Akcija riječkih fotića

Slikaj se i doniraj 20 kuna za Slavoniju

Karmen Bosnić

Treća po redu akcija »Slikaj se!«, koja se uspješno održava od 2011. godine, na rasporedu je sutra, 1. lipnja, i odvijat će se od 10 do 21 sat na riječkom Šetalištu Andrije Kačića Miošića 1, s tim da će se baza nalaziti u kavani Dolce Bolero Cont



RIJEKA Koliko ste puta rekli: »Joj, kako loše ispadnem na fotografijama!«, »Ma, ne bih se ja slikala, jednostavno nisam fotogenična« ili pak samo kroz zube procijedili: »Kamera me ne voli«. Koliko ste se samo puta skrivali na grupnoj fotografiji da vas se ne vidi, na koliko obiteljskih portreta vas nema jer ste imali veliki nos, podočnjake, bili neprimjereno odjeveni? A koliko ste se samo puta našli oči u kameru s fotografom koji jedva hvata kadar, a kad bi vama radio »book« da se probijete u svijet top modela, ne bi to uspješno obavio čak ni da ste bijela varijanta Crne pantere? E, pa došlo je vrijeme da se riješite svih svojih kompleksa, sumnji, strahova, a da se pritom ne morate susresti s nesposobnjakovićem koji u rukama nekim slučajem drži fotoaparat, te pritom još i pružite ruku humanitarcu u sebi.


Naime, treća po redu akcija »Slikaj se!«, koja se uspješno održava od 2011. godine, na rasporedu je sutra, 1. lipnja, i odvijat će se od 10 do 21 sat na riječkom Šetalištu Andrije Kačića Miošića 1, s tim da će se baza nalaziti u kavani Dolce Bolero Cont. U akciji »Slikaj se!«, čiji je prihod namijenjen stradalima u poplavama što su nedavno zadesile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, sudjeluje sedam fotografa: Doris Fatur, Filip Gržinčić, Tanja Kanazir, Daniela Mikičić, Martina Šalov, Kristijan Vučković, Petra Vukoša te snimatelji Attila Zsiga i Davor Benac. Građani se po želji mogu slikati sami ili u dobrom društvu, ako ne žele biti sami mogu na licu mjesta posuditi nekog, a da bi sve bilo veselije, foto-ekipica pripremit će i rekvizite za kamuflažu. Za samo 20 kuna što će ići u humanitarne svrhe, fotografirani će fotku formata 10 x 15 centimetara, kojom se odmah mogu početi hvaliti, dobiti na licu mjesta.


Da bi realizirali ovu akciju, sudionici su od Hewlett Packarda na korištenje dobili jedan printer te dio potrebnog potrošnog materijala, dok su ostale printere potrebne za rad, kao i materijal, kupili sami jer potencijalni donatori nisu baš bili »od mota«. No, zato će im moralnu podršku pružiti Plesna grupa »Flame« koja će u 20 sati nazočne razveseliti dijelovima iz predstave »Mali princ«.




Putem Facebooka svoj je dolazak potvrdilo 1.600 korisnika te društvene mreže, pa je za očekivati  da će treća akcija »Slikaj se!« biti još uspješnija od prve dvije kad su se prikupljala sredstva za pomoć udrugama »Traži se prijatelj« i »Lunjo i Maza« te za Socijalnu samoposlugu u Rijeci.


Fotografe koji sudjeluju u akciji, ako taj tren nemaju aparat u rukama, prepoznat ćete po službenoj uniformi – majicama s printom koji su im u Supermajicama iz Rijeke poklonili, a ako bude zainteresiranih, tiskat će se dodatna količina te također prodavati u humanitarne svrhe. Osobi koja se odluči na nošenje majice ne jamči se i da će odjednom imati »oko za dobru fotografiju«.