Carstvo voća na štandovima

Riječku tržnicu preplavile jagode: Evo jednostavnog recepta za džem

Slavica Kleva

Jagode su uglavnom iz okolice Neretve i Opuzena, vrlo su mirisne i slatke / Snimio R. Brmalj

Jagode su uglavnom iz okolice Neretve i Opuzena, vrlo su mirisne i slatke / Snimio R. Brmalj

Zadarska trešnja ovih se dana prodavala po 30 kuna za kilogram, bilo ih je i po 26 kuna, a uvozne su bile po 20 kuna za kilogram. Kilogram jagoda na riječkoj tržnici od 20 do 25 kuna 



Na više od 150 prodajnih mjesta, bankova i štandova na glavnoj riječkoj tržnici ponuda povrća i voća ovih dana je i više nego izvrsna.


Trešanja je u ponudi svakim danom sve više, ima ih lovranskih ali zadarskih, no ne nedostaje i onih iz uvoza koje su nešto jeftinije. Zadarska trešnja ovih se dana prodavala po 30 kuna za kilogram, bilo ih je i po 26 kuna, a uvozne su bile po 20 kuna za kilogram.


Preplavile su tržnicu ovih dana i marelice, talijanske su iznenađujuće vrlo slatke, treba birati one crvenije i cijena im je 26 kuna ali se nađe i po 20 kuna za kilogram. Breskve iz staklenika prodaju se po 20 kuna.




No, jagode su prave »carice«, u pravom su stađunu, cijenom oko 25 kuna za kilogram. Uglavnom, iz okolice Neretve i Opuzena ih ima najviše, vrlo su mirisne i slatke. Može se naći jagoda i po 20 kuna, a za koji dan, kada cijena jagodi padne još malo s obzirom na dobru ponudu, treba brzo reagirati i kupiti ih za pripremu vlastitog pekmeza ili džema. Pa kad je već sezona jagoda, unatoč činjenici da je u trgovinama doista izvrsna ponuda gotovih  džemova, pekmeza, marmelada od jagoda i ostalog šumskog voća, a nisu baš ni jeftini, evo jednog recepta za brzu i odličnu pripremu džema od jagoda.Ne iziskuje puno vremena, pa čak ni kulinarskog znanja, a u konačnici za malo novaca imate tri do četiri staklenke vlastitog džema.Kupite, operite i očistite tri kilograma jagoda. Pripremite otprilike 2 kilograma šećera, dakako da može šećera biti i manje, jagode su slatke. U zdjelu koju ste pripremili za kuhanje stavite jagode, možete ih narezati, pošećerite ih i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta, može i preko noći, pustit će sok.Potom zdjelu stavimo na štednjak na najveću vatru kako bi prokuhale, a onda smanjite temperaturu i lagano kuhajte jagode 30 do 40 minuta.Džem se pjeni, potrebno je pjenu cijelo vrijeme pažljivo vaditi žlicom, a znak da je džem gotov je onda kada se džem ne bude više pjenio.Sterilizirajte staklenke u pećnici na 150 stupnjeva Celzijevih oko 60 minuta i savjet, u vruće staklenke ide vrući džem. Jednu po jednu staklenku vadite iz pećnice, napunite je džemom, poklopite i okrenite naopačke i ostavite tako 5 minuta. Nakon toga ih okrenite i ostavite da se skroz ohlade.