Baby boom

SLUČAJNOST ILI? U veljači se u Rijeci rodilo 50 posto više djece. Točno 9 mjeseci nakon – osvajanja titule prvaka

Sanja Gašpert

Foto: Reuters / Novi list

Foto: Reuters / Novi list

U tjednu od 19. do 25. veljače ove godine u riječkom je rodilištu bilo 45 poroda, petnaest više nego godinu dana prije, a od 26. veljače do 1. ožujka ove godine još šesnaest



RIJEKA Uz snijeg, led i sibirsku hladnoću, posljednjih dana u Rijeci se najviše priča o bebama. Naime, točno devet mjeseci nakon što su nogometaši HNK Rijeka ostvarili sezonu iz snova, osvajanjem naslova prvaka i Kupa Hrvatske te time ostvarili jedan od životnih snova svojih brojnih navijača, u Rijeci se dogodio baby boom, a što mnogi pripisuju upravo klupskom uspjehu HNK Rijeka. Još uvijek je mnogima u sjećanju veličanstven doček nogometaša Rijeke koji su do dugo u noć na riječkom Korzu slavili sa svojim navijačima. Bila je to noć koju će mnogi zauvijek pamtiti, no, neki će je pamtiti i po još nečem lijepom.


Naime, kako su već objavili neki mediji, u gradu na Rječini očito se zahvaljujući tom slavlju dogodio pravi mali nogometni baby boom – rođeno je čak 50 posto više beba nego u istom razdoblju godinu dana prije.


U tjednu od 19. do 25. veljače ove godine u riječkom je rodilištu bilo 45 poroda, petnaest više nego godinu dana prije, a od 26. veljače do 1. ožujka ove godine još šesnaest.




Usporedbe radi, u tjednu od 19. do 25. veljače prošle godine riječkom je rodilište imalo trideset poroda, tjedan dana kasnije 17 poroda, a dvije godine prije, 2016., od 19. do 25. veljače bilo je 36 poroda, a od 26. veljače do 1. ožujka 35 poroda.


– U obzir treba uzeti i naredne tjedne kad su navijači bili još pod dojmom, a ukupni broj poroda tako bi mogao biti i još veći, što će se znati u danima koji dolaze, istaknuli su liječnici.


U prilogu jedne komercijalne TV kuće, anketirani novopečeni roditelji, točnije tate, kazali su kako su na tečaju koji su polazili sa svojim trudnim suprugama upoznali puno tata s utakmica, što bi se moglo zaključiti kako ima puno istine u tome.


Bilo kako bilo, kao što vesele klupski uspjehi najdražeg nam kluba, HNK Rijeka, tako sigurno veseli i veći broj rođene djece, posebno u posljednje vrijeme kada Hrvatsku ne krasi baš lijepa demografska slika.