Peto izdanje

Rijeka Nautic Show dovodi u riječku luku i nova plovila domaćih brodograditelja

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Premijeru će imati jahta Key Largo One kastavskog proizvođača InterAdria, premijerno će u Hrvatskoj biti predstavljeno i plovilo Manta 700



RIJEKA Sedamdesetak proizvođača plovila, opreme i ponuđača različitih usluga u nautici predstavit će se od 29. rujna do 1. listopada, na petom izdanju Rijeka Nautic Showa, kojim riječki nautički sajam obilježava prvi jubilej. Svečano otvorenje zakazano je za petak u 11 sati, a izložbeni prostori i ove će godine biti smješteni na Gatu Karoline Riječke i prostorima između Adamićevog gata i Rive Boduli.


Budući da je Rijeka, zahvaljujući regatama postala sve omiljenije odredište jedriličara, ove će godine prvi put biti dobro zastupljene i jedrilice. Među pedesetak plovila ipak će biti najzastupljenija plovila domaćih brodograditelja, čiji proizvodni program idealno odgovara potrebama i mogućnostima lokalnog tržišta – najavio je Kazimir Mihić iz Zajednice tehničke kulture Rijeka, organizatora ove manifestacije. Najveća među njima bit će 14 metara dugačka jahta Monachus, premijeru će imati jahta Key Largo One kastavskog proizvođača InterAdria, a hrvatsku premijeru plovilo Manta 700. Riječima predsjednika organizacijskog odbora Andrije Vitezića, Rijeka Nautic Show već pet godina daje podršku maloj hrvatskoj brodogradnji, ali i svim drugim djelatnostima vezanima uz more. O tome što Rijeka Nautic Show znači za poticanje nautičkog turizma govorili su Branimir Mađer iz ACI-ja, Rajko Jurman iz Lučke uprave Rijeka, pročelnik Ureda župana Goran Petrc i Sara Štrljić iz HGK Županijske komore Rijeka.


I ove godine posjetitelje očekuje bogat prateći program koji uključuje pokaznu vježbu Županijskog operativnog centra PGŽ-a, vožnju gusarskim brodom Korsaro i razgled ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice, a zainteresirani će imati priliku posjetiti i izložbu inovacija u nautici te se ondje upoznati s novim zanimljivim projektima. Najavljena su predstavljanja proizvodnje hrvatskog ronilačkog odijela i projekta izrade vodocikla Riteh Waterbike Teama, koji okuplja studente Tehničkog fakulteta u Rijeci. Program će nadopuniti prezentacija riječke jedrilice Reacher 780, kao i projekt škole jedrenja riječke tvrtke Sail-ing, od početnog do naprednog stupnja i adrenalinskog jedrenja na atraktivnim »jurilicama«. Rijeka Nautic Show može se posjetiti u petak od 11 do 19 sati, u subotu od 9 do 20 sati te u nedjelju od 9 do 18 sati. Ulaznica po cijeni od 10 kuna osigurava i besplatnu vožnju gusarskim brodom »Korsaro«.




Glavni sponzor sajma je ACI d.d,. glavni pokrovitelji i suorganizatori Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka, a pokrovitelji su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Rijeke, Luka Rijeka i HGK Županijska komora Rijeka. Uz jubilarni Rijeka Nautic Show u svojstvu sponzora bit će Jadrolinija, Croatia osiguranje, Grawe osiguranje, Zagrebačka banka, tvrtka Ino-Arh, autokuća AC Dujmović, Botel Marina, Forum ugostiteljstvo, kao i medijski pokrovitelji Novi list, Kanal Ri, Soundset Radio Trsat, Burza Nautike, portal Riječanin i mnogi drugi. Detaljni program događanja dostupan je na intenetskoj stranici sajma www.rijeka-nautic.com, kao i na Facebook stranici Rijeka Nautic Show.