Kastav

Slikovnica Dragice Stanić i predškolaca: Zgubjena pupica vraća nas tradiciji i zavičaju

Andrej Petrak

Prepuna gradska Loža na predstavljanju slikovnice / Snimio Vedran KARUZA

Prepuna gradska Loža na predstavljanju slikovnice / Snimio Vedran KARUZA

Slikovnica koja djeci približava legendu o  Crekvini pisana je čakavskim narječjem, akcentuirana je i sadrži sažetak na književnom jeziku te prijevod na engleski jezik



KASTAV  Zavičajna slikovnica »Zgubjena pupica« što su je stvarali autorica Dragica Stanić i skupina kastavskih predškolaca promovirana je u gradskoj Loži, u okviru programa predstavljanja Grada Kastva u sklopu programskog pravca 27 susjedstava Rijeka EPK 2020.


Slikovnica, koja djeci približava legendu o kastavskoj Crekvini, nastajala protekle dvije godine, a pisana je čakavskim narječjem, akcentuirana je i sadrži sažetak na književnom jeziku, djelo prof. Dubravke Urode, te prijevod na engleski jezik, zahvaljujući Kastav Eurowayu.



Tijekom ovog dvogodišnjeg projekta nastala je i pjesma-nanica, uglazbljena na istarskoj ljestvici, skladatelja Smiljana Grpca. Sve što su u proteklom razdoblju radili recitalom su predstavila djeca iz odgojne skupine Pužići, Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« Kastav te područnog vrtićkog odjela Halubica Spinčići.




Dragica Stanić naglasila je da naša budućnost leži u djeci, u koju se isplati ulagati.



– U ovoj godini obilježavanja zaštite kulturne baštine u EU, kad Kastav obilježava svojih 25 godina okrenut prema budućnosti, vraćamo se tradiciji i zavičaju. Pokazat ćemo vam kako s našom djecom upoznajemo svoj zavičaj, čuvamo posebnosti našeg kraja, s radošću stvaramo kroz igru i veselje. Večeras vam želimo pokloniti naš trud, rekla je Dragica Stanić.


Likovni radovi iz slikovnice bili su izloženi pod Volticun, a ilustrirala su ih djeca s odgajateljicama Sanjom Brajković i Petrom Dragičević Jelenčić. Likovni radovi bili su izloženi kroz cijelu gradsku jezgru prema Crekvini, a djelo su učenika kastavske škole i polaznika kastavskog vrtića. Predškolci i školarci stvarali su likovne radove s ciljem očuvanja i upoznavanja čakavske riječi, kao jednog od identiteta Kastavštine, kraja u kojem žive. Na Crekvini je održan nastavak programa, uz nastupe polaznika Glazbenog odjela OŠ Milana Brozovića i likovne radionice pod vodstvom priznatih kastavskih umjetnika Željana Pavića i Saše Jantoleka.


Pjesma-nanica snimljena je u Music atelier David Rijeka, a kao i sama slikovnica, bit će postavljena na web stranicama www.cakavcica.com i www.kastavzavicaj.wordpress.com. Objavu slikovnice sufinancirao je Grad Kastav,  a izdavač je Udruga Čakavski senjali Kastav.