32 događanja

Šestu godinu nizom događanja obilježava se Dan darovitih učenika: Potrebno uvođenje sustavne brige za darovite

Ingrid Šestan Kučić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



Šestu godinu Centar za poticanje darovitosti i Društvo roditelja darovite djece »Lodur« u suradnji s Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo organiziraju obilježavanje Dana darovitih učenika, a tim povodom idućeg će se tjedna organizirati 32 događanja koja podrazumijevaju izložbe, radionice i predavanja za djecu svih uzrasta, ali i roditelje. Dan darovitih učenika obilježava se 21. ožujka, a cilj je manifestacije u kojoj sudjeluje 12 ustanova, kako je naglasila na konferenciji za novinare savjetnica Odjela Marina Peranić Ševeljević, senzibilizirati je javnost za uvođenje sustavne brige o darovitima.


– Tu prije svega mislimo na odgojno-obrazovni sustav. Ne možemo ostati na tome da se daroviti pojedinačno snalaze sami, jer radi se o tome da je potrebna podrška zajednice. Stoga osvim aktivnostima želimo senzibilizirati javnost i baciti svjetlo na darovite pojedince i njihove potrebe, upozorila je Peranić Ševeljević.


Dodajući kako se program koji započinje 19. ožujka bazira na volonterskom radu ujedno je podsjetila na poduži popis programskih aktivnosti za djecu koje već godinama sufinancira i potiče Grad Rijeka, dok je predsjednica Centra za poticanje darovitosti Jasna Arrigoni kao cilj najavljene manifestacije navela intenciju da potencijalno darovito dijete postane darovita osoba koja na produktivnoj razini manifestira svoju darovitost.– Želimo da potencijalno darovita djeca na kojima je sada naš fokus postanu društveno socijalni kapital od kojeg će društvo imati benefita, istaknula je Arrigoni.

Uz potencijalno darovite učenike podrška sustava potrebna je i roditeljima, jer kako je pojasnio predstavnik »Lodura« Khaldoun Sukhnie, roditelji često ne znaju kako se postaviti. Dodajući kako roditelji žele sustavnu skrb Sukhnie je naglasio da kategorija darovite djece ne smije ostati zakinuta za pravo adekvatnog obrazovanja te je upozorio da sustav vapi za reformom. U obilježavanje Dana darovitih učenika, koje će se okončati 26. ožujka, ove godine prvi put se uključio i Učiteljski fakultet, a središnji dio manifestacije održat će se 20. ožujka u Gradskoj vijećnici. Riječ je o stručnom skupu »Kako biti uspješan, darovit i talentiran« na kojem će Maruška Željeznov Seničar iz Slovenije održati predavanje o strategijama uspješnog poučavanja darovitih.