Postavljen ljetos

S klima uređajem koji je eksplodirao u KBC-u problema je bilo od samog početka. Izvođač zasad šuti

Barbara Čalušić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



RIJEKA Na glavnoj zgradi u KBC-u Rijeka jučer nešto iza 12 sati eksplodirala je vanjska jedinica klima uređaja. Oštećena su tri automobila, no sve je prošlo bez ozlijeđenih, što je prava sreća s obzirom da su se dijelovi klime razletjeli sve do fontane u bolničkom parku, udaljene dvadesetak metara.


Neslužbeno smo saznali da je s klima uređajem koji je eksplodirao, od samog postavljanja, a to je bilo prošlog ljeta, bilo problema. Od kada je postavljen radio je samo par dana, a onda se pokvario i cijelo vrijeme nije radio.


Ponovo je neuspješno popravljen, malo je radio, a onda je jučer i eksplodirao. Klima uređaj trebao je pružati ugodan temperaturni ambijent u obnovljenoj sali za oporavak pacijenata, odnosno sali gdje se pacijenti pripremaju za operacije. Uništeni klima uređaj, odnosno ono što je ostalo od njega, još je uvijek pod jamstvom, pa će biti zamijenjen novim i tako bi ovaj problem u potpunosti trebao biti riješen.




Jučer je policija obavljala očevid, no zasad nisu poznati uzroci eksplozije. Kako doznajemo u Tehničkoj službi bolnice, klima nije radila pa se ne može govoriti o kvaru na instalacijama. No, klima uređaj nalazio se na trećem katu glavne zgrade i to na novouređenom odjelu dnevne kirurgije pa je moguće da je riječ o greški kod izvođenja radova. Radove je u okviru projekta uređenja dnevnih bolnica izvodio GPP Mikić s podizvođačima, a kako kažu u bolnici, za elektroinstalacije i montiranje klimatizacijskih uređaja bila je zadužena tvrtka Suhomont iz Vinkovaca. U KBC-u Rijeka ističu kako će o ovom slučaju zatražiti očitovanje izvođača radova te pregled svih uređaja.


Za moguće uzroke eksplozije jučer smo kontaktirali glavnog izvođača radova na trećem katu glavne zgrade gdje se nalazio sporni klima-uređaj, tvrtku GPP Mikić, no do zaključenja ovog broja njihov odgovor nismo dobili.