Unutarstranački izbori

SMJENA GENERACIJA Filipović: Riječki SDP mora ostati najvažnija stranačka organizacija u državi

Tihana Tomičić

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Na području Rijeke prava se bitka vodila za potpredsjednička mjesta, a na kraju je s najviše glasova izabrana ravnateljica osnovne škole u Kastvu Sandra Krpan, sa 144 glasa, dok je za drugog potpredsjednika izabran odvjetnik Vojko Braut sa 140 glasova, a zastupnik Željko Jovanović sa 124 glasa nije uspio postati potpredsjednikom u Rijeci



RIJEKA Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko  Filipović  izabran je na unutarstranačkim izborima za novog predsjednika  SDP -a Rijeke, nakon što se Vojko Obersnel odlučio povući poslije dva mandata.  Filipović  je izabran glasovima 151  SDP-ovca, dok je njegov izazivač, mladi liječnik Vuk Prica osvojio 94 glasa.


Na području Rijeke prava se bitka vodila za potpredsjednička mjesta, a na kraju je s najviše glasova izabrana ravnateljica osnovne škole u Kastvu Sandra Krpan, sa 144 glasa, dok je za drugog potpredsjednika izabran odvjetnik Vojko Braut sa 140 glasova, a zastupnik Željko Jovanović sa 124 glasa nije uspio postati potpredsjednikom u Rijeci. No, to mu je poštlo za rukom u županijskom  SDP-u. Sandra Krpan prošla je uz podršku Foruma žena, ali također i zahvaljujući činjenici da je bila na oba šalabahtera – i Filipovićevom i Pricinom.


Birala su se i četiri člana Predsjedništva – sukladno željama da ostane prisutan u riječkoj politici, tu je najviše glasova osvojio Vojko Obersnel, 120, potom je po broju glasova drugi bio Željko Jovanović, koji time ipak ostaje prisutan u vodstvu organizacije, a također su prošli i Loris Rak i Marin Barać.




Ovi rezultati pokazuju da je  SDP  u Rijeci preuzela ekipa mlađih ljudi, dok su od veterana tu još samo Obersnel i Jovanović u Predsjedništvu, te je jasno da je stranka doista doživjela smjenu generacija. Filipovićeva pobjeda bila je očekivana, s obzirom da se okružio ljudima koji kontroliraju teren poput Brauta i Baraća, a postojao je i vrlo širok dogovor da ga se podrži. U tom kontekstu, rezultat Vuka Price, kao svojevrsnog autsajdera, također je solidan.


Nakon izbora novi predsjednik Marko  Filipović  najavio je da će za svoj biti mjesta i da  SDP  Rijeke mora ostati najjači u državi.


– Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore i koji su mi dali povjerenje da nastavim voditi organizaciju. Pripadnik sam mlađe generacije koja se treba obraćati i novim članovima, i novim biračima, a s druge strane imamo veliko nasljeđe i baštinu socijaldemokracije u Rijeci koju trebamo nastaviti razvijati. Na tragu programskih smjernica s kojima sam izašao pred članove, a bez obzira na današnje rezultate, mogu poručiti da za svoj ima mjesta u stranci, i to je nesporno. Po meni, sada je najvažnija međusobna komunikacija i zajedničko kreiranje politika u lokalnoj zajednici, rekao je  Filipović  u izjavi.


Odaziv članova, te činjenica da je od 370 birača izašlo oko 250, nije mu sporan.


– To je negdje oko prosjeka, a apsolutni brojevi su druga stvar. I na tome treba raditi.


Na pitanje što se novo može očekivati od njegova izbora, rekao je:


– Čeka nas puno posla na izborima za vijeća mjesnih odbora, pa odmah zatim na izborima za EU parlament te na predsjedničkim izborima, sve u narednih godinu dana. Pritom SDP  Rijeke mora ostati politički najvažnija organizacija  SDP-a u zemlji. Ako ta baza, zajedno sa  SDP -om PGŽ, ostane najjača u Hrvatskoj, tada  SDP  ostaje i ozbiljni pretentend za ponovno osvajanje vlasti i većinu u nekom budućem Saboru.


Njegov izazivač Vuk Prica kazao je nakon izbora:


– Čestitam kolegi Filipoviću na pobjedi. Članovi su rekli da su zadovoljni smjerom u kojem se  SDP  kreće. Nadam se da će se pokazati da su u pravu.