Inicijativa roditelja

Riječki roditelji traže antipedofilski zakon: Uzor im je srpski “Marijin zakon”, traže visoke kazne

Andrej Petrak

Srpski zakon napisao je roditelj, čije je dijete stradalo kao žrtva pedofila, a nakon trogodišnje borbe usvojen je u tamošnjem parlamentu. Sličnu borbu sad planiraju i roditelji iz Rijeke, a Dubravka Nemarnik iz inicijative pojasnila je kako je prijedlog već upućen prema dvoje saborskih zastupnika



Inicijativa roditelja iz Rijeka traže donošenje antipedofilskog zakona u Hrvatskoj. Nacrt njihova zakonskog rješenja predviđa znatno strože kažnjavanje seksualnih prijestupnika i pedofila, sa zatvorskim kaznama od 40 godina, bez mogućnosti pomilovanja, po uzoru na Marijin zakon, usvojen u Srbiji.


Srpski zakon napisao je roditelj, čije je dijete stradalo kao žrtva pedofila, a nakon trogodišnje borbe usvojen je u tamošnjem parlamentu. Sličnu borbu sad planiraju i roditelji iz Rijeke, a Dubravka Nemarnik iz inicijative pojasnila je kako je prijedlog već upućen prema dvoje saborskih zastupnika. Na inicijativu su se odlučili, kaže, suočeni sa izrazito lošim zakonskim odredbama prilikom kažnjavanja seksualnih predatora te nemoći nadležnih institucija u rješavanju ovog problema.


– Naša inicijativa je usmjerena protiv pedofilije u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme svjedoci smo povećanog broja seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži, kojima se dodjeljuju izrazito niske kazne ili se iste zamjenjuju radom za opće dobro. Također, svjedoci smo otpuštanja na uvjetni dopust radi dobrog vladanja i to u istu sredinu gdje se zločin i dogodio. Tome treba stati na kraj! Hrvatska nema djece na bacanje, niti ih majke rađaju da bi bili predmet iživljavanja otpada u ljudskom obliku, rekla je Dubravka Nemarnik.




Inicijativa zakonom traži izrazito visoke i stroge kazne zatvora, bez mogućnosti pomilovanja, uvjetnog dopusta, zamjene kazne radom za opće dobro te bez mogućnosti zastare.


– Naš zakon inzistira na mogućnosti retroaktivnog suđenja za djela počinjena prije donošenja ovog akta. Ako se ustanovi da su članovi obitelji seksualnog prijestupnika znali za zlodjela, koja čini ili je činio, a nisu reagirali ni na koji način, bit će kazneno gonjeni, objasnila je Dubravka Nemarnik u ime inicijative.


Upozorila je da se po sadašnjem Kaznenom zakonu, seksualnog prijestupnika protiv djece i mladeži vraća u prostor ili okruženje u kojem je počinio kaznena djela pa inicijativa inzistira da se takav zločinac ne smije vratiti u okolinu u kojoj postoji opasnost ponavljanja kriminalnog djela.



Inicijativa roditelja okupila se na riječkoj Kozali, prije nekoliko tjedana, potaknuti slučajem osuđenog pedofila, koji je ranije otpušten iz zatvora na uvjetnu slobodu, navodno zbog dobrog vladanja. No, pušten je u neposrednu blizinu tamošnje škole, ali i dječaka kojeg je tri godine napastvovao. Budući da pedofil živi u gradskom stanu, roditelji su zatražili da ga Grad preseli na drugu lokaciju, što su gradske službe ocijenile teško ostvarivim, jer nije nositelj stanarskog prava, već član domaćinstva svoje supruge. Incijativa je nedavno održala sastanak s riječkim gradonačelnikom, koji je, kažu, poručio da će učiniti sve što može da im pomogne.– Vjerujemo u njegovu pomoć, poručili su okupljeni roditelji.


– To se odnosi na odgojno-obrazovne ustanove kao što su škole, vrtići, parkovi i svi ostali prostori u kojima se nalaze djeca. Inzistiramo da se odrede prostori gdje će se osuđeni zločinci smještati i u njima boraviti do kraja života bez mogućnosti povratka u društvo, kao što je to slučaj u drugim zemljama, poput Novog Zelanda. Treba im zabraniti korištenje interneta te bilo kakvih komunikacijskih sredstava, kako nikad više ne bi stupili u kontakt s djecom, objasnila je.


Inicijativa ujedno inzistira da se izjednače crkveni zakoni sa zemaljskim zakonima po pitanju pedofila te svećenike i pripadnike različitih vjerskih institucija treba jednako tretirati kao i ostale prema tom zakonu. Poručuju da registar pedofila treba biti javan i dostupan dokument, bez mogućnosti brisanja podataka, a sve građane političare svih stranaka, saborske zastupnike, premijera i predsjednicu Republike pozvali su da ih podrže kako bi svoj djeci osigurali sigurnu budućnost.


– Ako se svi ujedinimo po ovom pitanju i usvojimo zakon u što kraćem roku, svi skupa jasno ćemo reći: stop pedofiliji u Hrvatskoj, poručili su.