Burno na Gradskom vijeću

Rijeka dobila Trg Riccarda Zanelle, HDZ zgrožen: ‘Odrekli ste se antifašizma, sram vas bilo’

Damir Cupać

Oporba s gnušanjem napustila sjednicu Gradskog vijeća / Foto Ivica Tomić

Oporba s gnušanjem napustila sjednicu Gradskog vijeća / Foto Ivica Tomić

Ivona Milinović (HDZ) zaoštrila je stvar do kraja kada je izjavila da je jedna od rijetkih dobrih stvari koju su napravili komunisti to što su protjerali autonomaše nakon oslobođenja Rijeke



RIJEKA – Gradsko vijeće s 19 glasova za, SDP-ova koalicija, HNS i Lista za Rijeku, te jednim suzdržanim prihvatilo je preimenovanje Muzejskog trga koji se nalazi ispred Guvernerove palače u Trg Riccarda Zanelle. Protiv ovog prijedloga nije bilo nikoga jer nitko tko bi protiv prijedloga bio nije ni ostao u gradskoj vijećnici.


Naime, gradsku vijećnicu su davno prije ove točke napustili Hrvoje Burić, vijećnici Mosta, Akcije mladih, oni iz Živog zida nisu ni došli na sjednicu. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Josip Ostrogović sudjelovao je u živoj i burnoj raspravi koja je u pojedinim trenucima bila na granici incidenta, uz podršku svojih kolegica i kolegica iz HDZ-a, te je na kraju poručio da napuštaju sjednicu jer ne žele sudjelovati u svemu tome.


Formalno je inicijativu za preimenovanje pokrenuo Odbor za mjesnu samoupravu gradskoga parlamenta, ali su vijećnici HDZ-a išli s tezim da je riječ o inicijativi Liste za Rijeku koju je SDP-ova koalicija podržala zbog tri vijećničke rukete stranke.


Nije svetac, ali nije okrvavio ruke




– Sličan prijedlog našao se na Gradsklom vijeću i 2010. godine. Ni tada nije bio sporan kandidat, već je bila sporna lokacija. Riccardo Zanella je najznačajniji političar prve polovice 20. stoljeća i postao je prva politička žrtva fašizma u usponu. Bio je kontroverzan i nije značajniji dio ni jedne državne povijesti.


U vrijeme kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture i kada će se jedan programski pravac baviti povijesnom epizodom koju je imao Gabriele D’Annunzio dobro je aktualizirati Zanellu jer je to dokaz da smo u Rijeci imali ljude koji su se prvi suprostavili fašizmu.



Definitivno se ne radi o svecu, ali radi se o političaru koji nikada nije koketirao s totalitarnim režimima i nikada nije okrvavio ruke. Mislim da nitko nije emotivno vezan za Muzejski trg, a jedino će malo posla oko papirologije imati ravnatelji muzeja, među kojima je i Muzej grada Rijeke koji uskoro seli u Benčić, pojasnio je u ime predlagatelja inicijativu Švorinić.


Razočarali ste me, gradonačelniče


Predsjednik Kluba HDZ-a Josip Ostrogović naglasio je da ne vidi svrhu da se uzdiže Riccardo Zanella.


– Ova točka je bila na dnevnom redu 2010. godine i tada se SDP busao u antifašistička prsa. Gradonačelniče, odrekli ste se antifašizma zbog tri rukice Liste za Rijeku. Da imenujemo neku novu ulicu, rekao bih dobro. Ali Muzejski trg da preimenujemo i imenujemo po Riccardu Zanelli, ne mogu shvatiti. Razočarali ste me i vi, gradonačelniče, i SDP, poručio je Ostrogović.



Damir Popov (HDZ) dodao je da ga čudi šutnja o svemu ovome od Dinka Tamaruta jer je Zanella bio vođa autonomaške politike koja je bila prijateljska prema Hrvatima i Talijanima.


Aleksandar Bulog (SDP) poručio je HDZ-ovcima da ga smeta da mu dociraju oni koji su bili 50 godina u komunističkoj partiji, otišli su u HDZ, odrekli se Tita i počeli odlaziti na Bleiburg. Popov je u replici odgovorio da je Zanella bio minorna povijesna figura za Rijeku i da nije riječ o pozitivnoj ličnosti.


Napad na hrvatski identitet grada


– Ovaj prijedlog je novi napad na hrvatski identitet grada, samo u jednom drugom vremenu i drugim metodama, uvjeren je Popov.


Ivona Milinović (HDZ) zaoštrila je stvar do kraja kada je izjavila da je jedna od rijetkih dobrih stvari koju su napravili komunisti to što su protjerali autonomaše nakon oslobođenja Rijeke.


