Dvije autobusne stanice

ŠTO MOGU PAMETNE RIJEČKE STANICE Od punjenja mobitela do prognoze i informacija o prometu

Ljiljana Hlača

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



RIJEKA Za energiju koristi sunce, puni pametne mobitele (bezično punjenje ili putem usb priključka) te pruža mogućnost korištenja interneta. Tu su informacije o prognozi vremena (temperatura i vlažnost zraka te indeks kvalitete zraka) te svi važni podaci o gradskom prometu iskazani na virtualnom ekranu u trenutnom vremenu, a uključuju poziciju određenog autobusa na prometnoj mapi, njegovo kretanje odnosno očekivani dolazak.


Sve to nude riječke pametne autobusne stanice koje su postavljene na Žabici i kod riječkog nebodera u svrhu ugodnijeg i efikasnijeg korištenja gradskog prijevoza. Ova oprema jučer je predstavljena javnosti, a riječ je o tehnološkom iskoraku prema povezanim pametnim gradovima budućnosti (Smart City).


Riječke pametne stanice su opremljene i posebnom mobilnom aplikacijom koja se može besplatno skinuti putem priloženog QR koda (on je vidljiv na ekranu stanica) ili preuzeti putem app ili google trgovine. Ovo rješenje temelji se na tehnologiji Interneta stvari, a Budući da je aplikacija u Rijeci prvi put dostupna i za mobilne uređaje to je čini jedinstvenim u svijetu. Aplikacija nudi također informacije o trenutačnom stanju gradskog prometa kao i spomenute postaje, uz pregled 12 kamera koje su postavljene po gradu.





Na prezentaciji je bio direktor za poslovne korisnike pri HT-u Saša Kramar koji je izjavio da Rijeka ovakvom opremom postaje grad budućnosti i da ovakve inovacije doprinose razvoju hrvatskog društva te Ivan Lupić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla koji je dodao da stremljenje prema povezivanju je trenutno toliko jako da će u budućnosti sve što se može povezati i biti povezano. Danas su to autobusne stanice, a sutra će to možda biti pametne bolnice ili pametne kante za smeće. U svakom slučaju hvalevrijedan projekt, ali zbog svoje krhkosti i osjetljivosti izazov za Rijeku da u takvom novom i očuvanom obliku ove postaje i opstanu.



Ovi novi futurističko gradski detaljčići su pilot-projekt Grada Rijeke koji je realiziran u suradnji s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskim telekomom, tvrtkom Smart RI, Autotrolejom i Rijeka prometom, a namjera je cijelu priču razvijati: u sljedećih šest mjeseci pratit će se sugestije korisnika. Za vrijeme trajanja pilot-projekta internet i punjenje mobitela bit će besplatno.


– Grad Rijeka dugi niz godina koristi različita i nova tehnološka rješenja, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete života. Više od 10 godina imamo pametne semafore, imamo pametnu gradsku karticu koja ima višestruku funkciju, a tu je i Centar kompetencija koji je osnovan kako bi se razvijali novi projekti koji bi mogli biti poticaj mladim ljudima da sudjeluju u novim inovacijskim rješenjima, rekao je jučer na prezentaciji stanice riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji se i sam imao prilike jučer upoznati sa »cyber« mogućnostima postaje ispred nebodera.