Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3n
Sutra: 16° 16° 3n
25. travnja 2019.
Ponovno otvoren

Sanirana šteta prouzročena vandalizmom: Šetnja gradskim tunelom na ugodnih 15 stupnjeva Celzija

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 22. lipanj 2018. u 18:47 2018-06-22T18:47:40+02:00

RIJEKA Tunel ispod gradskog centra ponovno je otvorio svoja vrata nakon obnove štete koju su učinili vandali početkom svibnja ove godine. U svojih 330 metara dužine tunel nudi šetnju podzemljem riječkog Starog grada od katedrale sv. Vida do dvorišta Osnovne škole Dolac, a svoju je povijesnu ulogu vojnog tunela zamijenio ulogom svježe turističke atrakcije u srcu grada.
Naime, tunel koji je prošle godine otvoren široj javnosti datira još iz 1939. godine, kada ga je talijanska vojska, za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, izgradila početkom 2. svjetskog rata, a svoju je ulogu zaštitnika civila izvršio i u dva navrata tijekom Domovinskog rata kada je dio stanovništva u njemu potražio sklonište.

Nakon sanacije uništenih elektroinstalacija, čišćenja i zamjene uništenih elemenata u vrijednosti od ukupno 30.000 kuna, za što se pobrinuo Odjel za komunalni sustav Grada Rijeke i Turistička zajednica grada Rijeke, tunel je iznova svakodnevno otvoren posjetiteljima od 10 do 20 sati, a ulaz u njega je besplatan. Zbog dodatnih sigurnosnih uvjeta, ali i prevencije vandalističkih ispada, obnova u idućim tjednima završava postavljanjem videonadzora uzduž cijelog tunela, navode u priopćenju Turističke zajednice grada Rijeke.
Da je riječki tunel osvježenje u svakom smislu riječi, potvrđuju brojni prolaznici koji su se ondje našli prvog dana, uživajući u neobičnom prostoru ispod grada, ali i u neobično ugodnih 15 stupnjeva koliko mjeri unutarnja temperatura tunela.

Među posjetiteljima podjednak je omjer domaćih i stranih, uočavaju studentice Laura Petrone i Erelina Žunić koje na ulazu i izlazu tunela pružaju informacije prolaznicima, ističući kako lokalni prolaznici dolaze s namjerom da vide što je popravljeno, a turisti se ondje nađu slučajno u prolazu ili po naputku Turističkog informativnog centra. I slučajni i namjerni prolaznici nakon šetnje ponajviše hvale poveću razliku u temperaturi koja barem na desetak minuta olakšava kretanje gradskom jezgrom u ljetno doba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka