Zanatoprema

Rijeka dobiva još jedan privatni dom za starije

Mirjana Grce

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA  Krajem godine u Rijeci bi trebao početi raditi još jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe, i to jedan od najvećih privatnih domova na području PGŽ-a. Otvara ga Zadruga Zanatoprema Rijeka u svojoj upravnoj zgradi u Vukovarskoj 7b.


Danas Zanatoprema ima tek 30-ak članova, obrtnika i malih firmi koje se uglavnom bave građevinarskom djelatnošću, a u njezinoj upravnoj zgradi radi samo sedam zaposlenih. Zbog smanjenja tržišta i opsega posla, Zadruga je odlučila tu svoju zgradu – izgrađenu 80-ih godina prošlog stoljeća – adaptirati, dograditi jednim katom i prenamijeniti u dom za starije osobe. – Želimo na taj način omogućiti da Zadruga stvori solidan izvor novca iz zakupa, a osim toga Zadruga tako ovoj društvenoj zajednici stvara kvalitetan prostor za skrb za starije i nemoćne osobe. Imamo informacije da u PGŽ-u oko 1.400 ljudi čeka smještaj u takvom domu, a osim toga u njemu će radno mjesto dobiti oko 30 ljudi, što je isto korist za zajednicu. Još 2014. godine napravili smo studiju izvodivosti i studiju isplativosti, i pokazalo se da je to ulaganje moguće i opravdano: da će dom sa svojim prihodima moći podmirivati sve svoje troškove i poslovati profitabilno. Projekt je usvojila skupština Zadruge, objašnjava Ilonka Pavelić, upraviteljica Zanatopreme Rijeka. Isto tako kaže da će dom biti kapaciteta 103 korisnika, da u 30 posto kapaciteta planira primati pokretne ljude, a da će preostalih 70 posto biti stacionarnog tipa, za starije ljude koji su slabije pokretni ili nepokretni. Cijena smještaja počinjat će od nešto manje od 5.000 kuna za pokretne i samostalne osobe, a povisivat će se ovisno o stupnju njege koju neka osoba treba. Uz stalan smještaj, dom će za još desetak korisnika pružati mogućnost dnevnog boravka.– Zgrada Zadruge ima suteren, prizemlje i dva kata, a nadogradnjom još jednog kata će bruto površina prostora iznositi 3300 kvadrata. Po korisniku će to biti oko 30 četvornih metara, što je iznad standarda. Bit će to dom više srednje kategorije – tumači upraviteljica.

Radovi su počeli 14. siječnja, izvođač je Termorad iz Zagreba i dom bi u cijelosti trebao biti gotov i opremljen do 15. rujna ove godine. Zanatoprema očekuje da bi prve korisnike mogao primiti u studenom, nakon dobivanja uporabne i drugih dozvola.


– Puno ranije dom bi trebao imati direktora kojeg ćemo izabrati na natječaju. Zanatoprema je investitor, vlasnik i osnivač doma, ali to neće biti jedna od njezinih djelatnosti. Osnovali smo ustanovu – dom, i ta ustanova će djelovati samostalno, stvarati prihod iz kojeg će plaćati sav kredit, što je studija pokazala da je moguće. Ustanova nema cilj ostvarivati ekstra profit, a sve što zaradi više, ulagat će u samu ustanovu – objašnjava upraviteljica Pavelić.