Dan žena

Skup kod spomenika Mlikarici: Ne možemo ostvariti demokraciju i mir sve dok žene ne dobiju iste mogućnosti

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

RIJEKA – Ne možemo ostvariti demokraciju i mir sve dok žene ne dobiju iste mogućnosti, jedna je od poruka riječkog Centra za participaciju žena u društvenom životu upućena u povodu Međunarodnog dana žena, na skupu koji je održan kod spomenika Mlikarici u riječkom Starom gradu. Uz potporu KUD-a »Zvir« iz Jelenja, Centar je 8. mart na Mljekarskom trgu obilježio 12. godinu za redom, ove godine posebno naglašavajući neravnopravnost žena u svijetu rada i nedovoljnu zastupljenost žena u političkom životu. – Hrvatska umjesto da ide naprijed, ide unatrag. U Hrvatskoj je 7,2 posto više žena, a nalazimo se na 97. mjestu u svijetu po broju žena u parlamentu, i to mjesto dijelimo sa Saudijskom Arabijom. U 25 godina, sada s 19,2 posto, imamo najmanju zastupljenost žena u Saboru. Vladi i Saboru bih poručila da neka počnu provoditi zakone – naime, i po Zakonu o ravnopravnosti spolova stoji kvota od 40 posto žena. Povijest nam je pokazala da se tamo gdje je više žena donose kvalitetnije i razumnije odluke, i da sve bolje funkcionira, poručila je sa skupa Antonija Pintar, predsjednica Centra.

U kontekstu demografskog stanja naše zemlje govorila je o problemima žena u svijetu rada naglašavajući, među ostalim, potrebu uvođenja skraćenog i kliznog radnog vremena za žene, i kao uzor u tome istaknula Nizozemsku, s 92 posto žena sa skraćenim radnim vremenom, i Njemačku sa 77 posto. Izdvojila je da 55 posto žena nakon rodiljnog dopusta dobiva prekid ugovora o radu na određeno vrijeme, da 64 posto žena smatra da im ugovor nije produžen jer su zatrudnjele, da je 75 posto žena privremena radna snaga – 82 posto njih u trgovini i ugostiteljstvu rade na određeno vrijeme. Isto tako, apostrofirala je da žene u obitelj investiraju 90 posto zarade, a muškarci 40 posto, da 2,3 milijuna žena u Hrvatskoj zarađuje 23 posto manju plaću od muškaraca, da od ukupnog broja rukovoditelja 70 posto čine muškarci.


– Broj žena se smanjuje što je funkcija, što je rukovodeće mjesto više. Istraživanja su pokazala da je zaposlena žena odanija, lojalna, povjerljiva, sklona timskom radu, uspješnija u komunikaciji i kreativnosti – i to bi trebalo vrednovati, rekla je Pintar.Dalibor Čajkovski, prijatelj Centra i autor filma o nasilju u obitelji kojega je naslovio »Iza vrata sličnim vašim« osvrnuo se na veliki problem nasilja nad ženama.

– Nasilje nad ženama, nasilje u obitelji je problem s oko kojega se društvo treba više angažirati. Često se okreće glavu – primjerice netko će reagirati, zvati policiju, ako iz susjednih stanova čuje preglasnu glazbu ili lajanje psa, dakle neku takvu buku, ali ne i kada je riječ o nasilju. Tada se uglavnom glavu okreće na drugu stranu, rekao je Čajkovski. Njegov film može se pogledati na you tubu, kao i na stranicama Centra.