Frans Timmermans

“Rijeka simbolizira sve ono što bi Europa trebala biti, moramo pronaći rješenje za brodogradnju”

Denis Romac

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Brodogradilišta moraju biti održiva i moraju opstati, ali je važno i da imaju dobre uprave, jer radnici to zaslužuju«, objasnio je Timmermans, istaknuvši primjer uspješnih brodogradilišta u Nizozemskoj



Vodeći kandidat europskih socijalista za budućeg predsjednika Europske komisije Frans Timmermans odabrao je Rijeku za svoje predstavljanje hrvatskim biračima.


»Ovaj grad simbolizira sve ono što bi Europa trebala biti«, poručio je iz sjedišta riječkog SDP-a Timmermans, iskusni 58-godišnji nizozemski socijaldemokrat, koji je u odlazećoj Europskoj komisiji prvi potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, a prije sadašnje dužnosti bio je zastupnik u nizozemskom parlamentu i nizozemski ministar vanjskih poslova.


»U razdobljima dominacije nacionalizma, Rijeka je uvijek patila, a u razdoblju mira napredovala«, kazao je Timmermans, zauzimajući se, na primjeru Rijeke, za prevladavanje sukoba i okretanje budućnosti.





»Spitzenkandidat« Timmermans osvrnuo se u Rijeci i na bolno pitanje posrnulog riječkog i pulskog brodogradilišta, Trećeg maja i Uljanika, kazavši kako se za brodogradilište i radnike koji rade u tim škverovima mora pronaći način za opstanak. »Obaviješten sam o ovom problemu, a zadaća je socijaldemokracije da pripremi europske građane i radnike za budućnost, kako za brodogradilišta u EU, tako i u Hrvatskoj.


Brodogradilišta moraju biti održiva i moraju opstati, ali je važno i da imaju dobre uprave, jer radnici to zaslužuju«, objasnio je Timmermans, istaknuvši primjer uspješnih brodogradilišta u Nizozemskoj.


Nakon konferencije za novinare koju je održao s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, županom Zlatkom Komadinom i SDP-ovim kandidatima za Europski parlament, Timmermans je posjetio Muzej moderne i suvremene umjetnosti u bivšoj tvornici Benčić, gdje je obišao glavne infrastrukturne objekte koji se obnavljaju i pripremaju za projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture.