U društvu najboljih

Šestero riječkih maturanata briljiralo na državnoj maturi: Bilo je stresno, no bili smo koncentrirani i sve riješili bez greške

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marin ANIČIĆ

Foto Marin ANIČIĆ

Laura Mladenić, Hana Samaržija, Anja Stanojević, Filip Morožin, Viktor Škorjanc i Filip Konić primorsko-goranski su maturanti koji su briljirali na državnoj maturi. Uz dobru koncentraciju i odmornost sada već bivši maturanti savjetuju kako su grupne pripreme za državnu maturu najveća greška, jer od njih nema nikakve koristi



Od 30.619 maturanata, koji su ove godine polagali državnu maturu, njih 108 ostvarilo je maksimalan rezultat riješivši jedan ili više ispita bez ijedne greške, a među njima je i šestero primorsko-goranskih maturanata. Laura Mladenić, Hana Samaržija, Anja Stanojević, Filip Morožin, Viktor Škorjanc i Filip Konić primorsko-goranski su maturanti koji su briljirali na državnoj maturi. Titulu najuspješnijih gotovo svima donio je obavezni dio mature i to ispit iz matematike, a jedina je iznimka Viktor koji je stopostotnu riješenost ostvario na ispitu iz kemije i to jedini u Hrvatskoj. Iako je nemali broj onih učenika kojima je upravo matematika izvor glavobolje tijekom školovanja, uspješna riječka petorka ne misli tako, njima je upravo taj predmet bio najjednostavniji dio mature. No, unatoč tome što su ušli u malobrojno društvo najuspješnijih na državnoj maturi, put do ostvarenja stopostotnog rezultata bio je različit, jer dok su jedni prionuli višetjednim ozbiljnim pripremama, drugi priznaju kako ipak nisu dali maksimum sebe za izlazak na ispite.


Veliki stres


Laura Mladenić završetkom srednjoškolskog obrazovanja u Medicinskoj školi postala je farmaceutski tehničar, a upisom na riječki Fakultet zdravstvenih studija sada je brucošica preddiplomskog studija radiologije. Iako je odlikašica, za državnu maturu priznaje da je bila veliki stres, a s pripremama i to intenzivnim krenula je odmah po završetku nastave. Njen je minus, kaže, činjenica da je strukovnjak i da su ispiti državne mature prilagođeni gimnazijskim programima.


– Svaki sam dan učila 8 sati. Polagala sam šest predmeta i gotovo za svaki sam morala sama svladati gimnazijski program. Naime, ja sam kemiju imala 2 godine, a u gimnazijama se uči 4 godine. Fiziku sam pak učila 3 godine, a u gimnazijama je uče 4 godine. Biologiju sam pak učila 2 godine, a polagala sam prema gimnazijskom programu 4 godine, dok sam matematiku imala sve četiri godine, ali manji broj sati od gimnazijalaca. Matematiku sam polagala B razinu i kada sam završila ispit znala sam da sam ga dobro riješila. Inače volim matematiku, u osnovnoj školi išla sam na natjecanja, a što se mature tiče, najmanji su mi problem bili engleski i hrvatski jezik, jer sam imala isti program kao gimnazijalci. Najveći mi je problem bila fizika – otkriva Laura.


Dobar osjećaj




Za razliku od nje, Filip Konić, maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića koji je jedini bez greške u Primorsko-goranskoj županiji riješio ispit A razine iz matematike, najviše je vremena utrošio na pripreme za ispit iz hrvatskog jezika. Filip je sada već brucoš Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, a rezultat na državnoj maturi nije ga previše iznenadio, jer kaže kada je vidio rješenja, znao je da je dobro riješio.


– Imao sam odmah osjećaj da sam dobro napisao ispit. Moje su se pripreme za državnu maturu svodile na ponavljanje onoga što smo radili, a najviše sam vremena utrošio na hrvatski jezik rješavajući ispite iz prijašnjih godina. Moj je savjet budućim generacijama da se naspavaju prije izlaska na ispit, ali i da tijekom godine prate nastavu na satu, jer tako se puno nauči. Također, jako je važno koncentrirati se na samom ispitu i dobro pročitati zadatak – kaže Filip.


Poput Laure, i on je odlikaš, a u svom dosadašnjem školovanju sudjelovao je na natjecanjima iz matematike, fizike i informatike. Njegove vršnjakinje Hana Samaržija i Anja Stanojević osim što su odlikašice dolaze i iz iste škole, a protekle četiri godine školovanja u Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji pohađale su i isti razred. Obje su bez greške riješile B razinu matematike, a Hana je i prva u Hrvatskoj na ispitu iz filozofije koju je polagala kao izborni predmet.


