Globalna akcija

Rijeka jedina u Hrvatskoj u plemenitoj akciji: Noć na otvorenom u znak podrške beskućnicima

Edi Prodan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Depaul Hrvatska će u Rijeci organizirati »Jednu noć pod zvijezdama« tijekom koje će sudionici kampanje spavati na otvorenom i time iskazati svoju podršku beskućnicima



RIJEKA – Rijeka će u noći sa 7. na 8. prosinca biti jedini hrvatski grad koji će se pridružiti globalnim metropolama, ukupno njih 60, kao što su London, New York, Chicago, Belfast, Dublin kako bi zajedno s njima pomogla u podizanju svijesti javnosti o problemu – beskućništva. Depaul Hrvatska će u Rijeci organizirati događaj »Jedna noć pod zvijezdama« koji je dio »Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenom« (World’s Big Sleep Out campaign – WBSO, https://www.bigsleepout.com) u kojem će na Trgu 128. brigade sudionici kampanje spavat na otvorenom i time na lokalnoj i globalnoj razini iskazati svoju podršku beskućnicima.


Riječki će se središnji gradski prostor na taj način pridružiti Trafalgar Squareu ili Times Square gdje će se za pomoć i zbrinjavanje beskućnika založiti primjerice Will Smith, Helen Mirren, najpoznatiji glazbenici… Konkretno, očekuje se da će 50 tisuća osoba tu noć provesti spavajući na otvorenom, ne bi li time pomogli onima koji nemaju drugog izbora osim beskućništva. A njih je na žalost također milijunski »grad« jer je prema procjenama upravo toliko ljudi koji doslovno nemaju svoj krov nad glavom. Koordinator i organizator ove plemenite akcije je uz pomoć Grada Rijeke Depaul Hrvatska čija je predsjednica sestra Veronika Mila Popić.


Suradnja i koordinacija


– Od 2018. godine Depaul Hrvatska je na mjesnoj razini, u gradu Rijeci, koordinator globalne inicijative »Mjesto koje zovemo dom« koja je usmjerena na rješavanje problema beskućništva. Ona se na globalnoj razini provodi u partnerstvu s Globalnim institutom za beskućništvo sa sjedištem u Chicagu. Dio je inovativne kampanje, usklađene s ciljevima Ujedinjenih naroda, kojoj je cilj iskorijeniti ulično beskućništvo do 2030. godine. Rijeka je jedan od prvih 13 gradova svijeta koji će problem uličnog beskućništva nastojati radikalno umanjiti do konca 2020. godine. Nadalje, u Rijeci, dionici regionalne i gradske vlasti, a također crkvene vlasti, te ostali uključeni u sektor socijalne skrbi, s Institutom za globalno beskućništvo potpisali su sporazum o suradnji koji ih veže i na međusobnu suradnju i koordinirano djelovanje. To su Primorsko-goranska županija, Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka kao i Centar za socijalnu skrb Rijeka. Depaul Hrvatska u projektu je ključno koordinativno tijelo, ističe Popić.




Projekt koji Depaul Hrvatska provodi u Rijeci je »Kuća utočišta«, dnevni centar za beskućnike i ostale osobe na margini društva koja se nalazi u Ulici Frana Kresnika 15. Usluge dnevnog centra svakodnevno koristi do osamdeset osoba, koje su većinom beskućnici. Podijeli se dnevno do 120 obroka, a usluge centra dostupne su tijekom dvanaest sati dnevno. Centar na dnevnoj bazi pruža cjelovitu pomoć (prehranu, higijenu, savjetovanje, medicinsku i psihološku pomoć, hagioterapijsku pomoć, pravno savjetovanje i dr.). Međutim, zbog znatnog nedostatka smještajnih kapaciteta za beskućnike u gradu Rijeci, Depaul Hrvatska – kao svoj sljedeći korak – planira osigurati smještajnih kapaciteta za beskućnike.


Tri lokacije


– Prema našoj evidenciji u Rijeci je više od stotinu beskućnika, a čitav niz akcija koje organiziramo usmjereno je prema planu temeljem kojeg će se tijekom 2020. godine njihov broj znatno umanjiti. Kako sam istaknula, najvažniji dio tog plana je osiguravanje smještajnih kapaciteta za što se usrdno borimo. I ova akcija u kojoj će se na tri riječke lokacije – osim Trga 128. brigade to su i Kuća utočišta te Prihvatilište za beskućnike »Ruža sv. Franje« – pedesetak osoba na otvorenom dočekati drugu adventsku nedjelju i ukazati na problem je dio tog plana tako da vjerujem kako je naš cilj i – ostvariv, zaključila je sestra Popić.


Senzibiliziranje javnosti


U subotu 7. prosinca se okupljanje, u sklopu Adventa u Rijeci koji se uz Trg Riječke rezolucije odvija i na Korzu te Trgu 128 brigade, u 20 sati. Istaknuta riječka chefica Srđana Jevtić, svakako i osoba koja je snažno karitativno senzibilizirana jer pomaže uvijek i svima kojima je pomoć potrebna, će za tu prigodu pripremiti prigodnu zimsku primorsku maneštru od čije će prodaje, oko 200 porcija, također sredstva uplatiti kao pomoć beskućnicima. Slijede od 21 sat koncerti dva jako dobra glazbena sastava – En Face i Adastra kad će se okupljenima obratiti i niz istaknutih Riječana iz domene sporta, umjetnosti, kniževnosti i znanosti – među njima su primjerice Mirza Džomba i Sven Maričić, kao i Tea Tulić, da bi iza 23 sata krenulo samo finale akcije »Jedna noć pod zvijezdama« – na svakoj od tri lokacije sudbinu beskućnika tu će noć podijeliti po 15 osoba. Svi on koji žele mogu do Korza doći i u 7 sati u nedjelju kad će kroz razgovore s tim ljudima moći osjetiti njihove impresije i svakako prenijeti poruke čiji je cilj – promijeniti naš odnos prema beskućništvu, shvatiti, ne kao prijetnju ili strah, da je to situacija koja se svakom od nas može dogoditi. Ako smo kao zajednica, kao društvo, senzibilizirani na problem beskućništva, ako se založimo da svatko tko se nađe u takvoj situaciji ima osiguran smještaj, strah od beskućništva postaje bezrazložan. Čitavoj se akciji dakako pridružuje i Novi list, a njegov »beskućnik« te će noći biti novinar koji potpisuje ovaj tekst.