Bespovratna potpora

SJAJNE RIJEČKE INOVACIJE Od pomagala za pečenje ribe, do upravljanja domom – pogledom

Ingrid Šestan Kučić

Novi vjetar u leđa riječkim inovatorima – Miroslav Vrankić, Robert Basan, Davor Ćiković, Boris Golob i Vojko Obersnel / Foto  Marko GRACIN

Novi vjetar u leđa riječkim inovatorima – Miroslav Vrankić, Robert Basan, Davor Ćiković, Boris Golob i Vojko Obersnel / Foto Marko GRACIN

Damir Grgić, Miroslav Vrankić, Davor Ćiković i Robert Basan dobili su subvencije koje se kreću u rasponu od 35 do 50 tisuća kuna i njima će dalje razvijati proizvode ili ih širiti na tržištu



RIJEKA – Tvrtka Veritec Holding d.o.o. osnovana je prvenstveno zbog pružanja usluga u strojarstvu i imala je tvrtku kćer u Norveškoj gdje smo obavljali posao za jednu norvešku firmu, a zbog krize s naftom to je prekinuto. Sada sam odlučio pokrenuti novi projekt i razviti nov proizvod. Riječ je o pomagalu za pečenje ribe. To je pomagalo za jednoliko pečenje ribe u pećnici, jer kada ribu stavite u posudu i u pećnicu donji dio se kuha, a gornji peče. S ovim pomagalom bi se obje strane pekle podjednako – objašnjava vlasnik Veritec Holdinga Damir Grgić. On je jučer, s još tri inovatora, dobio nepovratnu subvenciju Grada Rijeke i Zaklade FIPRO. Riječ je o subvencijama koje su namijenjene za sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga s ciljem poticanja postojećih ili budućih poduzetnika na ulaganja u razvoj i komercijalizaciju inovacija kao preduvjet za povećanje konkurentnosti na tržištu. Dobivenih 40 tisuća kuna Grgić će, kaže, iskoristiti za testiranje prototipa.


– Industrijski dizajn je napravila jedna talijanska dizajnerica, a napravljena su dva prototipa iz tehnologije 3D printa. S dobivenim sredstvima planiram napraviti pravi prototip iz pravog materijala i nakon toga bi se funkcija proizvoda mogla testirati jer s dosadašnjim isprintanim prototipovima to nije bilo moguće. Ako se protitip pokaže u redu, krenulo bi se u komercijalizaciju – najavljuje Grgić.


Čišćenje uz »Peru«


O detaljima samog pomagala za pripremu ribe, dodaje, ne bi želio previše govoriti jer njegov proizvod, na kojem će mu zahvaljivati brojne domaćice, još treba i zaštititi. Grgić će ugostiteljima, ali i domaćinstvima, ponuditi jednostavno i uspješno pečenje ribe, a onime što nakon pečenja ostane pozabavit će se Davor Ćiković i njegova tvrtka Hortiriviera d.o.o. koja se bavi proizvodnjom prirodnih sredstava za čišćenje i pranje.




Servus dobiva novu, napredniju inačicu – Serwantess / Foto Goran KOVAČIĆ/Pixell


Servus dobiva novu, napredniju inačicu – Serwantess / Foto Goran KOVAČIĆ/Pixell



Ćiković je do sada razvio šest različitih proizvoda, svi redom na bazi eteričnih ulja, pod nazivom »Pero«, a jučer dobivenih 35 tisuća kuna utrošit će na razvoj još tri proizvoda.



Grad Rijeka i Zaklada FIPRO ove su godine prvi put zajednički raspisali javni poziv za dodjelu sredstva za komercijalizaciju inovativnih proizvoda i usluga, iako samostalno već godinama podupiru inovatore u izlasku na tržište, a kako je istaknuo upravitelj Zaklade, Boris Golob, na javni poziv pristiglo je 13 zahtjeva za sufinanciranje projekta.


– Bespovratna sredstva dodijeljena su poduzetnicima koji su već sa svojim proizvodima i uslugama izašli na tržište ili su blizu komercijalizaciji svojih proizvoda. Grad Rijeka je oduvijek dio Zaklade, a ovo je nov program koji će omogućiti poduzetnicima da brže ostvare svoje poslovne planove te će na taj način omogućiti otvaranje novih radnih mjesta – zaključio je Golob.



