Sjajan uspjeh

Riječki gimnazijalac Luka Banović osvojio srebro na svjetskoj geografskoj olimpijadi

P. N.

Hrvatski olimpijski tim: Mihovil Penavić, Nikola Bišćan, dr. Ivan Šulc – voditelj, doc.dr. Dubravka Spevec – voditeljica, Luka Banović, Leo Radalj / Foto HGD

Hrvatski olimpijski tim: Mihovil Penavić, Nikola Bišćan, dr. Ivan Šulc – voditelj, doc.dr. Dubravka Spevec – voditeljica, Luka Banović, Leo Radalj / Foto HGD

Srebrnu medalju osvojio je i Nikola Bišćan iz Donjeg Miholjca, a broncu Mihovil Penavić iz Slavonskog Broda, dok je pohvaljen Leo Radalj iz Splita



RIJEKA Ovogodišnje, osmo sudjelovanje hrvatskog tima na svjetskoj geografskoj olimpijadi obilježio je novi veliki uspjeh mladih geografa iz Hrvatske, priopćilo je Hrvatsko geografsko društvo.


Srebrne medalje osvojili su Nikola Bišćan, učenik Srednje škole Donji Miholjac i Luka Banović, učenik Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke, od 2018./2019. akademske godine student na Matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.


Brončanu medalju zaslužio je Mihovil Penavić, učenik Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s. p. j. iz Slavonskog Broda, od 2018./2019. akademske godine student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a pohvalu Leo Radalj, učenik III. gimnazije Split. Tim su postignućima potvrdili da pripadaju u krug najistaknutijih mladih geografa u svijetu i dostojno prezentirali svoju državu.


Drugo sudjelovanje




Učenicima je to bilo drugo sudjelovanje jer su Nikola, Mihovil i Leo sudjelovali i na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu 2017. godine, a Luka na 13. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beijingu 2016. godine. Na olimpijadi 2017. godine Mihovil Penavić osvojio je srebrnu, a na olimpijadi 2016. godine Luka Banović osvojio je brončanu medalju.


Voditelji hrvatskog olimpijskog tima bili su doc. dr. sc. Dubravka Spevec i dr. sc. Ivan Šulc, članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva. Ivan je bio voditelj tima i 2017. godine u Beogradu, a Dubravka je bila voditeljica tima 2012. u Kölnu, 2013. u Kyotu, 2014. u Krakowu, 2015. u Tveru, 2016. u Beijingu i ove godine u Quebecu.


Prema pravilima geografske olimpijade tim mogu činiti četiri učenika izdvojeni prema rezultatima nacionalnog natjecanja iz geografije. Na svjetskoj geografskoj olimpijadi učenici mogu sudjelovati najviše dva puta. Učenike prate dva voditelja uključena u geografsko obrazovanje u svojoj državi, čije jezične i stručne kompetencije omogućuju sudjelovanje u procesu vrednovanja pisanih odgovora natjecatelja na olimpijadi.


Trodnevno natjecanje


Trodnevno natjecanje održava se na engleskom jeziku, u tri dijela: pisani ispit (written test), terenski rad (fieldwork) i multimedijalni ispit (multimedia test). Pisani ispit donosi 40 posto ukupnog broja bodova, odgovori u terenskom radu 40 posto, a u multimedijalnom ispitu 20 posto ukupnog broja bodova. Osim prilike za dokazivanje geografskog znanja i vještina, timovi su imali mogućnost za upoznavanje krajolika i kultura koje nas okružuju. Tijekom olimpijade svi su timovi posjetili Stari Quebec (mjesto upisano u UNESCO-ov Popis svjetske baštine), Nacionalni park Jacques-Cartier i Forêt Montmorency. Nakon zatvaranja olimpijade, naš će tim sudjelovati na poslijeolimpijskoj ekskurziji i upoznati krajolike, prostorne organizacije i procese u pokrajini Quebec.

Učenici koji su predstavljali Hrvatsku na svjetskoj geografskoj pozornici od 2010. do 2018. godine ukupno su u osam sudjelovanja osvojili 24 medalje: sedam zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih. Uspješan nastup i kontinuirano osvajanje medalja hrvatskog tima na svjetskim geografskim olimpijadama nije slučajnost, napominju u HGD-u.


– Uspjeh se temelji na kvalitetnom i predanom višegodišnjem samostalnom radu učenika, poticajima i pomoći njihovih učitelja i nastavnika geografije tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, podršci članova njihovih obitelji te na kvalitetnim pripremama koje organiziraju voditelji geografskog olimpijskog tima uz pomoć nekoliko djelatnika Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.


Ponosni na rezultate


Ponosni smo na sve rezultate koje su naši mladi geografi ostvarili na svjetskim geografskim olimpijadama, prezentirajući svoje geografsko znanje i vještine, ali i vrijednosti za koje se zalažu i koje promoviraju. Takvim pristupom postaju vrijedni promicatelji geografske struke i djelatnosti strukovne udruge, međunarodno priznati mladi geografi i ponos svojih obitelji, svojih škola i svoje domovine


Zahvalni smo svima koji su svojim stručnim i financijskim doprinosom omogućili mladim geografima da proslave Hrvatsku na svjetskoj razini, posebice voditeljima olimpijskog tima, učiteljima-mentorima učenika na nacionalnom natjecanju iz geografije te Ministarstvu znanosti i obrazovanja, poručili su iz Hrvatskog geografskog društva.