Manifestacija u prostoru Ex-Port Delte

STUDENT DAY FESTIVAL Potvrđen status najveće studentske zabave u regiji

Ivana Kocijan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Da je ovogodišnji SDF pun pogodak, vidjelo se već u petak navečer kada je, prema procjenama organizatora, u besplatnim koncertima uživalo više od 10 tisuća posjetitelja



RIJEKA Student Day Festival svojim je devetim izdanjem potvrdio status najveće studentske zabave u regiji. Manifestacija u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i Riječkog kulturnog urbanog projekta vrhunac je imala u petak i subotu kada je atraktivnim glazbenim programom u prostor Ex-Port Delte privukla mnogobrojne posjetitelje.


Da je ovogodišnji SDF pun pogodak, vidjelo se već u petak navečer kada je, prema procjenama organizatora, u besplatnim koncertima uživalo više od 10 tisuća posjetitelja.


Najveća zvijezda prve večeri bio je Momčilo Bajagić Bajaga sa svojim bendom Instruktorima. Glazbenici čija suradnja traje već gotovo 35 godina publiku su oduševili pjesmama ih svih faza karijere.





Kralj rock ‘n’ rolla nastup je otvorio hitom »S druge strane jastuka«, uslijedili su »Red i mir«, »Godine prolaze«, »Dobro jutro«, »Verujem, ne verujem« i druge uspješnice kao i nekoliko pjesama s netom objavljenog albuma »U sali lom«.


Prije Bajage, u petak je nastupio i labinski bend NeZnam, zanimljiv krčko-riječki funk sastav Grapevine Babies te riječki bend Padre.


Nakon odličnog Bajage, pred publiku su stali članovi popularne splitske grupe T.B.F., uvijek rado viđene na riječkim pozornicama. Presjekom najvećih hitova u live aranžmanima oduševili su publiku koja je nakon njih mogla poslušati osječki dvojac Krankšvester koji je prisutne »raspametio« hitom »Gaber«.


Subotnji program


Za razliku od prethodnih godina kada namjerno nisu objavljivali satnicu kako bi posjetitelje »natjerali« da dođu poslušati sve izvođače, organizatori festivala ovog su puta unaprijed objavili raspored nastupa za oba dana.


Iako su najavljivali da će nastupi headlinera počinjati ranije to se, manje-više očekivano, nije dogodilo ni prve, a ni druge večeri kada je jaki line up predvodila popularna grupa S.A.R.S. čiji je nastup privukao nevjerojatno velik broj obožavatelja.


I ovog puta Ex-Port Delta je »pucala po šavovima«. Nakon veselog beogradskog društva koje je rasplesalo i raspjevalo okupljenu gomilu, na pozornicu su stali članovi zagrebačkog Hladnog piva.


Legendarni bend koji ove godine obilježava tri desetljeća uspješnog rada, fantastičan je preksinoćnji nastup odradio u slavljeničkom tonu, podsjetivši vjerne riječke fanove svih generacija na sve hitove iz svoje dugogodišnje karijere, ali i one pjesme koje ne izvode tako često na koncertima.


Subotnji program otvorila je riječka grupa Sillycons nakon koje je nastupio još jedan riječki bend, Silk Milk, a potom je pred publiku stala zagrebačka Gretta.


Nakon Hladnog piva, na glavnoj je pozornici nastupila beogradska reperica Sajsi MC i riječki DJ Miren Zaverski.



Bogat je program bio i u KBS Warehouseu gdje su u petak nastupila poznata imena elektroničke glazbe – Traples, Filip Motovunski, Mecena, Dino Jukic, Mystic i Miren Zaverski te zagrebački trap sastav Kuku$ Klan.


Glavna zvijezda druge večeri u KBS Warehouseu bio je svjetski poznati njemački producent, DJ i osnivač izdavačke kuće Moon Harbour Records Matthias Tanzmann, a osim njega nastupili su i San Suono, Virgin Helena, Tino Dobric, Ana Antonova, Marina Karamarko i DJ Ogi. Svi kojima nije bilo dosta partijanja do zore mogli su se zaputiti na after party u Crkvu gdje su za ranojutarnji tulum bili zaduženi Igorritza b2b Life4Funk, Bronski te Tschoky b2b Marin Biocic.


