tvrtki Rijeka 2020, osnovanoj za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, obratio se umjetnik Damir Čargonja Čarli zajedno s Udrugom Slobodna Država Rijeka i Zajednicom Srba Rijeka s prijedlogom da se povodom otvorenja Europske prijestolnice kulture skulptura Nikole Tesle privremeno posudi od vlasnika Ministarstva kulture RH, te da u Rijeci bude postavljena ispred škole koja nosi naziv OŠ »Nikola Tesla«, na Klobučarićevom trgu u Rijeci, u vremenu trajanja projekta Rijeka EPK 2020…


… Želeći pomoći inicijatorima prijedloga, odnosno navedenim udrugama, da se skulptura postavi u Rijeci, na mjestu ispred škole koja nosi naziv po ovom znanstveniku, obraćam Vam se s obzirom na činjenicu da je Ministarstvo kulture vlasnik skulpture, sa zamolbom za posudbom navedene skulpture Rijeci.


Iz razgovora s direktorom Ljevaonice ALU Zagreb, predlagači ove inicijative, dobili su informaciju da bi oni mogli do 1. veljače 2020. godine obaviti sve radnje od prijevoza do postavljanja skulpture te eventualnog povratka u Zagreb ili Gospić.


Za realizaciju ideje, kako predlagač navodi, potrebna je samo dozvola vlasnika skulpture, Ministarstva kulture RH, te dozvole službi Grada Rijeke za prostor i postav, što je Grad Rijeka spreman učiniti i ujedno ovaj program tretirati kao sastavni dio programa Rijeke Europske prijestolnice kulture, ističe se između ostalog u pismu gradonačelnika Obersnela.