– Proizvodimo i prodajemo prirodna sredstva za čišćenje i pranje rublja »Pero«. Za sada imamo šest proizvoda za različite namjene i s ovim sredstvima razvit ćemo još tri nova proizvoda i dobit ćemo ekološki certifikat. Tvrtka postoji godinu dana, a ideja je malo starija. Od šest proizvoda četiri su spremna za uporabu, a to su sredstva za čišćenje kupaonice, odnosno odmaščivać, sredstva za pranje stakla te višenamjensko sredstvo za čišćenje. Osim toga imamo i tekući detrdžent za pranje rublja i koncentrat za pranje podova – pojašnjava Ćiković.


Od jučer ukupno dodijeljenih 174 tisuća kuna najveći iznos, a riječ je o 50 tisuća kuna, dobila je tvrtka E-glas d.o.o.. Radi se o tvrtki profesora Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Miroslava Vrankića koji je u javnosti već dobro poznat po raznim proizvodima koji olakšavaju život osobama s invaliditetom. Vrankić je u svojoj karijeri razvio cijeli niz sofisticiranih pomagala, a Google ga je uvrstio i na popis 100 najvećih inovatora u srednjoj i istočnoj Europi. Jedan od njegovih najpoznatijih izuma je Servus, elektronički sustav koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom, a ono na čemu trenutačno radi nova je generacija Servusa nazvana Serwantess.


Web platforma


– E-glas se bavi pomagalima za osobe s invaliditetom i za djecu s teškoćama u razvoju. Konkretno, dobivena sredstva namijenjena su za pomagalo TD Serwantess. To je u principu napredna verzija sustava za upravljanje kućom pomoću govornih komandi, ali i pomoću govora. Funkcionira tako da osoba gleda u ekran te očima pali svjetla ili pak otvara vrata. Proizvod radi samo pomoću pogleda ili pak pomoću kombinacije glasa i pogleda. Dobivena sredstva pomoći će da se proizvod dovrši, ali i za njegovu promociju te odlazak na sajam u Njemačku gdje će se isto održati promocija proizvoda – navodi Vrankić.


Gotovo jednak iznos, 49.228 kuna, dobio je Robert Basan za svoju novoosnovanu tvrtku Matdat, a riječ je o web platformi koja sadrži bazu podataka o materijalima, direktorij laboratorija i repozitorij rezultata istraživanja materijala.



– Inovacije su jedan od značajnih elemenata razvoja poduzetništva. U Rijeci ima puno inovatora, što potvrđuju i brojne nagrade na raznim natjecanjima, no često se inovacije ne uspiju probiti na tržište upravo zbog nedostatka inicijalnih sredstava za pripremu ideje za komercijalizaciju. Stoga smo i raspisali ovaj natječaj te vjerujem kako će dodijeljena sredstva pomoći poduzetnicima – kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.



– Tvrtka je osnovana u kolovozu, a dobivena sredstva utrošit će se za unapređivanje mogućnosti komercijalizacije i pripremu pravnih dokumenata koji su nužni prilikom traženja novih kupaca naših usluga i proizvoda. Također je u izradi i nova web stranica, a riječ je o web platformi koja sadrži baze podataka o materijalima koji su potrebni u konstruiranju i izradi novih proizvoda. Prvenstveno u strojogradnji, brodogradnji i sličnim područjima. Međutim, ono što je jedinstveno kod te platforme je da u okviru nje pružamo i mogućnost laboratorijima, kako industrijskim tako i znanstveno-istraživačkim te tvrtkama i dobavljačima materijala i usluga da se nađu na jednom mjestu. Tako, pored informacija koje im trebaju u svakodnevnom radu, također imaju mogućnost stupiti u kontakt s potencijalnim partnerima, korisnicima njihovih usluga. Ono što je činjenica je da su takve usluge najčešće razdvojene. Nalaze se na različitim mjestima, a ovo što smo mi ponudili je već prepoznato na tržištu te imamo potpisan određeni broj ugovora, kao i određeni broj korisnika naših usluga. Jako smo zadovoljni, jer daljnji razvoj više nije upitan. Jedino je pitanje koliko ćemo brzo i efikasno komercijalizirati na višoj razini to što radimo – kaže Basan.


Iznos koji je osiguran iz gradskog proračuna za jučer dodijeljene subvencije je 150 tisuća kuna, a visina subvencija kreće se od 35 do 50 tisuća kuna.