Šarolika publika


Šaroliko izvođačko društvo u prostor Ex-Port Delte privuklo je i šaroliku publiku. Nisu u petak i subotu u glazbi uživali samo studenti –  pred pozornicom se tijekom dviju večeri moglo vidjeti sve, od beba do umirovljenika. Studentice Ines i Maju iz Rijeke sreli smo tijekom Bajaginog nastupa.


– Došle smo se malo zabaviti. Ja ne studiram u Rijeci, ali studentski je dan, pa zašto ne doći, rekla je Ines dok je Maja dodala:



Osim najatraktivnijeg, glazbenog programa, Student Day Festival u predjubilarnom je izdanju ponudio i druge zanimljive sadržaje koji su se odvijali čitavog tjedna. Sve je započelo u ponedjeljak kada su studenti od gradonačelnika preuzeli ključeve Grada, nastavilo se različitim kulturnim, sportskim, informativnim i znanstvenim programima. Vjerojatno najljepši dio ovogodišnjeg Student Day Festivala bilo je oslikavanje pothodnika kod Glavne tržnice za koje je zaslužno 18-ero studenata i studentica Akadamije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u suradnji sa studentima kulturologije i Interdisciplinarnim kolektivom Manufaktura. Zapušteni pothodnik u Ulici Ivana Zajca uljepšan je radovima na temu granica, u sklopu trećeg Culture Weeka. U sklopu Culture Weeka održana je i interdisciplinarna radionica Ri:verzija koja je okupila devetero studenata koji su predstavili svoje radove i idejna rješenja također na temu granice. U sklopu SDF-a održana je i humanitarna večer stand up komedije, dobrovoljno darivanje krvi, predstavljanje udruga, znanstvene radionice i predavanja, Dvodomski kup i tradicionalna revijalna nogometna utakmica između Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci itd.


– Došle smo zbog Bajage iako znamo samo jednu njegovu pjesmu, a imamo u planu doći i na Hladno pivo. Na Student Day Festival sam dolazila i prošlih godina, uvijek je dobar provod.Riječane Vedrana i Laru također smo zatekli na koncertu Bajage i Instruktora.

– Zašto smo tu? Došli smo poslušati Bajagu jer ga volimo, a nikad nismo bili na njegovom koncertu. Na SDF smo dolazili smo i prethodnih godina. Festival je super stvar, i glazbeni program i drugi programi, baš »digne« cijeli grad – rekli su.  


Vjerne posjetiteljice festivala su i Alenka i Snježana koje za SDF imaju samo riječi pohvale.



Ulaz na koncerte bio je besplatan, a jedino u što je trebalo »investirati« bilo je piće i hrana. Cijene pića bile su, moglo bi se reći, prosječno festivalske: žestica 12 kuna, 1 dl soka, gaziranog pića i vina 7 kuna, Red Bull 25 kuna, pola litre vode 15 kuna, pola litre piva 18 kn, 3 dl bambusa 18 kuna, pola litre gemišta 20 kn…



– Podržavamo festival jer ima dobar program i besplatan ulaz za studente i sve ostale. Mi smo večeras ovdje zato što smo stare pa nam Bajaga nešto znači u životu, i zato da možemo nadgledati djecu studente – rekle su kroz smijeh. Među mnogobrojnom publikom na drugoj večeri festivala zatekli smo četveročlano društvo iz Beča koje je oduševio riječki event.


– Došli smo na vikend u Opatiju pa su nam tamo rekli da je veliki koncert u Rijeci pa smo došli vidjeti o čemu se radi. Odlično je ovdje, ne znam tko nastupa, ali atmosfera je odlična – rekao je »glasnogovornik« veselog društva Franz. Zadovoljne su bile i Siščanke Magdalena i Marija kojima se posebno svidio ovogodišnji izbor izvođača.


– Ja ovdje radim i studiram, a Marija mi je došla u posjet na vikend, da se uživi u rock kulturu koja se dešava u Rijeci. Mi Siščani jako volimo rock. Jako sam zadovoljna festivalom. Ove godine su jako kvalitetni bendovi, Bajaga je vrh, S.A.R.S., Hladno pivo, T.B.F. također… Ovo je najbolji SDF u zadnjih nekoliko godina – zaključila je Magdalena.