Gotovo je

Sad je i službeno: Trgovačkom sudu stigao zahtjev FINA-e za otvaranje stečaja 3. maja

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Idućeg tjedna sud će donijeti rješenje o otvaranju prethodnog postupka i imenovanju privremenog stečajnog upravitelja



RIJEKA S Trgovačkog suda u Rijeci danas potvrđeno da je tijekom ljuda FINA dostavila prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad brodogradilištem 3. maj. Kako neslužbeno doznajemo, idućeg tjedna sud će donijeti rješenje o otvaranju prethodnog postupka i imenovanju privremenog stečajnog upravitelja. Time su trećemajci dobili zadnjih 60 dana timeouta u kojem bi se trebalo naći rješenje kako da se 3. maju ne dogodi stečaj.


Kako smo još jutros najavljivalo, to ne znači da će stečaj odmah nastupiti jer će sud najvjerojatnije iskoristiti zakonsku mogućnost, s obzirom na to da je riječ o velikom i važnom gospodarskom subjektu, da donese rješenje o otvaranju predstečajnog postupka. To za »3. maj« i njegove preostale radnike, a u samom brodogradilištu ostalo ih je još oko osamstotinjak, znači barem još 60 dana nekakvog novog time-outa, za vrijeme koje će sud utvrđivati jesu li ispunjene sve pretpostavke za pokretanje stečaja, na osnovu čega se onda donosi konačna odluka o otvaranju stečaja. U tome sudu pomaže privremeni stečajni upravitelj koji će, za pretpostaviti je, biti imenovan za »3. maj« u prvim danima 2019. godine.


S obzirom da je riječ o prethodnom stečajnom postupku, u riječkom brodogradilištu i dalje bi sve ovlasti zadržala uprava, u ovom trenutku još uvijek u liku i djelu direktora Maksimilijana Percana, čiju smjenu trećemajci zahtjevaju već mjesecima. Valja podsjetiti kako je prije nešto više od mjesec dana sazvana izvanredna Skupština »3. maja« koja bi se trebala održati ovaj ponedjeljak, na samu Staru godinu.




S obzirom da su povod ovoj Skupštini (tek) statutarne izmjene s ciljem da se u »3. maju« ponovno uvede višečlana uprava, kako to planiraju u Puli, moglo bi se slobodno zaključiti u maniri one stare narodne da su se babe odlučile češljati dok selo gori.


Jer, bez obzira što Finin zahtjev automatski ne znači i otvaranje stečaja nad »3. majem« već nekakvih dodatnih dva do tri mjeseca procedure za vrijeme koje bi se na Trgovačkom sudu u Rijeci trebala donijeti konačna odluka, činjenica je da se riječko brodogradilište nalazi u opasnoj, crvenoj zoni i da ga još samo tanka linija dijeli od konačnog sloma.


Istina, trećemajci se mogu nadati da će u tih 60 dana, koliko je zakonom predviđeno da traje taj prethodni stečajni postupak, pronaći rješenje i iznaći nekakav novac da se račun deblokira što bi automatski značilo i da se pokrenuta stečajna procedura obustavlja.