Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Očekivanje raspleta

Riječki SDP-ovci pozvali Plenkovića da razriješi i Kuščevića i ministre iz HNS-a te raspiše nove izbore

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 15:18 2019-07-08T15:18:11+02:00

RIJEKA Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović, kao i obično u svojim dosadašnjim izjavama, nije imenovao ministra Lovru Kuščevića i premijera Andreja Plenkovića u svom današnjem istupu, no zato su to u Rijeci učinili zastupnici SDP-a Željko Jovanović, Saša Đujić i Damir Tomić, koji su poručili da bi najbolje bilo da Vladu napuste i Lovro Kuščević, ali i HNS koji je već višekratno prevario birače, te da su novi izbori najbolji izlaz.

- Naša poruka Plenkoviću je da ponovno pozove svoju tajnicu i da ona pripremi odluku o razrješenju ministra Kuščevića, ali i HNS-a, jednako kao što je ranije učinio i s Mostom. A ako će ga nastavku mandata spašavati Bandićevi "žetončići", onda najbolje da odmah raspiše nove izbore, rekao je Jovanović. Dodao je da SDP ne pristaje na HDZ-ov moto "tko je jamio, jamio je" jer to je stranka u kojoj samo sukob interesa stalan jest.

- Sukob interesa utkan je u njihov genetski kod. Od stranke opasnih namjera preko političkog zločinačkog udruženog poduhvata vodstva HDZ-a, sada smo opet došli do nove kriminalne hobotnice koja omogućuje da HDZ-ovci zloupotrebljavaju svoje položaje za osobno bogaćenje, a pritom osakaćuju Povjerenstvo za sukob interesa. Za razliku od toga, Rijeka i PGŽ su odlikaši u transparentnom upravljanju javnim novcem, rekao je Jovanović.

Damir Tomić kaže kako je HDZ-ova Vlada uspješna samo u dva projekta: projektu Slavonija, koja je iseljena, te projektu amnestiranja svojih ministara. "Vidimo da se i Plenković, kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bore samo za svoje buduće funkcije u EU, a Hrvatska ih uopće na zanima", rekao je Tomić.

- Ovo je Vlada sukoba interesa od vrha do dna, a Lovro Kuščević trenutno je samo gromobran koji pokriva sve druge afere. No, on je praktički već otišao, samo još to ne zna. Bit je da HDZ i Vlada čine sve da blokiraju rad Povjerenstva za sukob interesa, kako se ne bi otvorile i druge afere, rekao je Saša Đujić.

Jovanović je, kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, vrlo opširno progovorio i koruptivnom licu HDZ-a:

- Cijela Hrvatska se za vrijeme mandata ove HDZ-ove Vlade bavi isključivo aferama ministara. Zataškavanje afera, neargumentirano opravdavanje, traženje krivaca u onima koji afere objavljuju, umjesto u onima koji ih proizvode, od sukoba interesa preko političke korupcije pomalo vode prema korupciji kao sistemskoj pojavi u kojoj građani odustaju od borbe protiv korupcije jer smatraju da su svi korumpirani ako im se ponudi dovoljno velika novčana ili druga naknada.

Imamo, bez dileme, najkorumpiraniju Vladu u cijeloj hrvatskoj povijesti!

Skandalozna i sramotna je i izjava kako je sve za što se tereti Lovru Kuščevića bilo prije nego što je došao na dužnost ministra, kao što je skandalozno i sramotno to što premijer Plenković svakog svog ministra brani bez obzira na sve moralne i kaznene prijestupe, bez imalo odgovornosti i obzira prema građanima. Podcjenjuje sve građane!

SDP će, stoga u Hrvatskom saboru i javnosti, predstaviti više antikorupcijskih mjera kako bi Hrvatsku oslobodio HDZ-ovih okova sukoba interesa i korupcije zbog kojih mladi odlaze iz Hrvatske svakim danom sve više.

