9. Maškarani rally

Šareni oktanci na puknutom putovanju: Od Viškova, preko ‘velegrada’ Matulja do Opatije bajne

Andrej Petrak

Publiku uzduž i poprijeko rute nemotarijama na kotačima oduševljavale su ekipe u maškaranim peglicama, golfovima i autobianchijima. Bio je tu jedan lijepi cvjetni spaček, ljubav na selu, seks u zelju i valjanje po sijenu ekipice u crvenom fići, vatrenih vratolomija Grobničkih rednexa, ...



VIŠKOVO  Dvadesetak puknutih oktanaca s osamdesetak sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Italije provezlo se rutom od Viškova, preko Kastva i Matulja, od stare dame Opatije, na ovogodišnjem, devetom izdanju Rallyja maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija.


Autoklub Ri autosport i ove je godine uspio u kreiranju dojmljive i specifične manifestacije, koja je okupila šarena prometala na dva, tri, četiri i više kotača, spajajući dva grada i dvije općine. Kao i uvijek dosad sva sudjelujuća vozila bila su registrirana i maškarana, jednako kao i njihovi vozači i pratnja.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA





Publiku uzduž i poprijeko rute nemotarijama na kotačima oduševljavale su ekipe u maškaranim peglicama, golfovima i autobianchijima. Bio je tu jedan lijepi cvjetni spaček, ljubav na selu, seks u zelju i valjanje po sijenu promovirala je ekipica u žarko crvenom fići, a bilo je i onih kojima je rally bio prilika za još jednu partiju popularne igre »Čovječe ne ljuti se«.


Glavni zafrkanti iz Ski kluba Kastav pokazivali su kako je to kad se u ovom gradiću na brege odigra pravi skijaški slalom, koji posramljuje i Bandićevu skijašku kraljicu. Jedna je Kastafska kraljica! Što tek reći za vatrene vratolomije što su ih u svojoj bubi kabriolet izvodili Grobnički rednexi na čelu  s Goranom Mavrincem?  Pozitivno ludilo koje je trebalo vidjeti i osjetiti na  mjestu događaja!


Sudionici su se okupili na parkiralištu Milihovo u Viškovu,  gdje se vozio i prvi ispit spretnosti. Uputili su se onda do samog srca Kastva, Trga Matka Laginje, gdje su ih dočekali brojni građani. Nakon kratkog druženja krenuli su do dobrih ljudi Frlanije na putu do oktanskog i zvončarskog  »velegrada« Matulja.


U Matuljima je ispod osnovne škole vožen drugi ispit spretnosti, a sve je završilo u Opatiji bajnoj, točnije cilj je bio na Slatini.


Puknutog maškaranog putovanja od Halubja do Liburnije ne bi moglo biti bez pokroviteljstva gradskih i općinskih očeva i majki iz Viškova, Kastva, Matulja i Opatije, zajedno s pripadajućim im turističkim zajednicama.


Zanimljivu priču  na kotačima pod maskom podržava i pokrovitelj Primorsko-goranska županija. Ovogodišnji Rally maškaranih oktanaca najavljen je izložbom fotografija, plakata i rally tablica dosadašnjih izdanja rallyja, postavljene u riječkom Caffe baru Iskra. Izložbu je moguće pogledati sve do kraja siječnja.