– A sada ste protiv toga. Svaka čast, SDP-ovci. Razlog za to su tri ruke Liste za Rijeku. Partizani su se borili i da ne piše Fiume na ulazu u grad, a sada i to može. A prije sedam-osam godina nije moglo. I onda ćete ponovno govoriti o Hodu za slobodu, ustaškim gujama, a glasate za autonomašku politiku. Sram vas bilo, gnjevno je poručila ponajprije kolegama iz SDP-a Milinović.


Švorinić joj je odgovorio da je i Giovanni Ciotta bio pripadnik autonomaškog pokreta i pitao je znači li to da treba iščupati ploču s njegovim imenom.


Tuđman bez ulice u Rijeci


Milinović se nije dala već je nastavila: “A što kada Obersnel kaže da Franjo Tuđman nikada neće imati ulicu i trg u Rijeci. Rijeka je hrvatski grad i to će uvijek biti. Sada imate tri ruke u vijeću i možete staviti nekoliko ploča, ali nećete ubiti hrvatski identitet”.



Gradonačelnik Obersnel je pojasnio da je iz povijesnih dokumenata vidljivo da Zanella nije potenciorao dolazak Talijana u Rijeku i iz njih je jasno da se suprostavio fašizmu.


– Zanella je pobjegao u Kraljevicu kada je došao D’Annunzio, a ona je tada bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Dakle, pobjegao je i to ne u Italiju. Giovanni Ciotta bio je najuspješniji riječki gradonačelnik i nije išao u hrvatski, već u ugarski sabor jer je procijenio da je to bolje za Rijeku. A nitko ne dovodi u pitanje njegove zasluge za razvoj Rijeke. A možda će borci za hrvatski identitet i to jednoga dana staviti na dnevni red.


Zagovornici antifašizma iz HDZ-a


Drago mi je vidjeti toliko zagovornika antifašizma iz redova HDZ-a. Ali nisam ih nikada vidio na Tuhobiću gdje sve ove godine slavimo Dan antifašističke borbe. I ne dozvoljavam nikome da dovodi u pitanje moj antifašistički stav jer je on obveza prema mojoj majci koja je s 14 godina otišla u partizane, nakon što je bila u talijanskom logoru.


Zanella je bio gradonačelnik Rijeke, bio je predsjednik Slobodne države Rijeka što je zanimljivo iz povijesnog, a još više turističkog aspekta i zbog toga podržavamo inicijativu, zaključio je Obersnel.



Bilo je još prepucavanja između SDP-ovaca i HDZ-ovaca koje je zanimljivo bilo slušati kako se zaklinju u antifašizam. A ipak na opasku gradonačelnika da je jedna vijećnica HDZ-a bila protiv izvođenja partizanskih pjesama na Kontu, sama je Ivona Milinović potvrdila da je protiv i da će biti protiv.


Potvrđeni dobitnici gradskih nagrada


Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo prijedlog dobitnika nagrada Grada Rijeke pa će na svečanoj sjednici nagradu za životno djelo dobiti Giorgio Surian za izniman doprinos riječkoj opernoj i kazališnoj sceni.


Dobitnici Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” su Viktor Šahini za promociju obiteljskog obrtništva, razvoj kvalitete struke te njegovanje povjerenja u odnosu s klijentima, tim intervencijskih kardiologa u KBC-u Rijeka: Vjekoslav Tomulić, Tomislav Jakljević, David Gobić, Sandro Brusich, Neven Čače za unapređenje intervencijske kardiologije te velike stručne i znanstvene iskorake, Nadja Poropat za izniman doprinos u odgojno-obrazovnom području i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke, časna sestra Daniela Orbanić za nesebično davanje za umirućeg čovjeka i njegove najbliže, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka za dugogodišnji rad u zaštiti od požara i doprinos razvoju vatrogastva, Bruno Petrali za dugogodišnji doprinos glazbenoj i kazališnoj umjetnosti, sportu i novinarstvu u gradu Rijeci, HNK Orijent 1919 za dugogodišnji značajan rad i doprinos razvitku grada Rijeke, Jasna Baraba za izniman doprinos u nabavci suvremenih nastavnih pomagala za Osnovnu školu Fran Franković.


Godišnje nagrade Grada Rijeke dobit će prof. dr. sc. Bojan Polić, dr. med. za iznimna znanstvena postignuća u području imunologije i doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Rijeci, Jasna Buketa za humanitarni rad u Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić te za autorstvo i uredništvo knjige Odlasci nastale povodom 5. obljetnice rada ustanove, Aleksandar Tomulić za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos promociji riječke fotografije u svijetu, Željko Bistrović za iznimne rezultate u vodstvu konzervatorskih radova u riječkim sakralnim zdanjima, HNK Ivana pl. Zajca Ansambl Opere za jedinstveni operni projekt, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian.