Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Kugle koje su nadahnule Džamonju

Slikar Tomo Gerić izlaže u "Galeriji 2" obitelji Bruketa

Tomo Gerić uz svoje kugle/D.ŠKOMRLJ
Tomo Gerić uz svoje kugle/D.ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2011. u 17:14 2011-01-25T17:14:16+01:00

RIJEKA  Ova izložba rezultat je prijateljstva i dugogodišnje suradnje  s obitelji Bruketa – kazao je akademski slikar Tomo Gerić na  otvorenju izložbe u »Galeriji 2« obitelji Bruketa na Sušaku,  gdje se predstavlja izložbom slika apstraktnih kugli na pijeskom prepariranim lesonit pločama.

Prošle godine publika je u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u  Opatiji imala po prvi put priliku vidjeti cjelovito izložen ciklus Gerićevih »Kupača-golaća«, a ovom prilikom izlaže slike na kojima varira  motiv kugle koji ga prati kroz cijelo stvaralaštvo. 

– Jedno od nadahnuća za moje kugle bilo je Sunce, a počeo sam ih  raditi još koncem 50-tih godina, u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Pod mojim utjecajem one su postale i kiparska preokupacija  Dušana Džamonje, čije skulpture izgledaju kao da su rađene po mojim  crtežima.
Nije me smetao taj utjecaj, ali mi je smetalo što su svi šutjeli  o tome pa se događalo da moje slike uspoređuju s Džamonjinim skulpturama, umjesto obrnuto – rekao nam je Gerić, čije kugle djeluju poput  moćnih svemirskih tijela što se rastvaraju uslijed nekog snažnog  tektonskog gibanja.  

–  Za nekoga tu se sve raspada, za nekoga sažima, ali nije važno kako  to drugi doživljavaju. Važno je da meni sline cure dok to radim – napomenuo  je umjetnik.    Uz izložbu je objavljen deplijan s tekstom likovnog kritičara Borisa  Tomana koji među ostalim bilježi: 

»Razlomljena i šuplja geometrijska tijela koja izgledaju kao da su pogođena nekim zalutalim i razornim projektilom, ili opustošena neobjašnjivim i mističnim silama, doimaju se kao elementi ravnodušne i  začudne prirode stroja koji se zove svemir. (...) Pred tim slikama čovjek  se osjeća beznadno malen ili, kako bi rekao pjesnik, sam pod zvijezdama«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.