Bolest današnjice

Simpozij o celijakiji: ‘Focus IN CD’ predviđa testiranje prvašića

Marija Duvnjak

Dr. Goran Palčevski tvrdi da će ovaj projekt pomoći i u širenju naobrazbe liječnika i medicinskog osoblja o ovoj bolesti / Snimio Sergej DRECHSLER

Dr. Goran Palčevski tvrdi da će ovaj projekt pomoći i u širenju naobrazbe liječnika i medicinskog osoblja o ovoj bolesti / Snimio Sergej DRECHSLER

Dr. Goran Palčevski istaknuo je kako se krvnom slikom putem određenih testova može doći do sigurne dijagnoze ako su određene vrijednosti dovoljno povišene, te upravo takvo testiranje provodit će kao početni dio projekta već sljedećeg rujna u prvim razredima



RIJEKA   Svaka stota osoba boluje od celijakije, procjena je stručnjaka, no dijagnosticiranih bolesnika je mnogo manje. Taj se problem nastoji riješiti novim savezništvom u međunarodnom projektu »Focus IN CD« u koji se uključuje PGŽ, Udruga oboljelih od celijakije i KBC Rijeka.


Na simpoziju o celijakiji  raspravljala se  problematika niske dijagnosticiranosti, dosadašnjih saznanja i dosega u metodama dijagnostike, ali i o samim simptomima i okolnostima koji pomažu pri dijagnosticiranju.


Dr. Goran Palčevski istaknuo je kako se krvnom slikom putem određenih testova može doći do sigurne dijagnoze ako su određene vrijednosti dovoljno povišene, te upravo takvo testiranje provodit će kao početni dio projekta već sljedećeg rujna u prvim razredima. 




Dr. Palčevski navodi i kako će ovaj projekt pomoći i u širenju naobrazbe liječnika i medicinskog osoblja o ovoj bolesti i načinima za nošenje s njom, te osigurati bolju bazu podataka o oboljelima u svrhu lakšeg i kvalitetnijeg tretiranja bolesti.


Nažalost, sama bolest je autoimuna, cijeloživotna i nasljedna. Većina oboljelih nosi predispoziciju za razvijanje celijakije koja se aktivira kada osoba unese u organizam neku namirnicu koja sadrži gluten te se obuzdavanje njenih simptoma jedino učinkovito može primjenjivati bezglutenskom dijetom.


Ovakvi projekti pridonose povećanju kvalitete života oboljelih i podizanju društvene svijesti o problemu.