Spremni za zimu

Riječki Stožer zimske službe spreman, kažu da snijeg slobodno može početi

Sanja Gašpert

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

I fizičke i pravne osobe dužne su čistiti snijeg i led ispred svojih domova ili poslovnih prostora. Za one koji to ne budu činili, slijede novčane kazne – 500 kuna za fizičke i 2.000 kuna za pravne osobe



RIJEKA Stožer zimske službe Grada Rijeke izvijestio je kako je sve spremno za nadolazeću zimsku sezonu, a operativni program održavanja nerazvrstanih cesta i ostalih javno-prometnih površina u zimskim uvjetima 2018./2019. objavljen na internet stranicama Grada Rijeke i Rijeka prometa. Održavanje prohodnosti na području grada Rijeke u razdoblju od 15. studenoga ove do 15. ožujka sljedeće godine – Hrvatske ceste za državne i Rijeka promet za nerazvrstane ceste – izvodit će se putem tvrtke Ceste-Rijeka d.o.o., u iznosu od blizu 3,8 milijuna kuna (s PDV-om).


Prioriteti poznati


– Na području Grada Rijeke ukupno je 383,4 kilometra cesta, od toga 345,2 kilometra nerazvrstanih i 38,2 kilometra državnih cesta. Za održavanje državnih i nerazvrstanih cesta koristit će se stalna zimska baza u kojoj je organizirano cjelodnevno dežurstvo. Za potrebe posipavanja svih cesta na riječkom području u zimskoj bazi bit će osigurane potrebne količine materijala za posipavanje i sprečavanje poledice. Osim u zimskoj bazi, radi što manjeg vremena potrebnog za utovar materijala za posipanje organizirana su dva dodatna lokaliteta – Mihačeva draga, deponij KD-a Čistoća i Srdoči, kamionsko parkiralište Rijeka prometa.


Zavisno od prognoze i meteoroloških uvjeta i vremenskih prilika, operativnim programima održavanja cesta utvrđena su četiri stupnja pripravnosti, a odluku o uvođenju pojedinog stupnja, ovisno o dnevnoj prognozi vremena donosi rukovoditelj Stožera zimske službe, istaknuto je na sastanku Stožera zimske službe Grada Rijeke. Također, prema prioritetima intervencija u prvi prioritet uključene su državne, u drugi nerazvrstane ceste, a u treći ostale nerazvrstane ceste. Preporuka je građanima da se, u slučaju većih vremenskih neprilika, koriste javnim gradskim prijevozom, koji će, također, u takvim slučajevima u vožnji postupiti prema prioritetima.




Na sastanku je još jednom istaknuto kako Zimska služba ima obveze, ali ih imaju i građani, pa su tako fizičke i pravne osobe dužne čistiti snijeg i led ispred svojih domova, odnosno poslovnih prostora, a za one koji to ne budu činili, utvrđene su novčane kazne – 500 kuna za fizičke, odnosno dvije tisuće kuna za pravne osobe. Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj Boris Skeledžić podsjetio je kako je od 15. studenoga ove do 15. travnja sljedeće godine na javnim prometnicama, odnosno svim zimskim dionicama na snazi obveza uporabe zimske opreme na svim vozilima – zimske gume i lanci pripremni za montiranje.


Pojačani nadzor


– Ta se obveza odnosi i na velike prijevoznike, kao i KD Autotrolej. U navedenom razdoblju policija će obavljati pojačani nadzor, a vozila koja ne budu zadovoljavala uvjete bit će odmah isključena iz prometa. Ako ponovo nastave voziti, a isključeni su iz prometa, slijede novčane kazne u iznosu od tri do sedam tisuća kuna. Nažalost, neki vozači primjenjuju takozvani APP – »ako prođe, prođe…«, međutim, pozivamo sve sudionike u prometu na svijest, savjest i odgovornost, kazao je Skeledžić.