Otvoreno pismo

Sindikati premijeru: Uljanik nas je devastirao! Zauzmite čvrsti stav, spasite 3. maj!

Hina

Foto Petar Fabijan

Foto Petar Fabijan

Sindikalni odbor ustvrdio je kako "sve navedeno jasno ukazuje da je Uljanik provodio financijsko, kadrovsko i organizacijsko devastiranje 3. maja, oduzimajući mu 'živi novac' i rušeći mu organizacijsku i kadrovsku strukturu, što je rezultiralo time da je 3. maj umjesto dobro restrukturiranoga, postalo brodogradilište bačeno na koljena, izigrano i žrtvovano kako bi se pulskome brodogradilištu udahnulo još pet godina života".



RIJEKA  Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja uputio je u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministru gospodarstva Darku Horvatu u kojemu im poručuje da 3. maj ne može doći do svoga novca bez njihove pomoći, da brodove još znaju, mogu i žele graditi, te ih poziva na sastanak u 3. maj kako bi zajedno pronašli rješenje, a riječko brodogradilište nastavilo raditi.


U pismo stoji kako se premijeru Plenkoviću i ministru Horvatu obraćaju »U svjetlu aktualnih događanja oko Uljanika, a vezano za primjedbe Europske komisije, koje se odnose na program restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik, najave ministra Horvata oko isplate tri minimalne bruto plaće, kao i za objavu na Zagrebačkoj burzi u kojoj se navodi da 3. maj ostaje dio Uljanik grupe dok Europska komisija ne usvoji program restrukturiranja«.


Nikad dramatičnija ni sudbonosnija situacija


Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja apelira da premijer i ministar »zauzmu čvrsti stav i poziciju u ovoj nikad dramatičnijoj i sudbonosnijoj situaciji u kojoj se našao riječki škver, a koja je razultat ‘kompozitnog modela’, kojim se 3. maj pripojio Uljanku pod pretpostavkom da je Uljanik uspješno brodogradilište, koje će restrukturirati 3. maj«.





Istaknuto je kako »je svima jasno da je ta pretpostavka bila pogrešna, ali da to neće pomoći da 3. maj nastavi poslovati, nego da se može pomoći tako da se neko od ovlaštenih tijela ili institucija aktivno uključi u pronalaženje rješenja, kako bi se započeti brodovi dovršili i isporučili«.


Loše vođenje poslova Uljanikova menadžmenta


Podsjetili su da su »poznate činjenice o lošem vođenju poslova Uljanikova menadžmenta«, te istaknuli kako je riječ o davanju pozajmica od 523 milijuna kuna, koje je 3. maj dao Uljaniku, kao i o udjelima 3. maja u vlasništvu dvaju broda, koje je 3. maj dobio, umjesto da mu se plate troškovi materijala i rada.


»Nikada nije objašnjeno ni što je s 313 milijuna kuna, koji su cesijom preneseni u društva Uljanik Grupe, a odnose se na razliku u cijeni broda prema sporazumu iz 2009.«, istaknuto je.



Sindikalni odbor ustvrdio je kako »sve navedeno jasno ukazuje da je Uljanik provodio financijsko, kadrovsko i organizacijsko devastiranje 3. maja, oduzimajući mu ‘živi novac’ i rušeći mu organizacijsku i kadrovsku strukturu, što je rezultiralo time da je 3. maj umjesto dobro restrukturiranoga, postalo brodogradilište bačeno na koljena, izigrano i žrtvovano kako bi se pulskome brodogradilištu udahnulo još pet godina života.«


Hoćete li u 3. maju žurno imenovati kriznu upravu?


Uz ocjenu kako 3. maj ne može doći do svoga novca bez pomoći premijera i ministra, Sindikalni odbor ustvrdio kako »3. maj može, zna i želi graditi, ali zbog loših uprava nemamo s čime, jer ne možemo doći do novčanihsredstava za nabavu materijala, a uskoro, ako hitno ne zauzmete stav, koji će omogućiti nastavak proizvodnje i spriječiti svakodnevni odlazak radnika, nećemo imati ni s kime,«


»Ovim pismom postavljamo vam otvoreno pitanje – hoćete li u 3. maju žurno imenovati kriznu upravu i poduzeti hitne mjere da se nastavi proizvodnja ili ćete što prije prekinuti ovu agoniju, proglasiti stečaj i ugasiti brodogradnju u Rijeci, a mi ćemo krenuti po radne vize za inozemstvo, kako bismo mogli graditi brodove u Italiji, Njemačkoj, Kini ili konobariti u Irskoj,« stoji upismu Sindikalnog odbora upućenu premijeru i ministru gospodarstva.


Vladi su iskazali zahvalnost za sve što je od siječnja učinila za brodogradnju u Rijeci i Puli, ali i istaknulo da »priča time nije rješena te da će svi ti napori, ne donese li se uskoro odluka o daljnjem tijeku rješavanja problema, biti pucanj u prazno.«


U Sindikalnom odboru za opstojnost 3. maja su predstavnici triju trećemajskih sindikata – Sindikata metalaca Hrvatske, Sindikata 3. maj i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.