Završna proslava

SALEZIJANSKI JUBILEJI U RIJECI Don Fernandez Artime poručio: “Budimo tu za druge”

Mirjana Grce

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Prije svečane mise don Fernandez Artime blagoslovio je novoizgrađeni dio Salezijanske klasične gimnazije, kojim je ova škola konačno dobila optimalne prostorne uvjete rada



Prije jednog stoljeća, 1918. godine, došla su ovamo četiri siromaha, četiri salezijanca, a ovdje su ih dočekali salezijanski suradnici. Počeli su sijati i izraslo je stablo salezijanske prisutnosti. Danas zahvaljujemo svima, salezijancima, laicima, salezijanskim suradnicima i dobročiniteljima, Crkvi u Rijeci koja nas je primila, svima koji su tijekom sto godina u don Boscov san ulagali sebe, omogućavali i podržavali prisutnost salezijanske karizme. Sadašnjost nam govori o prekrasnoj nadi: plod sjemena koje je zasijano su obitelji, mladi koji su sada ovdje i mladi koji ovamo dolaze svaki dan noseći u srcima prekrasne stvari. Hvala za prošlost, nadu i povjerenje, za budućnost, rekao je vrhovni poglavar Salezijanske družbe don Angelo Fernandez Artime predvodeći jučer na igralištu uz salezijansku crkvu Marije Pomoćnice svečano i završno misno slavlje u povodu proslave stoljeća prisutnosti salezijanaca u Rijeci i 25. godišnjice djelovanja Salezijanske klasične gimnazije kao ustanove s pravom javnosti.


Prije svečane mise don Fernandez Artime, koji je deseti don Boscov nasljednik na čelu Salezijanske družbe, blagoslovio je novoizgrađeni dio Salezijanske klasične gimnazije, kojim je ova škola konačno dobila optimalne prostorne uvjete rada. Kao i na misi, i blagoslovu škole nazočili su njezini učenici i profesori, a na euharistijskom slavlju uz njih i brojni Riječani. Iz crkve je za tu prigodu na oltar na otvorenom, u procesiji 30-ak salezijanaca i svećenika, prenijet kip Marije Pomoćnice.


– Don Bosco nam govori da uvijek treba sanjati, uvijek vjerovati u osobe, međusobno si pokazivati ljubav i pažnju. Rad s mladima uvijek donese plodove, a mi smo zajednica koja bi uvijek trebala imati otvorena vrata. Nisu vremena za strah. Ne trebamo se boriti protiv nikoga, ne trebamo nikoga pobijediti. Naša snaga je u tome da budemo ljudima blizu, a ljudi znaju tko ih prima otvorena i zdrava srca. Naš zajednički način rada trebao bi biti: biti za druge. To je salezijanski način, poručio je u svojoj propovijedi don Fernandez Artime.


Dogradnjom novog krila zgrade gimnazije, salezijanski kompleks na brijegu Marije Pomoćnice obogaćen je i gotovo već u cijelosti sadržajno uređen. U novom dijelu škole, čija je izgradnja počela prije pet godina, ova je ugledna gimnazija, s oko 300 učenika, dobila devet učionica, dva hola i kapelicu. Kako je objasnio ravnatelj škole don Niko Tunjić, salezijanci su zgradu gimnazije nadogradili sredstvima koje su dobili prodajom svojega zemljišta u Dalmaciji i donacijom njemačkog Renovabisa.– Novi dio škole donio nam je mogućnost još boljeg rada, a s druge strane još veće zahtjeve da se još više trudimo u svom radu s mladima, poručio je don Tunjić.