Novi vapaj

SVE VEĆA NERVOZA ‘Zrak smrdi na pokvarena jaja, djeca povraćaju. Hitno zatvorite Marišćinu’

P. N.

Posljednjih 15 dana nesnosno smrdi H2S – sumporovodik, izuzetno otrovan i zapaljiv plin. Otrovnost mu je širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav, poručuju iz Kriznog eko stožera Marišćina



Na ulazu u Centar za gospodarenje otpadom Marišćina jutros je organiziran novi prosvjed nezadovoljnih stanovnika, koji su nakratko tijelima blokirali prolaz kamionima “Čistoće”. Kratko im se obratio i direktor EkoPlusa Josip Dedić koji tvrdi da je već dosta toga učinjeno te da će smrad nestati najkasnije do kraja godine.


No to ih, čini se, nije umirilo.


 – Da, smrdilo je, smrdi i smrdit će sve jače i šire. Posljednjih 15 dana nesnosno smrdi H2S – sumporovodik, izuzetno otrovan i zapaljiv plin. Otrovnost mu je širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima. Dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može prouzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome. Ta sudbina čeka minimalno 2.000 stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo ukoliko se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina sa primitivnog odlagališta otpada Marišćina, stoji u priopćenju koje potpisuje Josip Begonja, čelnik Udruge Krizni eko stožer Marišćina.




On navodi kako je unatrag 15 dana na Marišćini prisutno gotovo svakodnevno višesatno prekoračenje granične vrijednosti sumporovodika, čije su pojedine satne vrijednosti i za 250 posto više od graničnih. Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN 117/2012, 84/2017), s druge strane, dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, a od gore navedenog datuma do 09.11.2018 u 18 sati, satna granična vrijednost prekoračena je 27 puta. 


– Na upit što se čini po pitanju ovih prekoračenja, Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovara da komuniciraju s Inspekcijom zaštite okoliša i Ekoplusom. Taj zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom Zavodu još uvijek ne spada u 2. kategoriju jer podaci sa mjerne stanice nisu validirani i statisčki obrađeni. Gospodo iz Zavoda, Inspekcije, a pogotovo iz Ekoplusa, nama ne treba ni validacija ni statiska da vam kažemo da smrdi, dovoljno nam je osnovnoškolsko poznavanje kemije i biologije da znamo da je otrovno, iako vi tvrdite suprotno i najavljujete najstrože osude i sankcije prema neimenovanim pojedincima. Kvaliteta zraka i kvaliteta života u Marčeljima je dotakla dno, naše strpljenje je prešlo granice. Na Marišćini nema govora o gospodarenju otpadom jer ovo je sve samo ne gospodarenje. Izvolite odmah zatvoriti ŽCGO Marišćinu ili pronađite adekvatan smještaj za 2.000 odraslih i djece koji svakodnevno, i po 12 sati u nizu, zatvoreni u svoja novcem i zdravljem plaćena 4 zida trpe posljedice vaše indolentnosti, zaključuje Begonja.