Učenica generacije


Iako je riječ o maturantici koja je samo ove godine ostvarila cijeli niz zapaženih rezultata poput prvog mjesta na državnim natjecanjima iz engleskog jezika i filozofije te je napisala najbolje ocijenjen esej unutar smotre Europa u školi te se s Međunarodne filozofske olimpijade u Belgiji vratila sa srebrnom medaljom, Hana kaže kako se unatoč ostvarenim uspjesima za ispit iz filozofije morala pripremati.


– Problem je u tome što je filozofija marginalizirana u školama. Ispit na državnoj maturi koncipiran je tako da pokriva cijeli nastavni program koji se u školama ne stigne odraditi do kraja. Moj najveći problem je bio što sam počela učiti tek dva tjedna prije državne mature. To je prekasno, ali ipak sam stigla. Međutim, svakome bih savjetovala da s učenjem počne prije – upozorava Hana.


Na pitanje je li je iznenadio rezultat ispita iz matematike, Hana kaže kako se radilo o razini koja prema njenom mišljenju nije bila toliko zahtjevna.– Čim sam izašla iz učionice, znala sam da sam dobro riješila. Mišljenja sam da taj ispit svaki sposobniji učenik 8. razreda uz pomoć kalkulatora može riješiti. A razina matematike je nešto sasvim drugo. Smatram da je uspješno položen ispit iz matematike zapravo polaganje državne mature. Svi znamo da je to obavezen predmet. Državna je matura ispit kao i svaki drugi – naglašava Hana.

Ta je sada već bivša sušačka gimnazijalka postala studentica filozofije i komparativne književnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a ove je godine odnijela i titulu učenice generacije Sušačke gimnazije, kao i nagradu Zaklade Snježana Marija Malčec koja joj je pripala kao najboljoj maturantici gimnazijskog usmjerenja.


– U ovoj generaciji bilo je jako puno iznimno uspješnih učenika pa sam tim više počašćena što sam proglašena učenicom generacije, a ujedno sam i jako zahvalna akademiku Petru Strčiću na dodijeljenoj nagradi – kaže Hana.


Ona je ove godine svoju gimnaziju predstavljala i na Državnoj smotri simultanog suđenja, a tijekom svog do sada iznimno uspješnog školovanja uz sudjelovanje na natjecanjima iz engleskog u nekoliko navrata lani je osvojila treće mjesto i na svjetskom Hippo natjecanju iz engleskog jezika.Za razliku od nje, Anja kaže kako ipak nije očekivala da će njen ispit iz matematike biti riješen bez ijedne greške, a razlog je što se prilikom priprema za državnu maturu uopće nije fokusirala na matematiku.

– Fokus mi je bio na fizici, kemiji i biologiji, jer su to bili predmeti koji su mi trebali za upis na fakultet. Matematika je imala mali udio bodova i posvetila sam joj svega dva dana. Generalno nisam se previše trudila oko obveznih predmeta državne mature, jer svi su nosili malo bodova za upis. Međutim, za izborne sam se predmete intenzivno pripremala od završetka nastave, a i pomalo kroz cijelu školsku godinu – kaže Anja.


Budući arhitekt


Matura je, dodaje, popilično stresna, posebno zadnjih 20 dana prije početka ispita, a njen je savjet da s pripremama treba početi na vrijeme. Sada kada je uspješno sve završila Anja je postala nova kolegica Lauri, jer je poput nje upisala studij radiologije na Fakultetu zdravstvenih studija. Iako joj to nije bio prvi izbor, ipak kaže kako je zadovoljna svojim novim brucoškim statusom.


Filip Morožin jedini će od uspješne matematičke petorke svoje školovanje nastaviti izvan hrvatskih granica, jer upravo je u postupku upisa Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani. Filip je završio Graditeljsku tehničku školu i stekao zvanje arhitektonski tehničar. Arhitektura ga, kaže, oduvijek zanima, a za ispite državne mature nije se pretjerano pripremao.


– Jedini predmet za koji mogu reći da sam se pripremao je hrvatski jezik. Smatram da su ispiti iz hrvatskog i engleskog jezika više logičke prirode nego što baš moraš učiti. Važno je dobro pročitati što piše. Što se matematike tiče, nije da mi je to bio neki problem, jer u školi smo imali matematiku čak i »jaču« od gimnazije, no ipak nisam očekivao takav rezultat na državnoj maturi – navodi Filip.