Želimo kvalitetan zakon o porijeklu imovine, kako bi se ispitao jaz između onoga što se poštenim radom moglo steći i onoga što se posjeduje. Ne pristajemo na HDZ-ov moto “tko je jamio, jamio je”. Tražimo brzu, pravičnu i pravednu sudsku praksu. Želimo strožu kontrolu javne nabave i imovinskih kartica, transparentnost financiranja političkih kampanja i svih javnih proračuna, svake potrošene kune koju građani uplaćuju u proračune od općine do Hrvatskog sabora. Inzistirat ćemo i na tome da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa bude lišeno bilo kakvog političkog pritiska, jer Plenković-Kuščevićevo sakaćenje ovlasti Povjerenstva otvara širom vrata novih novih korupcijskih afera.

Hrvatska je paralizirana aferama, a Vlada HDZ-a se ne bavi onim čime bi se trebala baviti – građanima i rješavanjima životnih problema građana. Korupcija je bolest koja je ozbiljno zahvatila društvo i državu, a naša je dužnost boriti se protiv nje na sve načine i bez bilo kakvog kompromisa. Ali, ne samo riječima, nego i djelima, primjerom gdje god obnašamo vlast.

U HDZ-u, dakle, samo sukob interesa stalan jest: Tuđman i račun u banci, Sanader, BMW i satovi, Karamarko i konzultantica, ili Plenković i Borg-ovci, priča se s Kuščevićem, Marićem, Žalac, Tolušićem itd., ponavlja se iz dana u dan, predsjednici HDZ-a se mijenjaju, ali sukob interesa ostaje. Zato i ovaj udruženi Plenković-Kuščević udar na Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i predsjednicu Natašu Novaković nije nikakvo iznenađenje.

HDZ-ovci ne mogu protiv sebe, jer sukob interesa utkan je u njihov genetski kod. A načela koja Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuje za sve njih su noćna mora! Od stranke opasne namjere preko politički zločinačkog udruženog poduhvata vodstva HDZ-a opet smo došli do kriminalne korupcijske hobotnice koja besprizorno i nemoralno omogućuje da HDZ-ovci zloupotrebljavaju ovlasti i položaje, javne interese za osobno bogaćenje.

Podsjećam na kraju da je Hrvatska samo 2015. zahvaljujući naporima Vlade premijera Zorana Milanovića izašla i po indeksu percepcije korupcije iz kruga korumpiranih zemalja. Uz Plenkovića i Grabar-Kitarović i njihove financijere političkih kampanja i rođendanskih proslava blagodatna korupcijska klima je opet procvjetala.

Politički troskok SDP-a, EU izbori, predsjednički i parlamentarni izbori - sa SDP-om garantiraju pobjedu urbane i uljuđene Hrvatske u kojoj neće biti besramnih uhljeba, sukoba interesa i korupcije, i nitko neće biti diskriminiran zbog nacionalnosti, spolne, vjerske ili političke orijentacije ili drugačijeg mišljenja – to je naš put za vraćanje povjerenja građana u politiku, političare, Hrvatski sabor i Vladu, te predsjednika RH.

Dok agonija političkog tajnika HDZ-a i ministra uprave Kuščevića utopljenog u sukobu interesa postaje krajnje gadljiva s ponosom mogu reći da su, kad je riječ o transparentnosti proračuna i potrošnji javnog novca, prema analizi Instituta za javne financije moj Grad Rijeka i moja županija, PGŽ ODLIKAŠI!

Kad je riječ o borbi protiv korupcije treba preći s riječi na djela! A u odlikašima, Gradu Rijeci i PGŽ na vlasti je SDP! Pametnom dosta. Dodamo li tome i građanski odgoj, odgoj i obrazovanje za građansko društvo i demokracije koja se iz riječkih škola širi ne samo na škole PGŽ već i druge sredine gdje je SDP na vlasti možemo nadati se da ćemo spriječiti poraznu politiku HDZ-a koja vodi prema stavu da su svi korumpirani, samo je pitanje cijene na koju će netko pristati, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze