Izglasano

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo prenamjenu Porto Baroša u marinu

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Porto Baroš se nadovezuje na glavnu riječku luku s istočne strane. Predviđeno je da marina ima kapacitet do 500 plovila



RIJEKA Gradsko vijeće Rijeke prihvatilo je na sjednici u četvrtak izmjene i dopune prostornog plana uređenja i generalnog urbanističkog plana koje su u najvećoj mjeri vezane uz prenamjenu sušačke luke Baroš u marinu čime je učinjen još jedan korak prema realizaciji tog projekta.


Kako je istaknuo pročelnik gradskog odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je već obavilo dio pripremnih radnji, izuzimajući luku Baroš iz obuhvata lučkog prostora Luke Rijeka te je definirajući kao luku nautičkog turizma.


Porto Baroš se nadovezuje na glavnu riječku luku s istočne strane. Predviđeno je da marina ima kapacitet do 500 plovila, no, kako je rekao Škunca, na budućem koncesionaru je da utvrdi raspored vezova prema očekivanim duljinama plovila, a time i konačni kapacitet.




Postojeće građevine povijesnog značenja uz obalu buduće marine će se očuvati. Tu će se urediti prateći sadržaji ugostiteljske, trgovačke i uslužne namjene, crpka za opskrbu plovila i garaža za vozila.


Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da o Lučkoj upravi Rijeka i tvrtki ACI kao potencijalnom investitoru i koncesionaru ovisi kako će se projekt razvijati.


“AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“


Na sjednici Gradskog vijeća je usvojen i prijedlog utemeljenja nove nagrade Grada Rijeke “AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ za doprinos odgoju i obrazovanju u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području grada Rijeke. Dodjeljivat će se od iduće godine odgojitelju, učitelju, stručnom suradniku ili ravnatelju za individualni doprinos odgoju i obrazovanju na području Rijeke, ali i šire.


Kako je navedeno u obrazloženju, tom nagradom želi se istaknuti neprocjenjiva uloga proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih radnika u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, izgradnji održive i demokratske škole, a time i uspješne zajednice. Dodjeljivat će se do tri nagrade godišnje – jedna za predškolski odgoj i dvije za djelatnike školskih ustanova, i iznosit će po 7000 kuna neto.


HDZ-ova Filipa Capan nova predsjednica Odbora za nacionalne manjine


Na sjednici je jednoglasno za novu predsjednicu Odbora Gradskog vijeća za nacionalne manjine izabrana HDZ-ova vijećnica Filipa Capan. Na toj poziciji zamijenila je stranačku kolegicu Ivonu Milinović, koja je smijenjena odlukom Gradskog vijeća na sjednici u listopadu, zbog neprimjerenih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu na jednom podcastu.


Tijekom aktualnog sata HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović upitao je hoće li svi objekti, uključujući brod Galeb, biti uređeni u predviđenim rokovima u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.


Gradonačelnik Obersnel je ustvrdio da je “krajnje licemjerno da oni koji su opstruirali donošenje odluke o kreditnom zaduženju za dovršetak uređenja broda Galeb i Palače šećera sada pitaju hoće li brod Galeb biti gotov na vrijeme”.


“Neće biti gotov u ranije predviđenim rokovima, Da niste opstruirali donošenje odluka, bio bi gotov do sredine 2020, a ovako će to biti krajem 2020. godine”, rekao je gradonačelnik.


Za sutra je najavio potpisivanje ugovora s brodogradilištem Dalmont u Kraljevici o uređenju broda.